fbpx
Fehér üröm - Artemisia absinthium

Fehér üröm – Artemisia absinthium

Fehér üröm – Artemisia absinthium

Artemisia absinthium

Fészkesvirágzatúak/Őszirózsafélék – Asteraceae

Régebbi vagy más nevei: abszintüröm, bárány üröm, patikai üröm, fehér ürömfű, fehér üröm, hegyi üröm, pataki üröm, pusztai üröm, anyafű, kálvinista tapló, mesétfű, nesétfű

A fehér üröm évelő (H), dudvaszárú félcserje, már a középkorban is elterjedt és ismert gyógy- és fűszernövény. Latin nevét a görög istennőről Artemisz-ról kapta, az ő ajándékának tartják a növényt. Az ismertebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként alkalmazták. Az ókori görögök és egyiptomiak értékelték élénkítő gyógyhatását. Az amerikai indiánok évszázadok óta használják a növényt különböző betegségekre és rovarirtóként főleg ágyi poloska ellen. A Magyar Királyság területén a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek  különböző elixíreket készítettek belőle.

Az első évben csakis leveleket hajt, melyek tőállású levélrózsát alkotnak; csak a második évben virágzik. Gyökere kitart és 15-20 cm hosszú. Tőlevelei hosszú nyelűek, háromszorosan szárnyasak, szálas-lándzsás sallangokkal, selyemszőrűek, kivált a fonákjukon s e szőröktől fehéres-szürke színűek. A száron állólevelek csak rövid nyelűek vagy nyeletlenek, egyszer vagy kétszer szárfokozatosan kisebbek és osztatlanabbak, dúsan szőrösek. A levelek felső lapja szürkészöld, visszája fehéres.

A virágzat körül álló levelek lándzsásak. A szár felálló, dúsan elágazó, fehéren molyhos, alsó része kissé fás, 30-130 cm-ig megnő. Magérés után a szár tövéig kiszárad. A szár felső része sokágú bugás virágzatba megy át. Virágai igen aprók, sárga színűek és kis gömbös fejecskéket képeznek. A virágfészek apró, rövid nyelű, lefelé hajló, félgömb alakú, átmérője 3-4 mm. A virágfejecskét egy-egy apró szálas levélke támasztja. A fehér üröm júliustól szeptemberig virágzik, pollenben gazdag (az egyik legerősebb allergén), erős illattal rendelkezik. Kaszálás után már nem képes a virágzásra, ellentétben a parlagfűvel szemben. Minden része illatos és keserű az íze. Termése 1 mm nagy, halványbarna, kissé fénylő kaszat. Csírázóképességét 3-4 évig megőrzi.

Absinthe - Fehér üröm

Absinthe – Fehér üröm

A francia alkoholos ital, az abszint tartalmazza a növény gyökerének kivonatát, és köztudottan ez ölte meg a francia költőt, Paul Verlaine-t és a művész Toulouse Lautrec-et vagy Vincente van Gogh-t. 1915-ben az Egyesült Államokban és Európa nagy részén betiltották.

Úgy hitték, hogy a fehér üröm belélegzése növeli a pszichikus erőket. Csillagjóslásra, látomások előidézésére és jövőbe látásra használták, illetve bájitalokba tették. Egy i.e. 1600 körülről származó egyiptomi papiruszon találhatóak az első utalások a növényre.

Előfordulása:

Eurázsiai flóraelem, de megtalálható Észak- és Dél-Amerikában és Újzélandon is. Útszéli és szántóföldi gyomtársulások, törmelékes domboldalak, parlagon hagyott helyeken. A világ szárazföldi és mediterrán területein megtaláljuk, ritkábban a hegyvidékeken 2000 méter magasságig.

Rokon fajok:

Artemisia nemzetséghez mintegy 350 faj tartozik.

