Levendula leírása:
Lavandula angustifolia
Ajakosak – Labiatae
Körülbelül félméter magas évelő növény. Ajakos virágai a szár végén, a hártyás murvalevelek hónaljában foglalnak helyet és szaggatott füzérvirágzatot alkotnak. Az egyes virágok ibolyakék színűek, a felső ajkuk két, az alsó háromkaréjú.
Előfordulása:
Hazája a Földközi-tenger vidékének nyugati része. Sok helyen termesztik, különösen Dél-Franciaországban és Angliában, de hazánkban is nagymértékben elterjedt már termesztése.
A levendula történelme röviden
A legkorábbi feljegyzés a levendula használatáról az ókori Egyiptomból származik. A levendulaolaj az egyik fontos szereplője volt a mumifikálás folyamatának.
Későbbi korokban, számos kultúrában, úgymint például az ókori Rómában, Perzsiában és Görögországban, a fürdők vizéhez adott anyagok egyikévé vált, és hittek benne, hogy a levendula megtisztítja a testet és a lelket.
A rómaiak annyira luxus növénynek tartották, hogy 1 fontját 100 denariusért adták (akkori pénznem), amely nagyjából megfelelt egy farm munkásának havi bérével, vagy körülbelül 50 hajvágásnak a fodrásznál. A késői latin neve a lavandārius volt, mely a lavanda (mosni való dolgok) és a lavāre (mosni) szavakból ered.
Az ókori idők óta a levendulát több betegség gyógyítására is alkalmazták, úgy mint:
mentális problémákra, szorongásra, álmatlanságra, depresszióra, fejfájásra, hajhullásra, émelygés, hányingerre, pattanásokra, fogfájásra, bőr irritációra, rákra.
A levendula felhasználása
A levendula többféleképpen felhasználható. Sokan a jó egészségük támogatása és megtartása érdekében használják. Fontosnak érezzük leszögezni már az elején, hogy a levendula illóolajat, mint kozmetikai terméket tekintsük, csakis külsőleg szabad ezeket használni.
A kutatási eredmények azonban megannyi vitára adnak, adtak okot. Megjegyezzük, hogy hivatalos szervek eddig nem ismerték el a levendulát, mint gyógyszert, és nem ajánlott a használata más gyógyszerek helyettesítésére.
Aromaterápia
Levendulát leginkább az aromaterápia területén alkalmazzák. A növényből kinyert illatból előállított illóolajok a nyugalmat és általános jóérzetet segítik. De kimutatták már, hogy segít a stressz és szorongás elleni küzdelemben, sőt akár enyhébb fejfájásban is. De volt már tanulmány, amely szerint a levendula, orvosi zsálya és rózsa együttes használata csökkentheti a menstruális görcsöket.
Potenciális rák és demencia segítség
Az amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI) szerint az aromaterápia segíthet a rák elleni kezelések mellékhatásainak az enyhítésében, ugyanis szagló receptoraink jelet küldenek az agynak, melyek hatással lehetnek a hangulatunkra. Az aromaterápia ugyancsak segíthet demenciával kezelt felnőtteknek.
Míg sokan esküsznek a levendula aromájának a gyógyító erejére, addig a tudományos közösség már nem annyira. Megannyi levendulával kapcsolatos kutatás eredménye bizony ellentmondásra adott okot.
Segít az alvásban
Régebben bevett szokás volt olyan embereknek ajánlani, akik álmatlansággal, vagy valamilyen alvási rendellenességgel rendelkeztek. Az emberek a párnájukba dugdosták a levendula virágokat, hogy segítsen az elalvásban és jobban tudjanak éjjel aludni.
Ma az aromaterapeuták levendulát használnak fejfájásra és idegességre vagy nyugtalanságra. Masszázs terapeuták bőrre vitt levendulaolajjal próbálnak segíteni a nyugalom és jobb alvás elérésére. Németországban jóváhagyott szokás levendula teát fogyasztani nyugtalanságra, alvás zavarokra és gyomor irritációra.
