Foltos kosbor leírása:
Orchis maculata L.
(Régies vagy egyéb ismert nevei: bergő burján, meresztőfű, tenyeres gyökerű kökörcsiny)
Kosborfélék – Orchidaceae
Levelei hosszúkásak, vagy lándzsásak, fonákjukon rendesen vörös pettyekkel. Füzére laza, virágja bíborszínű, igen ritkán fehér.
Előfordulása:
Réteken, erdőkben, főleg Európa, Észak-Afrika és Ázsia mérsékelt éghajlatú részein. Hazánkban ritkás erdőkben, tisztásokon, kaszálókon.
Begyűjtendő része:
A fiatalabb fehér, vagy fehéres-barnaszínű, leány-gumó, melynek tetején rügy van s a kereskedelembe tubera Salep néven kerül.
Hatóanyagai:
Mézga, fehérje és cukor.
Gyűjtése és szárítása:
A gumókat a második évtől kezdődőleg lehet begyűjteni. A virágzás után kiásott leánygumókat meg kell tisztítani, melynek megtörténte után forró vízzel öntendő le és enyhe hőnél szárítandó meg, miáltal az előbb nedvdús gumók kemények, szaruszerűek lesznek.
Termesztése:
A kosbor szaporítása tőontás útján történik. Nedves talajt kíván, amelybe a gumókat 10—15 cm mélyen kell beásni. A kosbor első telepének beállítása kissé körülményes. Ugyanis a növény kifejlődéséhez a talajnak bizonyos baktériumokra van szüksége, amelyek a kosbor gyökerein élősködnek. Azért a termelésre beállítandó területen előzőleg ilyen régi gyökérdarabokat kell elásnunk a gombák kifejlődése végett. A kosbor kifejlődéséhez két esztendő szükséges.
Feldolgozása és értékesítése:
A gyógyászatban használják por, — főzet alakjában, — ezenkívül tápszerként is alkalmazzák.
Forrás:
Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk
Páter Béla, A vadontermő gyógynövények