Fehér üröm - Artemisia absinthium

Fehér üröm – Artemisia absinthium

Fehér üröm – Artemisia absinthium

Artemisia absinthium

(Régebbi vagy más nevei: bárányüröm, fehér ürömfű, hegyi üröm, pataki üröm, kálvinista tapló, mesétfű)

A fehér üröm évelő növény, már a középkorban is elterjedt és ismert gyógy- és fűszernövény. Latin nevét a görög istennőről Artemisz-ról kapta, az ő ajándékának tartják a növényt. Az ismertebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként alkalmazták. Az ókori görögök és egyiptomiak értékelték élénkítő gyógyhatását. Az amerikai indiánok évszázadok óta használják a növényt különböző betegségekre és rovarirtóként főleg ágyi poloska ellen. A Magyar Királyság területén a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek  különböző elixíreket készítettek belőle.

Az első évben csakis leveleket hajt, melyek tőállású levélrózsát alkotnak; csak a második évben virágzik. Gyökere kitart és 15-20 cm hosszú. Tőlevelei hosszú nyelűek, háromszorosan szárnyasak, szálas-lándzsás sallangokkal, selyemszőrűek, kivált a fonákjukon s e szőröktől fehéres-szürke színűek. A száron állólevelek csak rövid nyelűek vagy nyeletlenek, egyszer vagy kétszer szárfokozatosan kisebbedők és osztatlanabbak; dúsan szőrösek. A levelek felső lapja szürkészöld, visszája fehéres.

A virágzat körül álló levelek lándzsásak. A szár felálló, dúsan elágazó, fehéren molyhos, alsó része kissé fás, 30-130 cm-ig megnő. Magérés után a szár tövéig kiszárad. A szár felső része sokágú bugás virágzatba megy át. Virágai igen aprók, sárga színűek és kis gömbös fejecskéket képeznek. A virágfészek apró, rövid nyelű, lefelé hajló, félgömb alakú, átmérője 3-4 mm. A virágfejecskét egy-egy apró szálas levélke támasztja. A fehér üröm júliustól szeptemberig virágzik, pollenben gazdag (az egyik legerősebb allergén), erős illattal rendelkezik. Kaszálás után már nem képes a virágzásra, ellentétben a parlagfűvel szemben. Minden része illatos és keserű az íze.

Absinthe - Fehér üröm

Absinthe – Fehér üröm

A francia alkoholos ital, az abszint tartalmazza a növény gyökerének kivonatát, és köztudottan ez ölte meg a francia költőt, Paul Verlaine-t és a művész Toulouse Lautrec-et vagy Vincente van Gogh-t. 1915-ben az Egyesült Államokban és Európa nagy részén betiltották.

Úgy hitték, hogy a fehér üröm belélegzése növeli a pszichikus erőket. Csillagjóslásra, látomások előidézésére és jövőbe látásra használták, illetve bájitalokba tették.

Fehér üröm termesztése:

A fehér üröm az egész országban elterjedt, szereti a száraz, napos helyeket és nagy számban található a községek parlag helyein és temetőben, a napsütötte, kavicsos lejtőkön, utak mentén és szőlőkben. Talajban nem válogatós. Szaporítása magról (csírázóképessége 50-60%) vagy tőosztással történik március, június, július vagy szeptemberben. A magvakat 50-60 cm sortávolságban vetik. Egy katasztrális hold betelepítéséhez 300 gramm mag vagy 20.000 darab palánta szükséges, a hozam 6-8 q (mázsa) leveles virágos szár.
A fehér üröm akkor tartalmas, ha száraz napsütötte partokon és sziklás lejtőkön terem. Az ilyen helyeket, továbbá az elhagyott bányák hányáit (törmelék domb) és hasonló kopár lejtőket fel lehetne használni a fehér üröm termesztésére. E végből gyökosztás és magvetés útján szaporítható. Egy tő akár évekig is hasznosítható.

Fehér üröm - Artemisia absinthium

Fehér üröm – Artemisia absinthium

Kapor, koriander, édeskömény és zsálya mellé nem javasolt a telepítése mérgező volta miatt. Ugyanezért segít távol tartani a gyümölcsfáktól (különösen az almafák esetében) a hernyókat, molyokat és levéltetveket. Állítólag, ha a teáját a földre permetezik, akkor elriasztja meztelen csigákat és az egereket. Permetét használják még molytetű, tripszek és takácsatka ellen. Ribizkét védi a rozsdagombától.

Használata:

A fehér üröm igen erősen zamatos szagú és nagyon keserű ízű növény, a legkeserűbb gyógynövényeink egyike. Illanó olajat, keserű anyagot (absinthin-t), azonkívül cserzőanyagot és még többféle más anyagot is tartalmaz. A fehér ürömből nyerik az ürömolajat (oleum absinthii), azonkívül kivonatot és oldatot (extractum et tinctura absinthii) készítenek belőle. Használják továbbá az emlastr. Meliloti, species amaricantes és az unguentum aromaticum nevű készítmények alkotórészeként. Ezenkívül likőrgyártásban és az ürmös bor készítéséhez is.

Ezeket a szereket főleg gyomorbaj ellen használják. A fehér ürmöt azonkívül gyomorcseppek, az ürmös bor és többféle likőr (pl. abszint) készítésére is használják hasonlóan, mint a kökényt. A kereskedelemben az üröm virágos ágai és levelei herba absinthii név alatt szerepelnek. A fehér üröm igen keresett cikk volt, annyira, hogy  nagyban termesztették. Nálunk kihasználatlanul áll sok üröm nő, pedig a vadon termőt többre becsülik, mint a termesztettet, jobb gyógyárút ad.

Húsételek, sültekhez használták, használják fűszeres íze miatt, valamint fagylaltokhoz.