Bőrre és hajra
A levendulaolaj alkalmi használata segíthet hajhullás, egy bizonyos alopecia areata (foltos hajhullás) esetén. Az Archives of Dermatology című havonta megjelenő újságban (melyet az Amerikai Dermatológiai Társulat publikál) elvégzett kutatás azt mutatta ki, hogy azoknál az embereknél, akik a levendula, kakukkfű, rozmaring és cédrusfa illóolajokat együttesen az érintett területre dörzsölték, jónéhány embernél újra elkezdett nőni a hajuk körülbelül 7 hónap folyamatos kezelés után. Annyi biztos, hogy a kutatók azt nem tudták kimutatni, hogy ezen olajok közül végül is melyiknek volt köszönhető ez a hatás.
A bőrre vitt levendulaolaj pozitív eredményeket hozott az ekcéma, pattanások, enyhébb napégés és a pelenka által okozott bőrkiütés elleni védelemben.
Egy havonta kiadott mikrobiológiai újságban (Journal of Medical Microbiology) megjelent tanulmány szerint a levendulaolaj hatásos gombás fertőzések ellen. A kutatók szerint a levendulaolaj halálos volt bizonyos baktériumtörzsekre, melyek bőrmegbetegedést okoznak. A Lavandula fajból előállított levendulaolajok hatékonyan megsemmisítették a bőrgomba sejtjeinek membránjait. Kimutatták még, hogy ezek az olajok hatásosak és gombaellenes aktivitást mutatnak.
Levendula felhasználása a konyhában
A levendula kiváló kulináris gyógynövény, amely számos receptben felhasználható. A virágokat, leveleket és egész ágakat is használják. Mindig ügyelni kell a valódi levendula (Lavandula angustifolia) használatára. Az igazi levendula összetéveszthetetlen fűszeres és kámforszerű íze néha virágos és kissé keserű.
A levendula friss ágai például húsételeket is ízesíthetnek. A csirke-, bárány- és halételeknek kiváló íze van, ha a levendulát kakukkfűvel vagy rozmaringgal kombinálják. A dörzsölt vagy apróra vágott levendulalevél különleges ízt biztosít sokféle sajtban, például kecskesajt, lágy sajt, Gorgonzola vagy raclette. A levendula aromája kiadós krémlevesekhez is alkalmas. Finoman kell bánni a levendula hozzáadásával, mivel a levelek általában nagyon aromásak és intenzív ízűek.
A levendula virágokat gyakran használják desszertekhez is. Például a bogyós gyümölcsöket tartalmazó gyümölcssalátákba belekevert levendulavirág kiváló ízhatást képes létrehozni. A levendula süteményekhez, szarvasgombához és fagylalthoz is ideális. Különlegesség a levendulaméz, amelynek íze finom virágaromájú. Érdemes inkább a kiváló minőségű mézfajtákkal dolgozni. A levendula méz sok ásványi anyagának köszönhetően nagyon egészséges.
Levendula szörp, szirup
A levendula szörp egy briliáns megoldás lehet a kedvelőinek, hogy feldobják a különböző italokat egy kis virágos, édeskés ízzel. Jól megy koktélokba, gin tonic-ba, limonádékba, teába. Könnyű elkészíteni otthon, és nem mellékesen nem is drága.
Ugyanolyan könnyű elkészíteni, mint bármely más cukor szirupot, egyszerűen csak felforrósított vízbe tesszük a levendula virágokat a cukorral együtt, állni hagyjuk, majd leszűrjük. Üvegbe rakva több héten keresztül is eláll a hűtőnk ajtaján.
Hozzávalók:
– egy csésze víz (nagyjából 2dl-es csésze)
– 2-3 evőkanál friss vagy szárított levendula virágszirom
– 2 csésze cukor (szintén ugyanaz a kb. 2dl-es csésze)
A vizet és a szirmokat felforraljuk, ezután kisebb lángra vesszük a tűzhelyet és belekeverjük a cukrot, amíg el nem olvad. Lassú tűzön hagyjuk főni kb. 15 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni, de legalább 1 órát hagyjuk állni. Leszűrjük a szirupot és már mehet is üvegbe. Mindenképpen próbáljuk jól záró üvegben tárolni, hogy ne jusson be a levegő, például csatos üvegbe, melynek van gumis tömítése. Hűtőben tároljuk.
