Az áfonya nemcsak finom, hanem egészséges is

Fekete áfonya - Vaccinium Myrttillus L.

Fekete áfonya – Vaccinium Myrttillus L.

Fekete áfonya leírása:

Vaccinium Myrttillus L.

(Régies vagy egyéb ismert nevei: afinya, fenyves bogyó, havasi meggy, havasi meggykóró, kukajsza, kukojca, kukojsza, kakojsza, mohabogyó, molabogyó)

Feketeáfonya

A cikkben olvasható:

Előfordulása
Gyógyhatása és használata
Áfonyás receptek
Hatóanyagai
Termesztése
8 ok, miért érdemes naponta fogyasztani

Hangafélék – Ericaceae

A fekete áfonya alacsony cserje, mely átlag 30 cm legfeljebb 60 centiméter magasra nő. Szára felálló vagy a földről felemelkedő, sűrűn elágazó, úgy hogy az áfonyabokrok sűrűn beborítják a földet. Az ágak szögletesek, éleltek, kopaszok, alsó oldaluk barnásszürke, a felső zöld. Levelei csak nyáron zöldek, ősszel lehullanak; rövid nyelűek, váltakozva állók, tojásalakúak, kopaszak, aprón fogazott szélűek. Felső lapjuk sötét, fonákjuk világos zöld.

Virágai rövid kocsányokon egyenként; legfeljebb kettesével a levelek hónaljában állnak; világos zöld, a halaványpirosba átmenő színűek. Termése bogyó, mely összenyomott gömbalakú, érett állapotában sötétkék, majdnem fekete és fehér hamvval be van vonva. Leve szép bíborpiros. A fekete áfonya május-júniusban virágzik bogyója julius-augusztusban érik.Feketeáfonya

Az áfonyabokor nemcsak nagyszerű gyümölcsnövény, hanem az egész táj vonzó kiegészítése is, skarlátvörös őszi lombozatot és krémes fehér, harang alakú tavaszi virágokat kínálnak. Ráadásul az áfonya a természet egyik szuperélelmiszere, amelyet nélkülözhetetlen tápanyagok, ásványi anyagok, antioxidáns-, rost- és vitamintartalom jellemez. Az áfonyát tavasszal vagy késő ősszel is el lehet ültetni a leghidegebb régiók kivételével. Nemzetsége körülbelül négyszázötven faj tartozik, használatáról már az 1. századból maradtak utalások (hasmenés ellen).

Előfordulása:

Az áfonya az egész ország havas táján, a hegyi és havasalji erdőségekben terem, ahol rendesen tömegesen található.

Áfonya gyógyhatása, használata:

A fekete áfonya bogyóit úgy nyersen, valamint befőzve eszik, főzeléknek is megfőzték. Szárítva fructus myrtilli és bacca myrtilli néven szerepel az áfonybogyó a gyógyászatban. Az áfonybogyót hasmenés ellen szokták használni, mert csersavat tartalmaz. Íze savanykás-édes, kissé fanyar és összehúzó. Újabban (1906) a leveleit is használják a gyógyászatban (folia myrtilli), de kereskedelmi cikket jelenleg csak a bogyók képeznek. A bogyó nedve vízzel elegyítve kellemes frissítő mindenféle lázas állapokokban.

Teája szélhatjó, vizelethajtó, bélhurutot kezelő, vese- és hólyagbántalmak ellen kiváló. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként is használják. Lekvár, szörp, bor (áfonyabor erősítő hatású) vagy tea alakjában bélhurut elleni háziszer. Vékony- és vastagbél renyhesége is csökkenthető főzetével, lekvárjával, boros áztatmányával. Meg tudja tisztítani a bélfalat, ezáltal a béltartalom erjedését gátolva, ennek hatásaként csökkenti a puffadási hajlamot, fokozza a bélmozgást és  hajtja a szelet.