 • Fekete üröm – Artemisia vulgaris L.
 • Egynyári üröm – Artemisia annua
 • Bárány üröm – Artemisia pontica
 • Artemisia arborescens

Drogjai:

 • Absinthii folium: szárított levél
 • Absinthii herba: teljes virágzásban szedett legfeljebb 50cm hajtásvég ( szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyben): erős, aromás szag, fűszeres, keserű íz, keserűérték ≥10000, illóolaj-tartalom ≥ 2 ml/kg
 • Absinthii herba cum caule: a teljes föld feletti hajtását ritkábban használják
 • Absinthii aetheroleum: illóolaja

Fehér üröm termesztése:

A fehér üröm az egész országban elterjedt, szereti a száraz, napos helyeket és nagy számban található a községek parlag helyein és temetőben, a napsütötte, kavicsos lejtőkön, utak mentén és szőlőkben. Talajban nem válogatós. Szaporítása magról (csírázóképessége 50-60%) vagy tőosztással történik március, június, július vagy szeptemberben. A magvakat 50-60 cm sortávolságban vetik. Egy katasztrális hold betelepítéséhez 300 gramm mag vagy 20.000 darab palánta szükséges, a hozam 6-8 q (mázsa) leveles virágos szár.
A fehér üröm akkor tartalmas, ha száraz napsütötte partokon és sziklás lejtőkön terem. Az ilyen helyeket, továbbá az elhagyott bányák hányáit (törmelék domb) és hasonló kopár lejtőket fel lehetne használni a fehér üröm termesztésére. E végből gyökosztás és magvetés útján szaporítható. Egy tő akár évekig is hasznosítható.

Fehér üröm - Artemisia absinthium

Fehér üröm – Artemisia absinthium

Kapor, koriander, édeskömény és zsálya mellé nem javasolt a telepítése mérgező volta miatt. Ugyanezért segít távol tartani a gyümölcsfáktól (különösen az almafák esetében) a hernyókat, molyokat és levéltetveket. Állítólag, ha a teáját a földre permetezik, akkor elriasztja meztelen csigákat és az egereket. Permetét használják még molytetű, tripszek és takácsatka ellen. Ribizkét védi a rozsdagombától.

Használata:

A fehér üröm igen erősen zamatos szagú és nagyon keserű ízű növény, a legkeserűbb gyógynövényeink egyike. Illóolajat, keserű anyagot (absinthin-t), azonkívül cserzőanyagot és még többféle más anyagot is tartalmaz. A fehér ürömből nyerik az ürömolajat (oleum absinthii), azonkívül kivonatot és oldatot (extractum et tinctura absinthii) készítenek belőle. Használják továbbá az emlastr. Meliloti, species amaricantes és az unguentum aromaticum nevű készítmények alkotórészeként. Ezenkívül likőrgyártásban (vermut) és az ürmös bor készítéséhez is.

Ezeket a szereket főleg gyomorbaj ellen használják. A fehér ürmöt azonkívül gyomorcseppek, az ürmös bor és többféle likőr (pl. abszint) készítésére is használják hasonlóan, mint a kökényt. A kereskedelemben az üröm virágos ágai és levelei herba absinthii név alatt szerepelnek. A fehér üröm igen keresett cikk volt, annyira, hogy  nagyban termesztették. Nálunk kihasználatlanul áll sok üröm nő, pedig a vadon termőt többre becsülik, mint a termesztettet, jobb gyógyárút ad. – Korábbi feltevés ez volt, ma már tudjuk, hogy a vadon termő növények hatóanyagai eltérőek, nem lehet tudni pontosan mennyi hatóanyagot tartalmaznak.

Étvágy fokozására:

 • 2,5 dl vízzel forrázzunk le egy teáskanál levelet, 15 perc áztatás után kortyonként fogyaszthatjuk.

Használata a konyhában:

 • Húsételek, sültekhez használták, használják fűszeres íze miatt, valamint fagylaltokhoz.

Ürömbor készítése:

Fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, édes bor. A fűszerek keverékét 1:20 arányban adjuk a borhoz. Két-három napig hagyjuk ázni, és tartsuk meleg helyen, szűrjük le és töltsük üvegekbe.

Házi ürmösbor készítése:

Ehhez a teljes virágzásban levágott, megszárított, 20-80 cm hosszú hajtásvégeket használjuk fel. 5 l borhoz 2-2 g szárított ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angyalgyökeret és kakukkfüvet adunk. A bort 1 dl tiszta szesszel felerősítjük. Másnapig állni hagyjuk, közben föl- fölrázzuk, majd tiszta vásznon átszűrjük és ízlés szerint 25-50 dkg cukorral megédesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Jéggel kiváló aperitif.