Ha kicsit szeretnénk a recepten csavarni, cukor helyett használjunk nádcukrot, de meg is felezhetjük a mennyiséget és 1 csésze nádcukor mellé használjunk minőségi akácmézet. Ízlés szerint adjuk a recepthez, mi nagyjából 6-8 evőkanállal ajánlunk. Feldobhatjuk még citromfűvel, vagy akár rozmaringgal, ami nagyon illik a levendulához.
Levendula tea receptek
Levendulateát készíthetünk friss vagy szárított levendula virágszirmokból. A legjobb, ha magunk termesztjük a levendulát a kertünkben, és abból készítünk friss teát. Morzsoljuk le a virágszirmokat a szárral, ugyanis csak arra lesz szükségünk a teakészítéshez. 1 csésze vízbe egy evőkanálnyi szirmot rakjunk.
1. Egyszerű levendula tea
Csapvíz helyett próbáljunk meg vízszűrővel szűrt vizet, esetleg forrásvizet használni a tea elkészítéséhez, ugyanis a csapvíz ízváltozást okozhat, és megakadályozhatja a szirmokat aromájuk teljes kibocsátásától is. Helyezzük a felforrt forrásvízbe a levendula szirmokat egy szűrő segítségével. Ha nincs teaszűrőnk, hagyjuk ázni a vízben, majd szűrjük le a végén. 10 percig hagyjuk ázni, majd vegyük ki a vízből, és akár édesíthetjük is egy kis mézzel fogyasztás előtt.
2. Lefekvéshez: levendula és kamillatea
Ez a remek tea nyugtat, békét teremt. Akárcsak a levendula, a kamilla is segítséget nyújt egy jó alváshoz. Egy-egy teáskanál levendula és kamilla kell majd egy csésze teához. Forraljuk fel a vizet és az előző teához hasonló módon készítsük el a teánkat.
3. Levendula és menta tea
A levendula virágos íze tökéletesen illeszkedik a menta levelek hűsítő ízéhez. Alternatív megoldásként lecserélhetjük a menta leveleket zöld tea levelekre, hogy egy kis koffeint csempésszünk a reggeli italunkba. Itt egy evőkanál levendula sziromhoz nagyjából 3-4 evőkanál friss mentalevélre lesz szükség, persze ez ízlés kérdése. 5-10 percig áztassuk a leveleket, attól függően, hogy milyen intenzív ízt szeretnénk elérni.
4. Levendulás és bogyós jeges tea
Mi sem jobb egy forró nyári napon, mint egy pohár finom frissítő jeges tea. Mivel a hideg víz nem hívja elő megfelelően a virágok aromáit, ezért mindig forró vízzel készítsük el a levendula teát, majd hagyjuk kihűlni és adjunk hozzá jeget. A szirmokat hagyhatjuk a teában addig, amíg teljesen kihűl, így intenzívebb ízt kapunk. Ha édesíteni szeretnénk, hevítsünk fel 50 gramm cukrot 25 gramm levendula sziruppal, keverjük, amíg teljesen elolvad, majd hagyjuk kihűlni és adjuk a teához. Adjunk hozzá epret, áfonyát és málnát, mixelve, vagy ki hogyan szereti és hagyjuk a teát a hűtőben jó 3 órára.
Levendulaolaj
A levendula illóolaj az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb illóolaj az aromaterápiában. Amellett, hogy támogatja a pihenést, relaxációt, sokan úgy hiszik, hogy megannyi más betegség elleni is segítséget nyújthat. Szorongás, depresszió, álmatlanság, bőrgomba és már allergiás reakciók, ekcéma, menstruációs görcsök stb. Az illóolaj alkalmazásban egy sokoldalú olajnak számít a levendula.
Bizonyítottan vannak gyulladáscsökkentő, gomba elleni, antidepresszáns, fertőtlenítő, antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságai.