A leveleit az egyik legjobb háziszernek tekintették, húgyúti bántalmak, vese- és epehomok és kövek esetében. Egyes beszámolók szerint tartósan, hosszú ideig kell azonban szedni, hogy kedvező hatását ténylegesen ki tudja fejteni. Állatkísérletekben az áfonya kivonat gyulladásgátló hatást fejtett ki patkányokon, egerekben a vércukorszintet csökkentette, nyulakban pedig a kapilláris vérzést gátolta. Egyik rokon fajtája pedig vírus-ellenes hatást mutatott kémcsőkísérletekben, vírustenyészetekben. Levelének főzete a fogíny gyulladására, vérzésények csillapítására és fertőtlenítésére alkalmas, táplálja a fogínyt és erősíti azt. Torokgyulladás esetében is ajánlott a levelének vagy bogyójának főzetével gargalizálni és fogyasztani.Feketeáfonya

A szem és látás segítője

A bogyók antocianidjai növelik a kisebb vérerek ellenállását és csökkentik az áteresztőképességüket, megakadályozza a vérrögképződést és védik a kollagénállományt a szuperoxidionok ellen. A szem ideghártyapigmentjeinek regenerálódását elősegíti, valamint a sötétséghez való alkalmazkodását, de a látás bizonyos panaszainak kezelésére szintén, szürkületben való látást javítja. (rodopszin, a retinában jelen lévő fényérzékelési funkcióval rendelkező kromoprotein regenerálódását segíti).

Pilótáknál és autóversenyzőknél sikeresen alkalmazzák (gyári készítmény formájában) a mai napig, hogy a látási zavaraikat kezeljék, javítsák. Ezt a hatását a bogyók festékanyagai fokozza, az éleslátás segíti, farkasvakság, a szem fokozott igénybevétele, kimerültsége ellen, valamint éjjeli vezetés esetében megelőzésre érdemes fogyasztani. (Rövidlátók látását is javíthatja)

II. világháború alatt az angol királyi légierő pilótái, akik az éjszakai bevetéseik előtt fekete áfonya lekváros szendvicset ettek arról számoltak be, hogy javította a látásukat.

Tengerészek között közkedvelt lett a lekvárja a magas C-vitamin tartalma és hányinger csillapító hatása miatt, aki ezeket a bogyókat ette, annál a skorbut nem fejlődött ki.

Védi a gyomornyálkahártyát, a levelek csökkentik a vércukorszintet, befolyásolják a bélhurutos állapotot. Ezek nagy részét klinikail vizsgálatok is megerősítik.

Vénás keringési elégtelenség és a nyirok keringési elégtelensége esetén ajánlott. Vénák betegségeinél leginkább a hajszálerek erősítésére alkalmazzák, általános kötőszöveti tónusfokozó, véredények általános állapotjavítója. Aranyér (fürdő) és nőgyógyászati problémák kezelésében is hatékony mind külsőleg és belsőleg is javallt. Immunrerősítő, fertőtlenítő, vérképzést serkentő, vérzést csillapító, a lázat is csillapítja, a köhögést enyhíti. Tartós fogyasztás esetén sem tapasztaltak még mérgező mellékhatásokat, de előfordulhat, hogy nagy mennyiségben elősegíti a vesekövek képződését, levelének kivonatát hosszú ideig nagy adagban nem ajánlott szedni!

Külsőleg a bőr tónusát fokozza, gyulladásait enyhíti, pikkelysömör esetében minden formában javasolt a fogyasztása. A rómiai patrícius nők a fürdővizükhöz áfonyalevelet adtak azért, hogy barnulásukat elősegítsék, de az arcbőrük lemosására is használták, hogy az aknék eltűnjenek, és kitágult bőrpórusok esetében.

Felhasználása az étkezésben:

Püré formájában vagy lekvárként vadhúsok kísérője, nyersen is fogyasztható (hashajtó hatás), de leggyakrabban inkább gyümölcslé vagy szörp formájában találkozhatunk vele, esetleg a fagylalt díszítésén. Joghurt, palacsinta, torták és sütik finom alkotórésze lehet. Leve fontos tápanyagokhoz juttatja a szervezetet. Ulysses S. Grant kapitány az áfonyaszószt a hálaadás fontos részének tartotta. Zarándokok feltehetőleg 1621-ben a hálaadó ünnepen ehettek először áfonyás ételeket, de az áfonyaszósz csak a polgárháború után vált nemzeti tradícióvá.