Fehér üröm tea gyógyhatása:

Hagyományos alkalmazás:

 • étvágyjavító, emésztési panaszok enyhítése, menstruációs zavarok, vérszegénység, nehezen gyógyuló sebek, görcsoldó, reumás bántalmakat enyhítő, rovarűző hatás élelmiszeripar (ürmösborok – A. pontica), keserű likőrök, abszint), illatszeripar, bélféregűző, élősködők elleni szerek (állatgyógyászat).

Humán bizonyítékok hiányosak, humán vizsgálati bizonyítékok:

 • a vékonybélben fokozza az emésztőenzimek szekrécióját. Étvágyfokozóként, epe-elválasztási zavarok enyhítésére alkalmazható. Kizárólag hagyományos növényi gyógyszerekben alkalmazható. Étvágyfokozó, enyhébb emésztő-szervrendszeri problémák esetén. Étvágyfokozóként étkezés előtt 30 perccel, emésztést segítőként étkezés után kell fogyasztani.

Epevezeték elzáródás, epevezeték gyulladás, májproblémák esetén fogyasztása ellenjavallt! Hiányzó klinikai adatok miatt fogyasztása 18 év alatt, terhesség és szoptatás időszakában nem javasolt!

Artemisia absinthiumMagában vagy teakeverékben:étvágygerjesztő, emésztést serkentő, csökkenti a puffadást és a hányingert,  szélhajtó, bélféregűző, epeműködést (akár 3-4 szeresére növelheti a kiválasztást), méh és máj serkentő, lázat enyhít. A virágos ürömből vízgőzzel előállított illóolajat erősítő, görcscsillapító, bélféregűző (ez utóbbinak nincs kísérletes bizonyítéka) gyógyszerek készítésénél alkalmazzák. Reuma elleni bedörzsölőszerhez is adják. A fűszer-, a likőr és a borászati ipar is felhasználja. Sárgaság, váltóláz és májproblémák ellen is fogyasztották.

Külsőleg borogatásra használják: duzzadások, gyulladások, rándulások és ficamok ellen (szintén nincs elfogadható kísérleti bizonyíték) A Chippewa indián törzs a hajtásvégek forrázatát meleg borogatásként alkalmazta rándulásokra és izomhúzódásokra, horzsolásokra,véraláfutásokra és kiütésekre.

Görcsökkel, görcsös rángásokkal, kifejezett görcsrohamokkal (epilepszia) járó klinikai kép kezelésére alkalmas szer. A remegés a görcsrohamok előtt jelentkezhet. Az arcvonások görcsösen eltorzulnak, a nyelven is jelentkezhet remegés. Erős szédülés kísérheti a tüneteket. A vizelet szaga nagyon erős, szaga néha a lovak vizeletére emlékeztet. Heves, erős szívdobogás jelentkezik.

Fertőtlenítő és szívműködést serkentő, nyugtató hatású, vértisztító hatása miatt méregtelenítő teakeverékekben használják. Segíthet a női bajoknál, fájdalmas, rendszertelen havi menstruációnál (előtte) kúraszerűen tinktúráját vagy teáját érdemes fogyasztani.

Ismert előnyös tulajdonságai ellenére a fehér üröm mértéktelen(!) használata veszélyes lehet, könnyű hozzászokni, ráadásul mérgező!

Önkezelésben nagy odafigyelés ajánlott!

Túladagolás (magas tujon-koncentrációja következtében toxikus) esetében az alábbi tünetek jelentkezhetnek: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök, illetve narkózis.

Fehér üröm szedése:

Artemisia absinthiumA fehér ürmöt gyűjtési naptár szerint július és augusztus havában kell szedni, vagyis akkor, amikor már virágzásnak indult, mostanában már korábban májusban is lehet. A virágzó üröm-növényt tövében elvágjuk, lesarlózzuk és hazaszállítjuk – korábban ezt a módot használták, ma már tudjuk, hogy maximum a virágos hajtás 50 cm-es szárát vágjuk le teljes virágzásban. Otthon megtisztítjuk, a vastag szárrészeket különválasztjuk (jobb minőség érdekében) és eldobjuk; a szárakról lefosztott levelet, valamint a szárak virágos csúcsait ponyván vékonyan szétteregetve, padláson megszárítjuk. A virágos szárakon kívül a tőállású leveleket is szedik.