Bár megannyi területen segít az egészség megőrzésében, bizony lehetnek mellékhatásai is. Levendula illóolaj használata a bőrön okozhat irritációt vagy más allergiás tünetet. Ha hányingerre, hányásra vagy fejfájásra panaszkodunk levendulaolaj használata után, azonnal hagyjuk abba a használatát. Mivel a levendulaolaj fogyasztása, lenyelése akár mérgező hatású is lehet, sose tegyük, hacsak orvosunk nem javasolta ezt.
A levendula illóolajnak nincs ajánlott napi adagja. Az aromaterápia elvei szerint a levendula illóolaj illatának belélegzése, vagy a levendula illóolaj bőrre juttatása üzeneteket továbbít a limbikus rendszerbe, egy agyi régióba, amelyről ismert, hogy befolyásolja az idegrendszert és segít szabályozni az érzelmeket. Az egyik népszerű megközelítés magában foglalja a levendulaolaj és a hordozóolaj (például jojóba vagy édes mandula) kombinálását.
A levendula illóolajat a hordozóolajjal összekeverve a bőrünkbe masszírozhatjuk, vagy hozzáadhatjuk a fürdőhöz. Szórhatunk néhány csepp levendula illóolajat egy ruhára vagy szövetre, és belélegezhetjük annak aromáját, vagy hozzáadhatjuk az olajat egy aromaterápiás diffúzorhoz vagy párologtatóhoz.
Illóolajok vásárlásakor keressünk olyan szállítót, aki vagy lepárolja saját anyagát, vagy közvetlenül jó hírű lepárlókkal foglalkozik, és gázkromatográfiát és tömegspektrometriát a termék minőségének elemzéséhez.
Tiszta levendula illóolaj vásárlásakor ellenőrizzük a címkén a latin nevét, a Lavandula angustifolia-t. Egyéb olajokat vagy összetevőket nem lesz szabad találnunk, hiszen ha más olajat látunk, például frakcionált kókuszolajat, jojóba olajat vagy édes mandulaolajat, a levendula hígul, és nem szabad elektromos aroma diffúzorban használni. Az illóolajokat sötét borostyán vagy kobalt palackba kell csomagolni, és napfénytől védve kell tárolni.
10 fontos tudnivaló a levenduláról:
– könnyedén növeszthető bokor
– késő tavasszal, nyáron virágzik
– örökzöld levélzet, általában ezüst-szürkés, szürkés-zöld
– tavasszal a legjobb ültetni, jó vízáteresztő talajban
– sok napfény kell a virágzáshoz és aszálytűrő
– sok fajtája ellenálló, de ne helyezzük hideg, nyirkos helyre
– évente kell metszeni, hogy sűrű maradjon
– metszéssel könnyen szaporítható
– levelét és virágját használják fel szárításra
– virágja nagyon vonzó a méhek és más beporzó rovarok számára
Begyűjtendő része:
A füzéres virágzata gyűjtendő be.
Hatóanyaga:
Illóolaj, amely a levelekben o,8—1,5%-ig foglaltatik benne.
Hogyan termesszünk levendulát, minden, amit tudni kell róla?
Oly módon történik, minta salviáé (orvosi zsályáé). Vetőmagszükséglete kat. holdanként 250—300 gr mag. Termelési hozam kat. holdanként 3—3,5 q (mázsa) száraz virág.
Válasszunk levendulát magunknak
Sokféle levendula típus létezik, széles a skála a színét, illatát, méretét és tűrőképességét tekintve. A két leginkább termesztett típusok:
Angol levendula és hibridjei (Lavandula angustifolia és L.x intermedia)
Mediterrán származása ellenére azért ezt a nevet kapta, mert ez a fajta kedveli a hűvösebb angliai klímát, és hosszú ideje már egyik fontos áruja az angol kerti boltoknak, kerteknek. Az egyik legjobb fajtája a Lavandula angustifolia „Hidcote Blue”, amelyet a 19.században fedezték fel Angliában a jól ismert Hidcote Manor Gardens kertben.