Fermentációjával készül az alacsony alkoholtartalmú áfonyabor, desztillálással pedig pálinkát készíthetünk.  Vogézeknél Heidelbeerwassernek, Elszász-Lotaringiában Steinbeerwassernek neveznek. Az osztrákok tárnicsgyökeret adtak hozzá és likőrt készítettek belőle. Az amerikai őslakosok (delaware törzs) pedig az áfonyabogyót békahozónak tartották, testük és ruháik festésére használták fel.

Áfonyás receptek:

Áfonyadzsem:

Az áfonyát kiválogatjuk, lemérjük, megmossuk, szitára szedjük, majd zománcozott lábasban, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. 1 kg áfonyához 60 dkg cukrot számítunk. A sűrű áfonyába kellő mennyiségű cukrot teszünk, és forrástól számított 10 percig tovább főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és ha már kihült, celofánnal lekötjük.

Áfonyabefőtt:

Az érett áfonyát megmossuk, megtisztítjuk, szitára rakjuk és azután üvegekbe töltjük. 1 kg áfonyához 4 dl vízből 60 dkg cukorral és egy fél citrom levével szirupot főzünk. A felfőzött forró cukorszirupot az üvegekbe rakott áfonyára öntjük. Az üvegeket lekötözzük és forrástó1 számított 15 percig gőzöljük vagy szárazon kigőzöljük.

Áfonyasaláta:

60 dkg vörös áfonyát kiválogatunk, megmossuk és 10 dkg cukorral kevés vízben főzni tesszük. Ha kihült, meglocsoljuk 0,5 dl fehér borral, ismét megcukrozzuk, majd l,5 dl tejszínnel tálaljuk.

Áfonyalikőr:

10 dkg áfonyabogyó, 1-1 dkg szegfűszeg és narancshéj, 2 dkg fahéj keverékét 1 liter alkohollal (90%) 2 hétig áztatjuk. Utána a kisajtolt és leszűrt folyadékot 2 liter sűrű cukorsziruppal összekeverjük és üvegekbe töltjük.

Áfonyabor:

Körülbelül 1 kg áfonyabogyót összezúzva olyan befőttes üvegbe teszünk; amely 1 kg cukor és 2 liter víz oldatával tele lesz. Az üveget erjesztőcsővel ellátott dugóval zárjuk le és kb. 15 napig forrni hagyjuk. Mikor teljesen letisztult, akkor kisebb üvegekbe lefejtjük és jól ledugaszoljuk.

Gyógytea bélhurut, bélgörcs, bélfertőzés ellen:

5-5 gr vérontógyökér, tölgyfakéreg, kálmosgyökér, kakukkfű, diólevél, áfonyalevél, áfonyabogyó, kamillavirág keverékét 0,5 liter vízzel 1-2 percig főzzük, majd fedő alatt tartjuk 5-10 percig. Leszűrjük, és napjában többször lehet fogyasztani.

Recept hasmenés ellen:

Naponta 2-3 csészével igyunk meg a szárított bogyóiból készített teát, 1-2 teáskanál bogyót 1 csésze hideg vízzel öntsünk le majd 10 percig lassan főzzük és szűrjük le.

Hatóanyaga:

Csersav, almasav, citromsav (1-1,7%), ferulasav, kávésav, ericolin nevű vegyület és festékanyag, katechotanninokat, iridoidok, proantocianinokat, mirtillin (antocianin) ez utóbbi gyűjtőnév, mert a delfinidinnek különböző cukrokkal képzett, vízben jól oldódó glikozidjainak elegye. Leveles drogja (Myrtilli herba) arbutint, cseranyagot, glikozidákat, flavonokat, tanninoka, kinolizidin, alkaloid, kis mennyiségben krómot és mangánt is tartalmaz. Termésének drogja pedig (Myrtilli fructus vagy bacca) gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, antociánglikozidát, A-, B- és C-vitamint tartalmaz.