Ürömbor készítése:

Fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, édes bor. A fűszerek keverékét 1:20 arányban adjuk a borhoz. Két-három napig hagyjuk ázni, és tartsuk meleg helyen, szűrjük le és töltsük üvegekbe.

Házi ürmösbor készítése:

Ehhez a teljes virágzásban levágott, megszárított, 20-80 cm hosszú hajtásvégeket használjuk fel. 5 l borhoz 2-2 g szárított ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angyalgyökeret és kakukkfüvet adunk. A bort 1 dl tiszta szesszel felerősítjük. Másnapig állni hagyjuk, közben föl- fölrázzuk, majd tiszta vásznon átszűrjük és ízlés szerint 25-50 dkg cukorral megédesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Jéggel kiváló aperitif.

Fehér üröm tea gyógyhatása:

Artemisia absinthiumMagában vagy teakeverékben:étvágygerjesztő, emésztést serkentő, csökkenti a puffadást és a hányingert,  szélhajtó, bélféregűző, epeműködést (akár 3-4 szeresére növelheti a kiválasztást), méh és máj serkentő, lázat enyhít. A virágos ürömből vízgőzzel előállított illóolajat erősítő, görcscsillapító, bélféregűző (ez utóbbinak nincs kísérletes bizonyítéka) gyógyszerek készítésénél alkalmazzák. Reuma elleni bedörzsölőszerhez is adják. A fűszer-, a likőr és a borászati ipar is felhasználja.

Külsőleg borogatásra használják duzzadások, gyulladások, rándulások és ficamok ellen (szintén nincs elfogadható kísérleti bizonyíték) A Chippewa indián törzs a hajtásvégek forrázatát meleg borogatásként alkalmazta rándulásokra és izomhúzódásokra, horzsolásokra,véraláfutásokra és kiütésekre.

Görcsökkel, görcsös rángásokkal, kifejezett görcsrohamokkal (epilepszia) járó klinikai kép kezelésére alkalmas szer. A remegés a görcsrohamok előtt jelentkezhet. Az arcvonások görcsösen eltorzulnak, a nyelven is jelentkezhet remegés. Erős szédülés kísérheti a tüneteket. A vizelet szaga nagyon erős, szaga néha a lovak vizeletére emlékeztet. Heves, erős szívdobogás jelentkezik.

Fertőtlenítő és szívműködést serkentő, nyugtató hatású, vértisztító hatása miatt méregtelenítő teakeverékekben használják. Segíthet a női bajoknál, fájdalmas, rendszertelen havi menstruációnál kúraszerűen tinktúráját vagy teáját érdemes fogyasztani.

Ismert előnyös tulajdonságai ellenére a fehér üröm mértéktelen(!) használata veszélyes lehet, könnyű hozzászokni, ráadásul mérgező!

Önkezelésben nagy odafigyelés ajánlott!

Túladagolás (magas tujon-koncentrációja következtében toxikus) esetében az alábbi tünetek jelentkezhetnek: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök, illetve narkózis.

Fehér üröm szedése:

Artemisia absinthiumA fehér ürmöt gyűjtési naptár szerint július és augusztus havában kell szedni, vagyis akkor, amikor már virágzásnak indult, mostanában már korábban májusban is lehet. A virágzó üröm-növényt tövében elvágjuk, lesarlózzuk és hazaszállítjuk. Otthon megtisztítjuk, a vastag szárrészeket különválasztjuk (jobb minőség érdekében) és eldobjuk; a szárakról lefosztott levelet, valamint a szárak virágos csúcsait ponyván vékonyan szétteregetve, padláson megszárítjuk. A virágos szárakon kívül a tőállású leveleket is szedik. A leveleket még virágzás előtt is szedhetjük. A szárítást szellős padláson vagy a napon is végezhetjük. 4 kg friss üröm-növényből lesz 1 kg száraz áru.
Előfordul ugyan nálunk másféle üröm is (például a fekete üröm), de ezektől a fehér üröm főleg fehéres selymes szőrű levelei, erős zamatos szaga és roppant keserű íze által könnyen megkülönböztethető. Elvirágzott lombját nem érdemes komposztálni, mert rontja a komposzt minőségét!

Fehér üröm hatóanyaga:

Illóolaj, mely 0,2-0,9 % közt váltakozik (a levelekben majdnem kétszer annyi, mint a virágokban, több mint 50 összetevője van), absinthiin, almasav, és borostyánkősav, azonkívül gyanta, csersav, kamazulén, keserű szeszkviterpén, laktonok flavonoidok, fenolkarbon savak, C- és B6-vitamin, tujol, tujon, pinén, fellandrén, kadinén és artimisinin találhatóak benne. Az aremisinin-nek jelenleg is folynak a daganatölő kutatásai.

2014-ben a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség (International Herb Association IHA) az év gyógynövényének választotta.

Rendszertani besorolás:

Törzs: Zárvatermők

Rend: Fészkesvirágzatúak

Család: Őszirózsafélék

Nemzetség: Üröm

Faj: A. absinthium

Termesztése
Használata
Fehér üröm tea hatása
Szedése
Hatóanyaga

Forrás:

Dr. Michael Weiner, Gyógynövény biblia, 1992, Glória kiadó, ISBN 963 7495 29 0

Andreas Wacker, Gyógynövények a homeopátiában, 2009, Sziget könyvkiadó, ISBN 963 7268 71 7

Kim Hurst, A természet kincsei gyógynövények, 2015, Saxum könyvkiadó, ISBN 978 963 248 253 8

Dr. Kolos Ede – Kolosné Pethes Edit, Hazai gyógynövényeink

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt, Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 30

Wikipédia: Artemisia absinthium

2021-04-06T14:43:40+00:00 által|
Go to Top