A legellenállóbb típus, akár télen is kint lehet hagyni őket a hidegben. Úgy tartják, hogy a szőlőtermesztés éghajlatán általában problémamentesen túléli a hideg évszakot, míg a hidegebb régiókban védeni kell. Illatuk elég erős, virágzatuk dús és lila, vagy lilás-kékes, leveleik ezüst-szürkés színűek. Előfordulnak még mályva, rózsaszín és fehér színekben, és 30 cm-től akár 90 cm-ig is megnőhetnek. Konyhai felhasználásra az egyik legalkalmasabb, hisz a kámfor tartalma elég alacsony.
Francia levendula és kényesebb fajták
– francia levendula (Lavandula stoechas)
– hibrid levendula (L.x chaytoriae)
– spanyol levendula (L. latifolia, L. pedunculata, L. viridis)
– érzékenyebb levendulák, mint a L. canariensis, L. dentata, L. lanata és L. pinnata, ezek Portugáliából, Madeiráról és a Kanári-szigetekről származnak
Kevésbé ellenálló levendula fajták, melyeket jobb cserépben termeszteni és a hideg és fagy elől a télen védett helyre tenni őket. Főleg a spanyol és kanári-szigeteki fajta nem bírja a hideget. Vastag csúcsú virágjuk gyakran a mályva, rózsaszín és krémszín enyhébb árnyalatát veszik fel. Nagyjából 60 cm-ig nőnek.
Levendula vásárlás
Tavasszal és a nyár folyamán nagy valószínűséggel bármely kertészeti boltban megtaláljuk a levendulát. Általában kisebb műanyag cserépben árulják, de van olyan weboldal is, ahol palántát is rendelhetünk előre, általában nagyobb mennyiségben. Ez olcsóbb megoldás lehet, ha több levendulával szeretnénk foglalkozni, de valószínűleg kisebb a választási lehetőség típust illetően, azaz az eladótól függ, hogy melyik típussal foglalkozik. Arra is gondolni kell, hogy ezekkel a palántákkal majd többet kell foglalkoznunk, amíg elérik a megfelelő méretüket, hogy a végső helyükre ültethessük őket.
Legfontosabb tudnivalók a levendula ültetéséről, szaporításáról, mikor is pontosan?
Április, májusban a legjobb választás, amikor a talaj már kezd felmelegedni, vagy eléggé felmelegedett. Soha ne ültessük korábban, vagy akár télen, amikor a palánták könnyedén elrohadhatnak a hideg és nedves talajban. Azért fontos tavasszal ültetni, mert mire jön a hideg tél, a növények már megnőnek annyira, hogy átvészeljék a telet.
Hová is ültessünk?
A levendula jól mutat akár, mint virágszegély, valamint virágágyásokban, de cserépben is termeszthetjük őket. A lényeg a napos hely, mediterrán származása miatt sok napfényre lesz szüksége, és nem fog sokáig élni az árnyékos, nedves és túl hideg helyeken. A szárazabb, közepesen termékeny talajt kedveli a leginkább, például a meszes és lúgos talajt.
Hogyan ültessünk?
Először gyomtalanítsuk a talajt. Ha a talajunk egy kicsit nehezebb típusú, akkor a növényünket egy 20-30 cm magas ágyra, „dombra” ültessük, hogy a növény gyökerei ne a vizes talajban álljanak.
A levendulát pár egyszerű lépésben el tudjuk ültetni:
– vásárlás után, amint lehet
– kb. 90 cm helyet hagyjunk ki két növény között, ha csoportosan ültetjük
– ha sövénynek, szegélynek ültetjük a levendulát, elég 30 cm köz két növény közé, nagyobb növények esetén pedig 45 cm
– ültetés után rendszeresen öntöznünk kell az első szezonban, főleg szárazabb időben
– ha cserépbe ültetjük, akkor legyenek az alján nagyobb lyukak, földnek pedig használjunk univerzális virágföldet, és keverjünk hozzá homokot és apró kavicsot, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen
Levendula öntözése
Újonnan ültetett levendulát rendszeresen öntözni kell az első nyáron, főleg száraz időjárás esetén. Arra is figyeljünk, ha cserépbe ültetjük, mert ebben a növény gyorsabban kiszárad, mint amelyiket földbe ültettük a kertben. Mikor alaposan megnőtt, a levendula aszálytűrő, szóval lényegesebben kevesebb vízre lesz szüksége. Tápanyaggal is csínján kell bánni, mert a levendula a tápanyag szegény talajt szereti.