A leveleket még virágzás előtt is szedhetjük. A szárítást szellős padláson vagy a napon is végezhetjük – Ez az általános elterjed elképzelés téves, mert árnyékos helyen kell, vékony rétegben és maximum 40 fokon, különben az értékes hatóanyagai károsodnak. 4 kg friss üröm-növényből lesz 1 kg száraz áru.

Előfordul ugyan nálunk másféle üröm is (például a fekete üröm), de ezektől a fehér üröm főleg fehéres selymes szőrű levelei, erős zamatos szaga és roppant keserű íze által könnyen megkülönböztethető. Elvirágzott lombját nem érdemes komposztálni, mert rontja a komposzt minőségét!

Minden évben érdemes frisset szedni, mert bármilyen jól is tároljuk, elveszti hatóanyagait. Tárolni, sötét, száraz, lehetőleg légmentes dobozban.

Fehér üröm hatóanyaga:

Illóolaj, mely 0,2-1,5 % közt váltakozik (a levelekben majdnem kétszer annyi, mint a virágokban, több mint 50 összetevője van, gyakran kék a kamazulén tartalma miatt), almasav, és borostyánkősav, azonkívül gyanta, csersav, kamazulén, 0,2-0,4% keserű szeszkviterpén (artabszin 25-30%, abszintin 70-75%), laktonok flavonoidok, fenolkarbon savak, C- és B6-vitamin, kálium, illóolaj: tujol 25-70%, alfa és béta tujon 3-12%, pinén, fellandrén, kadinén és artimisinin, anabszintin találhatóak benne. Az artimisinin-nek jelenleg is folynak a daganatölő kutatásai.

2014-ben a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség (International Herb Association IHA) az év gyógynövényének választotta.

Rendszertani besorolás:

Törzs: Zárvatermők

Rend: Fészkesvirágzatúak

Család: Őszirózsafélék

Nemzetség: Üröm

Faj: A. absinthium

Termesztése
Használata
Fehér üröm tea hatása
Szedése
Hatóanyaga

Forrás:

Dr. Michael Weiner, Gyógynövény biblia, 1992, Glória kiadó, ISBN 963 7495 29 0
Andreas Wacker, Gyógynövények a homeopátiában, 2009, Sziget könyvkiadó, ISBN 963 7268 71 7
Kim Hurst, A természet kincsei gyógynövények, 2015, Saxum könyvkiadó, ISBN 978 963 248 253 8
Dr. Kolos Ede – Kolosné Pethes Edit, Hazai gyógynövényeink
Páter Béla, A vadontermő gyógynövények
Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt, Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 30
Galambosi Bertalan, 88 színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről, ISBN:963 231 455 7
Herbárium – Dr.Kmeth Sándor, ISBN:-978-615-80075-2-111
Gyógyító növények – Jethro Kloss, ISBN:978-963-689-351-17
Alexandra, Gyógnövények kincsestára, ISBN:978 963 357 507 9
Alexandra, Fűszerek kézikönyve, ISBN:978 963 297 917 5
Boruzs János, Hasznos tanácsok hazai gyógynövényekhez, ISBN:963 9246 18 77
Molnárné Juhász Ágnes, Gyógyteák könyve, ISBN:978-963-278-477-19
Carol Landa Christensen,Gyógynövény termesztésük és felhasználásuk főzéshez, díszítéshez, ISBN:963-7457-59-13
Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9
Dr. Isépy István, Gyógynövények, ISBN:963 11 6369 5
Babulka Péter, Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket, ISBN:963 9237 66 3
Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9
Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1
Ladocsi Teréz, Fűszerkalauz, ISBN:963 234 454 5
Varró Aladár Béla, Magyar fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása, ISBN:963 9125 45 8
Varró Aladár Béla, Magyar fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása, ISBN:963 9125 45 8
Járainé-Regéczy, Fűszernövények, ISBN:963 11 2125 9
Romváry Vilmos, Fűszerek könyve, ISBN:963 9268 63 1
Inczefi Lajos, Fűszernövényeink és fűszerkészítés, ISBN:963 231 974 5
Varró Aladár Béla,Gyógynövények gyógyhatásai, ISBN:963-9117-02-230

Wikipédia: Artemisia absinthium

2021-06-22T16:07:00+00:00 által|
Go to Top