Csipkebogyó leírása:
Rosa canina L.
(Csipkerózsa, bicskefa, ebcsipke, parlagi, vagy vadrózsa, tüskefa)
Rózsafélék – Rosaceae
Másfélmétertől két és félméterig is megnövő bokor. Tüskéi tövön laposak, hegyük rendszerint horgas. Levelei 5—7 levélkéjűek, élesen fürészesek.
Előfordul:
Egész Európában, mint útszéli bozót mindenütt található. Hazánkban dombokon, cserjés helyeken, erdő szélen terem.
Begyűjtendő része:
A hosszas tojásdad alakú, élénk pirosszínű termése, mely a kereskedelembe fructus cynosbati néven ismeretes.
Hatóanyaga:
Illóolaj és cserzőanyagok.
Gyűjtése és szárítása:
Augusztus-október hónapok között gyűjtött termést, — miután azt kétfelé vágták és abból a magvakat eltávolították — ponyván szétterítve teszik ki a naptüzének. Szárítható azonban sütőkemencében is.
Feldolgozása és értékesítése:
Főzet készítéséhez es teakeverékek alkotórészül használják. Ezenkívül lekvárt (hecsedli, hecsepecse) készítenek belőle.
Forrás:
Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk