fbpx

BabérmeggyBabérmeggy leírása:

Prunus laurocerasus

(Régies vagy egyéb ismert nevei: borostyánmeggy, közönséges babérmeggy, balkáni babérmeggy)

Balkánon és Kaukázusban őshonos, az örökzöld lombos babérmeggy, ami a szilvafélék egyik fajcsoportjába tartozik. Fényes, élénkzöld színű, bőrszerű levelei 5-6 méter terebélyes bokorrá gyorsan megnő. Fehér, fürtös virágai késő tavasszal erősen illatoznak, amikből nyár végére piros termések fejlődnek, amik később fekete színűek lesznek. Bogyói mérgező cián vegyületet tartalmaznak, véletlenül se kapjunk be belőle.

Elhelyezése/igényei:

Szereti a napos helyet, de a tűző napsütés megperzseli a leveleit, árnyékot elviseli, de megsínyli és nem lesz szép dús bokor. Az első két évben rendszeresen locsolni kell, később már elég csak a nagy melegben megöntözni. A nedves helyeket kerüljük az ültetéskor, mert hajlamos a gombabetegségekre. Nem nagy a tápanyagigénye, de tavasszal egy kis trágyázás csodákra képes. Jól bírja a fagyokat, a fiatal töveket védeni kell mulccsal. Ha a lombja károsodna a fagytól, elég visszavágni az egészséges részig és újra belombosodik.Babérmeggy virága

Ha jól érzi magát, ellen tud állni a betegségeknek. Azonban oda kell figyelni, hogy időben el tudjuk csípni, ha gombabetegség vagy kártevő támadja meg. Sok víz hatására foltokban sárguló, majd barnuló levelei idővel átlyukadnak, szürkésfehéres foltok vannak a levelein, amik poros állagúak, akkor lisztharmat támadta meg. Minimálisra kell csökkenteni a locsolást, csalánfőzet, szódabikarbónás vagy almaecetes permetezést kell csinálni és a beteg részeket el kell távolítani, hogy ne terjedjen tovább.

Babérmeggy sövényA levélhullás a tápanyag hiányát mutatja, amit egy kis trágyával, komposzttal könnyen lehet orvosolni. Az erős napsütéstől bebarnulhatnak a levelei, alulról öntözzük, és ne kerüljön víz a leveleire. A friss hajtásokon és a levelek fonákján megtelepedhet a pajzstetű, ami súlyos esetben a levelek sárgulásához vezethet, amik lehullnak. Növényvédő és erősítő oldatok hatásosak a betegség ellen. 

Jobb kártevő-rezisztencia, mint a Prunus nemzetség legtöbb más fajainak. Fogékony lisztharmatra és gyökérrothadásra. Egyes fajok vírusos és gombás betegségre hajlamosak, amennyiben lehetséges kerüljük a műtrágyázását és inkább szerves trágyát használjunk.

Szaporítása: 

Ültetés előtt keverjünk trágyát a gödörbe, majd helyezzük bele a babérmeggyet, majd alaposan meg kell locsolni. Ültetés előtt érdemes eldönteni, hogy sövénynek telepítjük, mert akkor 70-80 cm távolságot kell hagyni közöttük, ha nem akarunk bajlódni a metszéssel, akkor nagy helyet kell biztosítani a növekvő bokornak. Az erkélyen is lehet csodálni a babérmeggyet, hiszen egy nagy ládában is el lehet ültetni. Alsó rétegnek kavicsokat tegyünk, hogy megteremtsük a jó vízáteresztő réteget, majd a tápanyagban gazdag föld. Több locsolásra és tavasszal trágyázásra van szüksége.

Nagy fagy esetén védeni kell a növényt, bugyoláljuk be a cserepet. Kora tavasztól késő őszig bármikor ültethetjük. Miután megtaláltuk neki a megfelelő helyet, érdemes visszavágni, hogy ne a levelekre menjen el a babérmeggy energiája, hanem a gyökerek fejlődésére tudja fordítani. Szaporítás nagyon egyszerű, mivel termésbogyóból, dugványozással vagy magról is megoldható. Amikor beköszönt a tél, lepotyognak a bogyói, amik pár év alatt kihajtanak. 

