fbpx
Ánizs - Pimpinella anisum

Ánizs – Pimpinella anisum

Ánizs leírása:

Pimpinella anisum

Régi vagy más ismert nevei: bécsi kömény, édeskömény, illatos ánizs, közönséges ánizs, ánizsmag

Apiaceae – zellerfélék családja

Ne keverjük az ánizst (pimpinella anisum) a csillagánizzsal (Illicium verum)! Az ánizs Egyiptomból és Syriából származó egynyári termesztett fűszernövény, melynek, termését fűszernek és likőrkészítésre használják, azonkívül pedig a gyógyászatban anisi fructus és anisum vulgare név alatt szerepel(t). Belőle állítják elő az ánizs olajat (anisi aetheroleum).Ánizs

Egyéves, lágyszárú növény,  magassága 30-70 cm. Szára enyhén szőrözött, hengeres, hosszanti barázdákkal. Heterofíliás levelei vannak (eltérő levélalak), szórtan helyezkednek el. Összetett fehér színű ernyővirágzata van (július).

Az ánizs terméskéi sötétbarna, fordított körteidomú ikerkaszat, legfeljebb 5 mm hosszúak, 3 mm szélesek és felismerhetők jellemző zamatjukról, melyet akkor érzünk, ha ujjunk között kissé megdörzsöljük. Pergésre kevésbé hajlamos.

Íze édes, rágáskor kissé csípős. Az ánizs a melegebb éghaljatot szereti, s azért leginkább a bortermő vidéken sikerül a termesztése. Az ánizs igén egyenlőtlenül érik, azért aratás előtt, az előzőleg beért terméseket ki kell vágni, hogy ki ne peregjenek. Az aratással pedig addig várnak, míg a későbben érő termések is beérnek. Az ánizs augusztusban érik. Az ánizst lesarlózzák kévékbe kötik és napon, padláson vagy csűrben megszárítják, azután kicsépelik és kitisztítják. Az ánizst esőtől óvni kell, mert könnyen megfeketedik és értékéből veszít.

Előfordulása:


Eredeti hazája a Földközi-tenger vidéke, termesztése nagyon kiterjedt s különösen Orosz-, Spanyol-, Görög- és Németországban termesztették nagyban.

Drogjai:

Anisi fructus és Anisi aetheroleum: ánizs kaszattermése és a belőle nyert illóolaj Ph.Hg.VIII. Magyar Gyógyszerköny, min. 20 ml/kg illóolaj a termésben
Anisi fructus: sárgászöld, vagy zöldesszürke színű 3-5 mm hosszú, és max 3 mm széles. Az összenőtt résztermések egymáshoz illeszkedő oldalai sík felszínűek, míg a háti oldalaik domborúak (melyeket nagyító alatt jól látható szemölcsszőrök borítanak) A résztermésen 5 db világosabb borda fut végig; 2 a sík felszínű, míg 3 a domború oldalán.
Anisi aetheroleum: 2 órán keresztül desztilláljuk – folyadék: víz, drogot durva porrá aprítjuk

Ánizs gyógyhatása:

  • étvágyjavító
  • emésztést serkentő
  • köptető
  • vértisztító
  • antifungális (gombaölő)
  • szélhajtó
  • vizelethajtó
  • gyomor-, bél-, epebántalmak
  • gyulladáscsökkentő
  • hurut oldó
  • idegerősítő
  • hashajtó
  • féregűző (állatok esetében)
  • tetvek eltávolítása (külsőleg – kenőcs, borszeszes oldat)

Klinikai teszteredmények nincsenek. Jelenlegi alkalmazása továbbra is a szakirodalmi adatokon és a hagyományokon alapul. Az EU szélhajtó és köptető hatását elfogadja.

Begyűjtendő rész:


A magvakat gyűjtük be (anisi fructus).

Hatóanyaga:


• 1,5-6% illóolaj: anetol, transz-anetol a fő komponens – fenolos fahéjsav származék
• flavonoidok (vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak)
• fenolsavak
• cukor (minimális mennyiség)
• kolin
• fehérje

Egyes oldalak tévesen hivatkoznak B-, C- és egyéb vitamin, ásványi anyagokra (vas, kalcium, foszfor, kálium) tartalomra, mert ezek mennyisége minimális, ha egyáltalán megtalálható benne, mert nem ezek az anyagok dominálnak leginkább. Legtöbb hatóanyag: az illóolaj, flavonoidok, fenolsavak, fehérje és kolin!

Felhasználása a konyhában:

Egészben vagy akár összetörve, de utóbbi esetben gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszer formájában a legismertebb, legelterjedtebb.

Kitűnő választás az alábbi ételekhez:

  • mártások, raguk
  • vad ételek, húsok és töltelékek
  • kompót
  • rizs
  • édesburgonya
  • tészták és sütemények (kenyér, sós sütemények)
  • szirupok
  • édességek
  • főzelékek (káposzta, tök, cékla)
  • borok, likőrök, puncs (pl. Ouzo, Raki, Pernod, Jägermeister, Sambuca, Champurrado, Pastis aperitif)
  • párolt zöldségek
  • levesek, krémlevesek

Felhasználási formák:

• fűszer
• likőrökben
forrázat dózis: 1-3,5 g drog 150 ml vízzel napi 3× adatok hiányában nem javasolt: < 12 éves kor alatt és terhesség és szoptatás ideje alatt
illóolaj dózis: 50-200 mikroliter napi 3× ellenjavalt: < 18 éves kor alatt (esztragol tartalom->rákkeltő)

Adatok hiányában nem javasolt: terhesség és szoptatás alatt!