Számokra levetítve 1, vagy 2-szer öntözzük meg miután elültettük, amikor már megnőtt a levendulánk, elég 2-3 hetente egyszer megöntöznünk, majd amikor kivirágzott, öntözzük megint 1, vagy 2-szer hetente addig, amíg nem szedjük le a virágokat.
Mit kell tudni a levendula metszéséről?
A levendulát rendszeresen kell vágni, különben a növények megöregednek és elkorhadnak, szétesnek. A megfelelő vágás biztosítja a sok virágot és a kompakt növekedést. A növények első metszését a virágzás után rögtön végezzük el. Ha hasznosítani szeretnénk a virágot, virágzásnál vágjuk le a levelek nélküli virágszárakat. Ha nem, érdemes a levendula virágot visszametszeni miután elvirágzott, általában ez késő nyár. Elég annyit lemetszeni, hogy végeredményként egy félgömb alakú növényt kapjunk.
Egy szárnak nagyjából az egyharmadáról beszélünk fentről számítva. Kora tavasszal a levendulát még egyszer vissza szokták vágni a fás részekig. Ez segít az új zöld hajtások növekedésében. Ilyenkor kétharmadáig szokás visszametszeni a levendulát, ez az un. egyharmad-kétharmad módszer (nyár végén egyharmaddal, tavasszal kétharmaddal vágjuk vissza a levendulát).
A levendula virágjának szedésekor érdemes reggel metszeni a virágokat, ugyanis ilyenkor erősebb az illatanyag koncentrációjuk. Hagyjunk szárat a levágott levendulának, így könnyebben lehet őket csokorba szedni, fogjuk össze befőttes gumival, és akasszuk ki őket fejjel lefelé egy hűvösebb, sötétebb helyre, ahol jól jár a levegő. Pár hét után ezekről a megfelelően megszáradt virágokról könnyen le tudjuk morzsolni a levendula szirmokat. Egy csatos üvegben, vagy egy légmentesen jól záró üvegben tároljuk használatig.
A levendula betegségei, problémák
Általában a levendulának problémamentes a növekedése, ha olyan körülmények között termesztjük, amiket szeret. Egy napsütötte hely, jó vízáteresztő talajjal ideális neki. Viszont, ha nedves, nehéz talajban nő, a gyökerei könnyen elrohadnak, ami a korai pusztulásához vezethet. Ezt a rothadást a Phytophtora nemzetség gombája okozza. Időben észlelve ezt a kereskedésekben kapható fungicidekkel (gombaölő szerekkel) megállíthatjuk.
Valamint magasított ágyással, vagy nagy lyukú cseréppel védekezhetünk a vizes talaj ellen. Bizonyos levendula típusok nem valami ellenállóak, nem bírják a hideg telet, ezért mindig ellenőrizzük le a vásárolt növény címkéjét, és strapabíróbb típust vásároljunk, ha állandó helyet terveztünk neki kint a kertben.
Illóolajainak köszönhetően a levéltetvek és más káros rovarok kerülik. Nincs csigakár sem. Így a rovarok nem jelentenek túl nagy veszélyt, azok, amelyek szeretik a levendulát, főleg külső, szépségi károkat okozhatnak a leveleken.
Gyűjtése és szárítása:
A virágokat teljes kinyílás előtt, június végétől augusztus hó közepéig gyűjtik oly módon, hogy közvetlen virágzás előtt levágják és csomókba kötve árnyékos, szellős helyen felfüggesztve szárítják.
Feldolgozása és értékesítése:
A virágokból az illóolajat desztilláció útján állítják elő és ez illóolajat a gyógyászatban és a kozmetikában illatszer és piperecikkek készítésénél használják fel. Virágait ruha közé téve, illatosítóul és moly elleni szerként is felhasználják.