Babérmeggy metszéseMetszése:


A felfrissítő visszavágást áprilisban kell elvégezni, a formázást júniusban vagy szeptemberben érdemes csinálni. Ha a virágaival szépítenénk kertünket, akkor ne vágjuk vissza rendszeresen, mert az új hajtások nem virágoznak. A díszként szolgáló leveleire nagy odafigyeléssel kell gondoskodnunk, miközben formázzuk, mert a sérült levelek bebarnulnak. Aki nem szeret a metszéssel bíbelődni, annak is tökéletes választás, nem igényel visszavágást.

Hatóanyagai és hatása:

A homeopátiás tinktúrát a homeopátiás gyógyszerkönyv szerint állítják elő a Prunus laurocerasus friss leveleinek etanolos extrahálásával. A Prunus laurocerasus levelei 1-2% cianogén glikozidot tartalmaznak. A fő cianogén glikozidok a prunazin (L – (-) – mandelonitril-ß-D-glükozid) és a sambunigrin (L (+) – mandelonitril-ß-glükozid). Körülbelül 50-210 mg hidrogén-cianid felszabadulhat 100 g friss levélből. További összetevők az illóolajok (0,05%), az ursolsav (1%), a flavonoidok, mint a kaempferol és a kvercetin, a koffein- és a p-kumarinsav, az enzimek, mint a prunáz, a D-oxinitriláz és a ß-glükozidáz, amely a glikozidokat cukor és cianohidrin komponens. Ez utóbbi instabil és diszociál a hidrogén-cianidra és egy karbonsavra. A levelek további alkotórészei a lipidek (3,5%) és a hamu (5–7%), nyomokban arzén, réz, cink, mangán, alumínium.

A Prunus laurocerasus mérgező. A növény toxicitását a cianogén glikozidokból felszabaduló hidrogén-cianidnak tulajdonítják. A Prunus laurocerasus bevétele után a hidrogén-cianid előállítása emberekben és állatokban részben a cianogén glikozidok endogén növényi enzimek általi hidrolitikus hasításának, nagyobb részben a gyomor-bél traktusban képződő bakteriális ß-glikozidázoknak köszönhető. A hidrociánsav gátolja az oxigén vérből a szövetekbe történő szállításához szükséges enzimeket. Erős affinitása van a citokróm-oxidáz-Fe3 + iránt, összekapcsolást képezve, amely a sejtek légzésének azonnali gátlását eredményezi. Az ebből eredő energiahiány a központi idegrendszer megbomlását okozhatja, és a halál generalizált citotoxikus anoxiából következik be.

Juhok és szarvasmarhák pusztulásáról számoltak be a babérmeggy levelei lenyelése után. A kérődzők általában érzékenyebbek a cianogén glikozidokra, mert a gyomrukban lévő közeli semleges pH-érték kedvez a cianidsav felszabadulásának. Az emlősökben a ciánsav halálos dózisát általában 1 mg / testtömeg-kg-nak tekintik. Embereknél beszámoltak  leveleinek hidrodesztillációjával nyert extraktum, az aqua laurocerasi mérgezéséről. A szájon át beadott aqua laurocerasi átlagos halálos dózisa körülbelül 60 mg / fő volt. Esettanulmányban 17 csepp aqua laurocerasi volt elegendő halálos mérgezés kiváltásához. A cianogén glikozidokat (laetrile) hatékonynak ítélték meg a rosszindulatú daganatok kezelésében. A laetrile súlyos káros toxikus hatásai miatt azonban a gyógyszer már nem ajánlott a rákellenes terápiában.

Gyógyhatása, használata:Babérmeggy termése

Fűszeres, aromás, erős ízű stimuláló szerként számos készítményben felhasznál(t)ják. Enyhe görcsoldó hatásáról ismert, és légzésstimuláló hatású, néhány összemorzsolt levél tüsszentést okozhat, cianogén glikozid és amigdalin kémiai összetevők adják a mandula illatát, amikor a leveleket összemorzsoljuk. Gyógynövényként vagy fűszerként ma már nem használjuk, nem is ajánlott a használata.

Leveleit tejben fűzve, mandula ízű italt kapunk, kis mennyiségben fűszerezésre is használták korábban. Valódi meggy terméséből, bort is készítettek.

