fbpx
Paprika - Capsicum annum

Paprika – Capsicum annum

Paprika leírása:

Capsicum annuum L

Termését mi fűszernek használjuk, külföldön pedig inkább orvosság és a gyógyárúk között szerepel fructus capsici (piper hispanicum) név alatt. A paprika Dél-Amerikából származó kultúrnövényünk, melyet tojásdadalakú, hosszúkás kúpalakú termései végett termesztünk. A paprikatermés vékony héjú, átlag  5—10 cm, hosszú és tövén 4 cm vastag, rövid nyelű s a tövén az ötfogú kehely látható; színe piros, sárgásvörös vagy barnásvörös lehet. A gyógyárúkereskedők a szép piros színűeket keresik, melyeken nincsen sárga folt. A paprikatermés belsejét 2—3 fal rekeszekre osztja fel, de csak tökéletlenül s a válaszfalakon vannak a nagyszámú magvak elhelyezve.
A paprikának csípős az íze s ez a termés falában lévő sajátságos anyagtól, a capsicintől ered. A paprikát a gyógyászatban bőrizgató szernek használják. Belőle készítik a tinctura capsicin-t és a paprikatapaszt, továbbá az orosz szesz és a painexpeller készítésére is használják a paprikát. Likőrt is készítenek paprikával.
A paprika hazánkban augusztus második felében érik. A paprika nem érik be mind egyszerre, hanem csak rendre s ezért az aratása hosszabb ideig elhúzódik. A learatott paprikát fel kell fűzni zsinegre és padláson vagy az eresz alatt meg kell szárítani. A teljesen megszáradt paprikát zsákba csomagolhatjuk.

Forrás:

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-08-26T14:48:50+00:00 által|
Go to Top