Orvosi lestyán - Levisticum officinale

Lestyán – Levisticum officinale

Lestyán leírása:

Levisticum officinale L.

Ernyősök – Umbelliferae

Orvosi lestyán, közismertebb néven csak lestyán akár kétméter magasságig is megnövő évelő növény. Elágazó szára sima, fénylő felületű. Levelei páratlanul szárnyasán összetettek. Összetett ernyős virágzatát alkotó egyes virágok piszkossárga színűek. Gyökértörzse gyűrűzött, elágazó, kívül sárgásbarna, belül barnásfehér színű, szivacsos állományú. Sajátságos jellemző szaga és égető édes íze van.

Előfordulása:

Dél-Európában honos. Nálunk vadon nem terem, azonban termesztésével érdemes (lenne) foglalkozni.

Begyűjtendő része:

A lestyánnak gyöktörzsét és gyökerét gyűjtik be és mint igen értékes áru radix levistici néven kerül a kereskedelembe.

Hatóanyagai:

Illóolaj, cukor és növényi savak.

Termesztése:

Középkötött, nyirkos talajt szereti. Termesztése magvetés és tőosztás útján történik. A magvakat tavasszal vetjük el szabad földi ágyasokba, palántanevelés céljából a kifejlett palántákat szeptemberben ültetjük ki 50 cm sortávolságra. A tőosztással való szaporítását ősszel végezzük. Vetőmagszükséglet kat. holdanként 300 gr, palánta pedig 20.000 darab szükséges. Termelési hozam kat. holdanként 8 — 10 q (mázsa) száraz gyökér.

Gyűjtése és szárítása:

A gyökértörzset a gyökerekkel gyűjtik be a növény harmadik évétől kezdve, a tavaszi vagy az őszi hónapokban. A gyökér-részeket apró darabokra felszeletelve, enyhe hő mellett, vagy szellős padláson szárítják.

Feldolgozása és értékesítése:

Hazánkban, mint gyógyszert, főképen a népies gyógyászatban használják, — külföldön azonban egyes gyógyszerkönyvekben hivatalos — és különböző teakeverékek alkotórészét, képezi. Kiterjedt mértékben alkalmazzák a likőrgyártásban és mint fűszert is használ(t)ják.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

2021-04-08T22:19:01+00:00 által|
Go to Top