A komló előnyei:
- Védi az agyat, stabilizálja az agy káliumszintjét, csökkenti a stroke esélyét
- Csökkenti a stresszt, szorongást és az enyhe depresszió tüneteit.
- A valerian és a komló párosítása segít az álmatlanság kezelésében.
- Fokozza a zsírsejtek lebomlását, így segít megelőzni az elhízást.
- Javítja a mitokondriumok működését és anyagcseréjét.
- Illóolaja javítja a haj erejét és fényét.
- Megelőzi a cukorbetegség kialakulását.
- Megakadályozza a vérrög képződést, aritmiát, fokozza az érrendszert.
- Csökkenti a bélben jelentkező görcsöket.
- Védelmet nyújt a tüdőgyulladás és az akut tüdőkárosodás ellen.
- Megvédi a májat a zsírmáj kialakulásától, csökkenti a máj hegesedését.
- Hozzájárul a vesék megfelelő működéséhez.
- Gyulladáscsökkentő hatása miatt hatásos a pattanások, ekcéma, bőrfertőzések, melanoma, sebgyógyulás és a bőr öregedése ellen, valamint az izületi gyulladásokra is hatással van.
- Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, megöli a legtöbb tejsavbaktériumot.
- A gyógynövényben található savak, az úgynevezett lupulonok és a humulonok elpusztítják a rákos sejteket. Érzékenyebbé teszi a rákos sejteket a kemoterápiára és a sugárterápiára.
- Serkenti az immunrendszert.
- Megakadályozza a csontbetegségeket.
- Hatással van a nemi szervekre és a hormonokra is, csökkenti a hőhullámok gyakoriságát. A komlót tartalmazó hüvelygél csökkentette a fájdalmas közösülést, a hüvely szárazságát, viszketést, égést és gyulladást.
- Csökkenti a T4 szintet, hatással van a pajzsmirigyre.
A komló mellékhatásai:
A gyógynövény nem ajánlott szoptató és terhes anyáknak, csecsemőknek, gyermekeknek. Alkalmazása bőrkiütéseket, légzési nehézségeket és száraz köhögést okozhat. Súlyos esetekben hipertermia, görcsrohamok, nyugtalanság, gyomorzavar és hányás léphet fel.
Részles leírása:
Humulus lupulus L.
Nálunk bozótban és fűzesekben vadon termő növény, melyet tobozalakú női virágzatai végett termeszteni is szokás. Kétlaki növény, azaz külön hím és női virágai vannak, melyek külön-külön egyedeken fordulnak elő. A hím komló csakis porzós virágokat fejleszt, melyek nagy bugás virágzatokat alkotnak. A termő v. női virágú komló apró tobozalakú virágzatokat hoz létre, melyek elébb világos zöldek, utóbb sárgák, lazák, puhák és könnyűek. E tobozkákban apró sárga színű mirigyek keletkeznek, melyek az ú. n. komlólisztet alkotják és sajátságos anyagot, lupulint tartalmaznak. Júliusban virágzik, tobozkái szeptemberben érnek meg.
A tobozkák erős fűszeres, balzsamos illatúak és fűszeres-keserű ízűek. Mindez a lupulintól ered. A tobozkák azonban csak akkor értékesek, ha nem képződik bennök mag. Ezért, nehogy a női virágok a szél közvetítése által megtermékenyüljenek, írtják az ültetvények tájáról a vad hím komló növényt, mely a termékenyítő virágport fejleszti.
A tobozkák a sörgyártásnak fontos anyagát szolgáltatják, de amellett a gyógyászatban is szerepelnek glandulae lupuli név alatt, a komlólisztet pedig lupulin név alatt használják a gyógyszertárban. A komlótobozkák is szerepelnek a gyógyászatban főleg fürdők készítésére, de még inkább a komlóliszt, melyet por és pilula alakjában használnak, főleg hólyagbaj, altesti görcs, álmatlanság, ideges izgatottság, főfájás és gyenge emésztés ellen. Borszeszes kivonatot is készítenek belőle. Gyógyászati czélra a vadkomló is használható.
A tobozkáit szeptember elején szedik. A tobozkákat szellős padláson gondosan meg kell szárítani. A jó komló ismertető jelei, hogy világos sárgászöld vagy aranysárga színű legyen, a tobozkák levelei, finomak, vékony erezetűek. Kellemes, fűszeres szagúak legyenek. A régi, valamint a rosszul szárított komló értéktelen, mert elvesztette zamatját. A növényt fedett, szellős helyen, külön kereteken szárítják. Nem czélszerű a komlót vastagon felrakni, mert akkor sokat kell forgatni, s a mellett pedig sokat vészit a komló liszttartalmából. A komlótobozkákból nyerik a komlólisztet, a végből a száraz tobozkákat megkopogtatják és megszitálják, mire a komlóliszt, sárga por gyanánt kihull belőlük. A száraz komlót zsákba csomagolják.
Leggyakrabban alkohol (sör) formájában fogyasztják, de természetesen nem ez a legjobb megoldás, hogy a gyógyhatásait élvezhessük. Kapszulák, krémek, illóolajok formájában hasznosítsuk.
Forrás:
Páter Béla, A vadontermő gyógynövények