Pár ötlet a levendulával kapcsolatban
– ültessünk levendulát a kerti utak, járda mentén, így amíg a házba érünk, élvezhetjük az illatát, plusz a levendula profitál a járdáról visszaverődő napfényből is
– szintén használhatjuk „aromasövényként” kerítés, illetve kerti falak mentén
– teraszok közelébe ültetve abból húzhatunk hasznot, hogy az illata elriasztja a szúnyogokat, legyeket, bolhákat, míg a pillangókat, méheket odavonzza
– morzsoljunk egy kis levendula virágot a cukros bödönbe és használjuk így a cukrot sütéshez és desszertekhez
– dzsemekhez, gyümölcs kompótokhoz is adhatjuk egy kis fűszerezés gyanánt
– saláták díszítéséhez is használhatjuk (akár a gránátalma szemeket)
– mixeljünk össze kakukkfüvet, borsikafüvet, rozmaringot és szárított levendulát és már kész is a szárított Provence-i fűszerkeverék
– szórjunk aprított levendulát is, mint fűszert a bárány, csirke, nyúl sült elkészítéséhez
15 remek levendula recept
Valószínűleg jól tudjuk, hogy a levendulát és illatát milyen sokféle kozmetikai termékhez, szappanhoz, illóolajhoz használják fel.
Az elmúlt években azonban megannyi recept megmutatja nekünk, hogy a levendulát a konyhában is széleskörűen fel lehet használni. A desszertektől kezdve a koktélokon át egészen a sós ételekig.
Azért arra nagyon ügyeljünk, hogy evésre alkalmas levendulával készítsünk minden receptet és ne olyan levendulával, amit mondjuk potpourrihoz használnak.
1. levendulás sült krumpli
2. kakukkfüves, levendulás, pink limonádés sorbet
3. levendulavirágos teasütemény citromos-mézes mázzal
4. citromos levendulás mojito
5. francia limonádé levendulával
6. csokis levendulás fudge (lágy tejkaramella) sós karamell mázzal
7. citromfüves levendulás zöld jegestea
8. citromos levendulás csirke
9. báránycomb levendulás kakukkfüves kéreggel
10. levendulás nyári gyümölcssaláta
11. barackos és fetás saláta levendulás öntettel
12. mézes levendulás pannacotta
13. mézes levendulás jégkrém
14. levendulás creme brulée
15. levendulás őszibaracklekvár
Levendulaszörp
Levendulaolaj
Levendula tea
Levendula metszése
Levendula ültetése
Levendula szaporítása
Felhasználása
Forrás:
Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula, Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk
Caroline Holmes, Kerti fűszernövények, ISBN:978 963 09 8272 6
Beh Mariann, A kert konyhája, ISBN:978 615 5417 41 2
Galambosi Bertalan, 88 színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről, ISBN:963 231 455 7
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Dr.Kolos Ede-Kolosné Pethes Edit, Hazai gyógynövényeink
Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9
Earl Mindell, Gyógyfüvek bibilája, ISBN:963 7495 77 0
Barbara és Peter Theiss, Erdők, mezők, patikája, ISBN:963 85035 0 5
Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata
Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9
Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1
Bernáth Jenő-Németh Éva, Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása ISBN:978 963 286 493 8
Ladocsi Teréz, Fűszerkalauz, ISBN:963 234 454 5
Inczefi Lajos, Fűszernövényeink és fűszerkészítés, ISBN:963 231 974 5
Herbárium – Dr.Kmeth Sándor, ISBN:-978-615-80075-2-73
Házi füveskönyv – Vicky Chown&Kim Walker, ISBN:978-963-433-225-25
Gyógyító növények – Jethro Kloss, ISBN:978-963-689-351-82
Alexandra, Gyógnövények kincsestára, ISBN:978 963 357 507 9
Alexandra, Gyógnövények kézikönyve, ISBN:978 963 297 946 5
Alexandra, Fűszerek kézikönyve, ISBN:978 963 297 917 5