Majoránna leírása:
Origanum Majorana
A majoránna, majorana egynyári konyhakerti növény, melyet rendkívül zamatos illatú levele és szára végett fűszernövényül termesztenek. Az egész növény illanó olajat tartalmaz, melynek révén a gyógyászatban is szerepel. Borogatásra és fürdők készítésére használják, belsőleg ritkán használják, emiatt herba majoranae néven szerepel a gyógyfűkereskedelemben. Hazai fűszernövények között az egyik legismertebb.
Majoránna termesztése:
A majoránnát kertben termesztik. A majorána szárát júliusban 3 cm.-nyire a föld fölött levágják, mire ez újra kihajt és két hét múlva újra vágható, ha kedvező az idő, ősszel még harmadszor is vágható. A levágott szárakat vagy zsinegre kötve padláson megszárítjuk vagy pedig a szárakról lefosztjuk a leveleket és az utóbbiakat ponyvára vékonyan szétteregetve padláson megszárítjuk. A tökéletesen megszáradt majorannát rostán át szokás dörzsölni, a leveleket lemorzsolják a szárról és a homoktól és földtől tisztára kiszitálják, 7-8 kiló friss majorána növényből lesz 1 kg. száraz áru.