Szedése:

Ha gyógyárukereskedők részére akarunk fekete áfonyát szedni, akkor azt teljesen érett korában kell szedni. A bogyóérés júliusban kezdődik. A Felvidéken külön erre a célra szolgáló fafésűkkel szedik az áfonyát, ami szaporább munka, mint ha egyenként szednénk a bogyókat. A szedett bogyókból a közéjük kevert leveleket és szárrészeket, valamint az éretlen bogyókat ki kell válogatni és vékony rétegekben a napon vagy gyümölcsaszalóban meg kell szárítani.Feketeáfonya

Az áfonya termesztése

Legáltalánosabb szaporítási módja a zölddugványozás

Július elején vágjuk le a keményedő, de még zöld hajtásokat, 12 cm-es darabokra, az alsó 8 cm-es részről távolítsuk el a leveleket, a felső kettőt hagyjuk meg. Kisebb cserepekbe, műanyag poharakba, tőzegbe ültessük, majd párafüggöny alatt tartjuk, kb. 6 hét szükséges a gyökeresedéshez, ezt követően nagyobb méretű cserépben vagy ládában neveljük egy évig, majd kiültethetjük a szabadföldbe. A kis cserjéket ősszel vagy kora tavasszal mindig egyenként ültetssük 0,5 – 1,2 m -re, de akár 2,4 m sortávolságra egymástól.

Ültetési hely kiválasztása

Válassz egy napos, védett helyet. Míg az áfonya tolerálja az árnyékot, jobb termés érhető el napsütésben, ugyanakkor nem szabad őket kemény, szélnek kitenni. Ne ültesd túl közel a fákhoz, mivel a fák nemcsak elzárják a napfényt, hanem a talajban lévő nedvességet is elszívják. Ha több bokrot ültetsz, akkor a legjobb, ha foltokban teszed, nem pedig szétszórva a kertben, ez megerősíti a bogyótermelést és a minőséget. Az áfonya gyér gyökerű növény. Ezért olyan talajt igényel, amely megtartja a nedvességet, ugyanakkor jól elvezeti, és nem marad nedves. Az áfonya savas talajban virágzik, pH-jának ideális esetben 4,0 és 5,0 között kell lennie. Ha nem elég savas a talaj, akkor nem fog megfelelően növekedni az áfonya. A talajt megsavanyíthatjuk, ha néhány hónappal az ültetés előtt kis mennyiségű granulált ként keverünk a talajba, vagy tőzegmohát vagy a fenyőkéreg szintén jó adalék, amelyek segítenek megsavanyítani a talajt.

Az áfonyabokor ültetése

Vigyázz, ne ültesd őket túl mélyre. A gyökérgömbnek közvetlenül a felszín alatt kell lennie. Körülbelül kétszer olyan széles és kétszer olyan mély, gödröt áss, mint a növény gyökerei. Helyezd a bokrot a lyukba és szorosan temesd be talajjal. A trágyázást egy hónappal az ültetés után kezdheted el – amennyiben feltétlenül szükséges a trágyázás, műtrágyázni az első évben nem szabad – .

Ha nincs kert, akkor sem kell lemondani a friss áfonyáról, hiszen az erkélyen is termeszthetjük. Valójában a konténerekben termesztett áfonya könnyebben megvédhető a madaraktól, betegségekkel szemben ellenállóbb, könnyen betakarítható és szükség esetén könnyen mozgatható. Ráadásul, ha savas talaj nélküli területen él, az áfonya tartályokban történő termesztése lehetővé teszi, hogy a talaj pH-értékét kifejezetten a növényhez „igazítsuk”.