Túladagolás: 1-5 ml (émelygés, hányinger, agyvérzés, tüdővizenyő kockázata) kölcsönhatás: befolyásolhatja a központi idegrendszerre ható gyógyszerek felszívódását

Ánizs termesztése:

A széltől védett, napos fekvésű, melegigényes, a fekete (csernozjom) és barna erdőtalajokat kedveli, tenyészik a legjobban, — legcélszerűbb kapásnövény után termeszteni. A területet, ahol termelni szeretnénk, az előző évben meg kell trágyázni. Az ősszel mélyen felszántott és kora tavasszal porhanyított területen legkésőbb március hónapban vetjük el a magot 30—40 cm sortávolságra. Legalább kétszeri kapálást igényel, és arra kell ügyelnünk, hogy a gyomtól tisztántartsuk. A vetőmag szükséglet kát. holdanként körülbelül 8 kg. Termelési hozam kát. holdanként 4—5 q száraz termés.

Fajták:

Budakalászi (1978)

Trágyázás:

  • Őszi talajelőkészítéskor: N: 40-60 kg/ha, P2O5: 60-90 kg/ha, K2O: 40-60 kg/ha, szárba induláskor: N: 20 kg/ha (termésnövelő hatás)

Szaporítás:

  • Helybe vetéssel – március végén, április elején 2-3 cm mélyen, 25-30 cm sortávval vetőmagszükséglete: 15-20 kg/ha

Növényvédelem:

  • Bakterózis több kórokozó együttes megjelenése szárbaindulás előtt – rézoxikloridos permetezés tünetei: leveleken sárgás-barnás-fekete foltok megjelenése, köménymoly (Depressaria daucella), bagolypille (Euxoa nigricans)

Ápolás:

  • Vegyszeres gyomirtás – FOLTOS BÜRÖK nehogy megjelenjen a táblán (ha a drogban bürök jelenlétét mutatják ki, akár több tonnát is megsemmisítenek – izombénító méreg, régen kivégzésekhez is használták)

Betakarítás:

  • Általában egymenetes betakarítás gabonakombájnnal <- pergésre kevésbé hajlamos

Hozam:

  • 400-600 kg/ha

Gyűjtése és szárítása:

A magvakat teljes megérésükkor azonnal be kell gyűjteni, mert azok könnyen kiperegnek. A learatott növényt kévékbe kötve megszárítjuk és azután pergetjük ki. A begyűjtésénél, — mivel a magvak egyenetlenül érnek be — a középső virágok ernyőit érésükkor kivágják és külön szárítjuk meg, hogy a megért magvak ki ne peregjenek. Különösen ügyeljünk az ánizsnál arra, hogy aratáskor, vagy feldolgozás közben nedvesség ne érje, mert könnyen megfeketedik és ezáltal az áru sokat veszít értékéből. Szárítás maximum 40 fokon! (Ahogyan az illóolajat tartalmazó növényeknél!)

Az ánizs feldolgozása és értékesítése:

Az ánizs magvait a gyógyászatban eredeti alakjukban és porítva hozzák forgalomba. Egész állapotukban főképpen teakeverékeknek képezi alkotórészét. Illóolaja úgy a gyógyászatban, mint a likőrgyártásban keresett cikk.

Előfordulása
Hatóanyaga
Gyűjtése
Termesztése

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk
Páter Béla, A vadontermő gyógynövények
Dr. Michael A. Weiner, Gyógynövény Biblia, ISBN: 963 7495 29
Rápóti Jenő-Romváry Vilmos, Gyógyító növények, ISBN:963 241 190 0
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Kim Hurst, A természet kincsei, gyógynövények, ISBN:978 963 248 253 8
Caroline Holmes, Kerti fűszernövények, ISBN:978 963 09 8272 6
Galambosi Bertalan, 88 színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről, ISBN:963 231 455 7
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Dr.Kolos Ede-Kolosné Pethes Edit, Hazai gyógynövényeink
Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9
Earl Mindell, Gyógyfüvek bibilája, ISBN:963 7495 77 0
Dr. Isépy István, Gyógynövények, ISBN:963 11 6369 5
Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9
Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1
Bernáth Jenő-Németh Éva, Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása ISBN:978 963 286 493 8
Ladocsi Teréz, Fűszerkalauz, ISBN:963 234 454 5
Varró Aladár Béla, Magyar fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása, ISBN:963 9125 45 8
Járainé-Regéczy, Fűszernövények, ISBN:963 11 2125 9
Romváry Vilmos, Fűszerek könyve, ISBN:963 9268 63 1
Inczefi Lajos, Fűszernövényeink és fűszerkészítés, ISBN:963 231 974 5
Herbárium – Dr.Kmeth Sándor, ISBN:-978-615-80075-2-34
Gyógyító növények – Jethro Kloss, ISBN:978-963-689-351-109
Alexandra, Gyógnövények kézikönyve, ISBN:978 963 297 946 5
Alexandra, Fűszerek kézikönyve, ISBN:978 963 297 917 5
Boruzs János, Hasznos tanácsok hazai gyógynövényekhez, ISBN:963 9246 18 8
Michael Castleman, Gyógynövény enciklopédia, ISBN: 963 583 051 8
Reader’s Digest, Fűszerek és gyógynövények nagykönyve, ISBN:978 963 289 055 7
Molnárné Juhász Ágnes, Gyógyteák könyve, ISBN:978-963-278-477-66
Carol Landa Christensen,Gyógynövény termesztésük és felhasználásuk főzéshez, díszítéshez, ISBN:963-7457-59-4
Németh Imréné Éva,Gyógynövény ABC, ISBN:978-615-5171-38-5
Varró Aladár Béla,Gyógynövények gyógyhatásai, ISBN:963-9117-02-9

2021-06-23T17:07:21+00:00 által|
Go to Top