Cián tartamú vegyületet amygdalin-t tartalmaz, ami miatt leveleinek nedve és magja mérgező, enyhe mérgezés esetén hányás, fejfájás, szédülés, nyugtalanság, légszomj, fülzúgás, látászavar és bőrpír a tünet. Súlyos esetben eszméletvesztés és rángógörcs.

Babérmeggy fajták:

Prunus laurocerasus ’Antonius’, rézvörös fiatal hajtásai oszlopszerűen 1,5-2 méter magasra megnőnek.Babérmeggy virága

Prunus laurocerasus ’Baumartner’, 1,5-2 méteres, élénkzöld levelek.

Prunus laurocerasus ’Caucasica’, 3-5 méteres, nagy fényes zöld levelek. 

Prunus laurocerasus ’Mano’, alacsony 1-1,5 méteres, lassan növő, fényes, hegyes levelek.

Prunus laurocerasus ’Genolia’, oszloposan növő 3 méteres, sötétzöld, fényes levelek.

Prunus laurocerasus ’Green Torch’, oszloposan növő 1-2 méteres, sötétzöld, fényes, hegyes levelek.

Prunus laurocerasus ’Hagar’, 3 méteres, világoszöld, fényes levelei hajtáskor még bronzos árnyalatúak.

Prunus laurocerasus ’Herbergi’, 3-4 méteres, bőrszerű sötétzöld, fényes levelek.

Prunus laurocerasus ’Hibani’, 1-2 méteres, hajtásai bronzosak, sötétzöld, fényes levelei 6-10 cm hosszúak.

Prunus laurocerasus ’Kleopátra’, alacsony növésű, 1 méteres, hajtáskor élénkvörös színű levelei idővel élénkzöldé változnak.

Prunus laurocerasus ’Mari’, 1-2 méteres, fényes, sötétzöld levelek.

Prunus laurocerasus ’Miki’, 1,5-2 méteres, keskeny, lándzsás, fűrészes szélű levelek.

Prunus laurocerasus ’Mount Vernon’, 0,5 méteres, elterülő fajta, széles, lándzsás, fűrészes szélű levelek.

Prunus laurocerasus ’Novita’, 1,5-2 méteres, fényes, sötétzöld levelek.

Prunus laurocerasus ’Magnolifolia’-Nagylevelű babérmeggy, 3-6 méteres, nagyméretű 15 cm, sötétzöld, fényes levelek díszítik, jól tűri a szárazságot, a nagy fagyokat nem viseli jól.

Prunus laurocerasus ’Klári’, 2-3 méteres, terülő ágrendszerű, fényes, hegyes, élénkzöld levelek.

Prunus laurocerasus ’Rotundifolia’, 6 méteresre is megnő, évente 30-90 cm növekszik.

Prunus laurocerasus ’Etna’, 1,5-2 méteres, levelei hajtáskor bronzosak.

Prunus laurocerasus ’Otto Luyken’, 1-1,5 méteres, széles bokrú faj, hosszú, lándzsás, sötétzöld, fényes levelek.

Prunus laurocerasus ’Piri’, 1 méteres, sötétzöld, fényes levelek.

Prunus laurocerasus ’Rotundifolia’, gyorsan növő, 3-6 méteres, nagyméretű, fényes, élénkzöld levelek.

Prunus laurocerasus ’Zabeliana’, elhajló ágú, 1-1,5 méteres, sötétzöld, fényes, keskeny levelek.

Laurocerasus officinalis Barabits Silver –Tarka babérmeggy, kisméretű kertekben ideális, mivel 1 m magasra nő és 2 m szélességű hazai nemesítésű, tarka vagy fehér foltos levelek díszítik.

Laurocerasus lusitanica – Portugál babérmeggy, fagyérzékenyfajta, hazánkban nem túl elterjedt, szép piros termése a legszebb éke, és nem utolsó sorban a madarak eledele.

Leveleik színárnyalatukban és formájukban különböznek. Már bonsai-ként nevelt babérmeggy fát is találunk, ami kisebb terek díszítésére kiválóan alkalmas.

Szaporítása
Metszése
Fajták
Gyógyhatása

Forrás:

Andreas Wacker, Gyógynövények a homeopátiában, ISBN:978 963 7268 71 7
Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9

 

2021-04-06T15:29:07+00:00 által|
Go to Top