Áfonyabokor gondozása

Hogy az áfonya gyökérzet nedves legyen, ami elengedhetetlen, az ültetés után helyezz el egy réteg fűrészport, fenyőforgács vagy mulcsot a bokor körül, de hagyj rést a bokor törzse körül a megfelelő légáramlás érdekében. Az áfonyának heti 4-5 cm vízre van szüksége. Az éhes madarak kedvenc csemegéje, ezért javaslom, hogy idő előtt védd meg az áfonyabokrokat azáltal, hogy madárhálót teszel a növényre. Az ültetés után egy évvel, tavasszal virágzáskor trágyával segítheted a növekedést, majd ezt követően minden évben kicsivel növelheted ezt az arányt. Ültetés után az első egy-két évben nem ideális, hogy a bokor gyümölcsöt teremjen. Csípd vissza a növényeken kialakuló virágokat, hogy az „energia” inkább a növekedésre, bokrosodásra összpontosuljon. A sárga levelek a talaj savasságának hiányát jelzik.

Hogyan kell metszeni az áfonyabokrokat?

Nagyon kevés metszésre van szükség, de kora tavasszal el kell végezni, amíg a növények még szunnyadnak. Az első két évben a bokor szerkezete kialakul, ezért specifikus vágásokat kell végrehajtani a növekedés ösztönzése és a gyümölcsrügyek kialakítása érdekében. Ezt követően a tavaszi metszés az elhalt vesszők eltávolításának és az esetleges problémák megtisztításának kérdése. Minden bokor csak öt percet vesz igénybe a metszéshez.

Az áfonya általában június és augusztus között készen áll a szedésre. Ne siess addig szedni a bogyókat, amint elkékülnek. Várj pár napot, amikor „készen állnak”, könnyedén bele esnek a kezedbe. Amikor már dugig vagy áfonyával, akkor jöhet az elrakás télire. Ennek a legjobb módja a fagyasztás, kutatások során felfedezték, hogy ez az eljárás nem bántja a bogyó tápanyagtartalmát.

8 ok az áfonya mellett, hogy miért érdemes fogyasztani

1. Memóriajavító hatása van.
2. Csökkenti a szívbetegségek kialakulását az érfal artériás rugalmasságának szabályozásával és ellazításával, valamint javítja a véráramlást is.
3. Serkenti az idegsejtek növekedését és megkönnyíti az idegsejt-folyamatok közötti jobb kommunikációt, ami lassítja az öregedési folyamatot.
4. Szemvédő, megvédi a retinát a nem kívánt napfénytől és oxigénkárosodástól.
5. Megvédi a sejteket a mérgező nehézfém-károsodásoktól.
6. Az áfonya antioxidánsa védelmet nyújt az emésztőrendszerben a szabad gyökök elleni küzdelem révén, amelyek közül néhány rákot okozhat. A vastagbélrák fő ellenszere.
7. Az áfonya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak az idegsejteknek az oxigén károsodása ellen.
8. Segít szabályozni a vércukor szintjét a szervezetnek.

 


Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

Dr. Michael A. Weiner, Gyógynövény Biblia, ISBN: 963 7495 29

Rápóti Jenő-Romváry Vilmos, Gyógyító növények, ISBN:963 241 190 0

Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1

Kim Hurst, A természet kincsei, gyógynövények, ISBN:978 963 248 253 8

Herbárium – Dr.Kmeth Sándor, ISBN:-978-615-80075-2-14

Alexandra, Gyógnövények kincsestára, ISBN:978 963 357 507 9

Alexandra, Gyógnövények kézikönyve, ISBN:978 963 297 946 5

Boruzs János, Hasznos tanácsok hazai gyógynövényekhez, ISBN:963 9246 18 78

Michael Castleman, Gyógynövény enciklopédia, ISBN: 963 583 051 95

Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9

Earl Mindell, Gyógyfüvek bibilája, ISBN:963 7495 77 0

Dr. Isépy István, Gyógynövények, ISBN:963 11 6369 5

Babulka Péter, Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket, ISBN:963 9237 66 3

Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1

Ladocsi Teréz, Fűszerkalauz, ISBN:963 234 454 5

Járainé-Regéczy, Fűszernövények, ISBN:963 11 2125 9

Romváry Vilmos, Fűszerek könyve, ISBN:963 9268 63 1

2021-08-26T14:31:14+00:00 által|
Go to Top