Májfű-kökörcsin – AnemoneHepatica

Majfű-kokorcsin-AnemoneHepatica

Majfű-kokorcsin-AnemoneHepatica

Májfű-kökörcsin leírása:

AnemoneHepatica L.

(Régies vagy egyéb ismert nevei: bokor alatt kucorgó, mogyoróalja-fű, nemes májfű, ökörszem, szív-fű, nemes májvirág)

Boglárkafélék – Ranunculaceae

6—15 cm magas évelő növény. Levélnyele molyhos. Levele szíves alapból háromkaréjú, a karéjok épek, levelének fonáka puhaszőrű. Murva gallérja csészeszerű, zöldlevelű. 8 — 10 csészelevele égszínkék, ritkán rózsaszínű, vagy fehér.

Májfű kökörcsinElőfordulása:

Általában a meszestalajon fekvő erdőségeket kedveli. Hazánkban hegyes-dombos vidékeken, árnyas erdőkben terem.

Begyűjtendő része:

A növény virágos, földfeletti része az úgynevezett »herba« gyűjtendő.

Hatóanyagai:Májfű kökörcsin

Anemonin, csersav.

Májfű kökörcsinGyűjtése és szárítása:

Április-május hónapok között virágzó növény föld feletti része gyűjtendő, melyet szárítás alkalmával a napfény közvetlen hatásának nem szabad kitenni. A szellős padláson körülbelül tenyérnyi vastag rétegben felterített növény 6 — 8 nap alatt megszárad.

Feldolgozása és értékesítése:

A népies gyógyászatban és a homeopátiában alkalmazzák.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

2021-02-04T17:12:32+02:00 által|
Go to Top