fbpx
Gyöngyvirág - Convallaria majalis

Gyöngyvirág – Convallaria majalis

Gyöngyvirág leírása:

Convallaria majalis L.

(Régies vagy egyéb ismert neve: májusi gyöngyvirág vagy Szent György virág, májusivirág, kakukkvirág, szelence)

Liliomfélék – Liliaceae

A Convallaria név a latin convallium “a völgyé” szóból ered, a majalis pedig a májusból, amikor a növény virágzik. 10—20 cm magas évelő növény. Töve tarackot hajt, csak két-három tőlevele van, melyek tojás alakúak, hosszúkásak, ép szélűek, vastag
párhuzamos erezetűek. Harang alakú, fehér virágai laza fürtöt alkotnak és oldalt lecsüngők 5-8-as fürtökben. Jellemző, kellemes illatuk van. Egyesek könnyen összetéveszthetik a medvehagymával, ellenben a gyöngyvirág minden része mérgező szívre ható szteroid glikozid található benne! Megkülönböztető jel lehet, hogy a levelének nincs fokhagymára emlékeztető illata, egyáltalán nincs illata. Levele középtájon kiszélesedik (6-10 cm) és fonákjuk színe is eltérő (a gyöngyvirág külső része fénylik- a medvehagyma levelének szélessége pedig 3-4 cm széles). A gyűszűvirághoz hasonlóan a szívre ható növények közé tartozik.

Gyökértörzse vékony, elágazó és messzire kúszik. Termése 8-16 mm átmérőjű, nedvdús, édes ízű, kívül élénkpiros, belül narancsvörös színű bogyó.

Gyógyhatásáról már Paracelsus is említést tesz, mint szívre és agyra ható szerről. Mi sem mutatja jelentőségét, mint az, hogy a középkorban az orvosok jelképe is volt.

Középkorban mennyasszonyi csokrokat díszítettek vele, mert a tisztaságot és a szerénységet jelképezte. Erzsébet korban kisebb csokrokba szedték és az orruk elé tartották, hogy ne érezzék a bűzt. (Májusfát is díszítettek vele)

Katonák az első világháborúban gyökeréből készült kenőccsel a mustárgáz okozta sérüléseket kezelték, 1967-ben Finnország nemzeti virágává nyilvánították, korábban pedig Jugoszlávia szimbolikus növénye volt, de a norvég katonák kabátjain is díszként megjelent.

Előfordulása:

Európa ritka, lombos erdeiben, leginkább tölgyesekben (“gyöngyvirágos tölgyes”) terem. Őshonos még Ázsiában és Észak-Amerikában. Hazánkban lombos-erdőkben, cserjések szélén, irtásokban nagy mennyiségben vadon terem és kertekben is termesztik.

GyöngyvirágBegyűjtendő része:

Levelei, melyek folia convallariae és virágai, melyek flores convallariae néven jönnek a kereskedelembe.

Hatóanyaga:

Szívre ható szteroid glikozidok (convallarin-glycosidák), 40 féle kardenolid, konvallarin, konvallatoxol, konvallozid, lokundjozid (Dél-Európai populációkban), kelidonsav, dezglukocheirotoxin, szteroid szaponinok, flavonoidok, aszpargin, illatos olaj és sárga festőanyag.

Termesztése:

Fagytűrő, kerti ágyasokban augusztus hónapban rhizomák szétosztása útján szaporítható, a felszedett 5-10 cm-es rizómákat 4-5 cm mélyre és 15 cm-es sortávolságra ültessük. Humuszban gazdag, árnyékos. semleges kémhatású esetleg középkötött talajt szereti, de elviseli a meszes talajt is. Nem szereti, ha más növények gátolják a fejlődésében. Ha egy növény kevésbé virágzik, akkor előfordulhat, hogy túltáplált és érdemes csökkenteni a tápanyagokat. Nagyobb szárazság esetén érdemes azonban bőségesen locsolni a tövénél.

Gyöngyvirág

Gyűjtése és szárítása:

A május-június hónapok között virágzó növény virágait száraz időben, a harmat felszáradása után kell begyűjteni. Legcélszerűbb azt kosárba lazán elhelyezve szedni, mert az összegyömöszölt virág megtörik és sárga, illetve barnaszínűvé válik. Az ilyen módon begyűjtött virág enyhe hőnél gyorsan szárítandó meg, legcélszerűbben szellős padláson vagy a sütőkemence felett. — A levelek közvetlen virágzás előtt gyűjtendők és szellős padláson vékony rétegben szétterítve, közönséges hőmérsékleten szárítandók meg.

A beszáradási arány leveleknél 5: l, virágoknál 7: l, gyöktörzs esetében 3: l.

Feldolgozása és értékesítése:

A levelek a gyógyászatban kivonatok és főzetek alakjában használtatnak; alkalmazz(t)ák továbbá a digitalis pótszereként is. A virágok főként az illatszergyártásban használatosak, Floris, Coty és Yardley parfümgyártók gyöngyvirágból készített parfümöket árulnak. De ezen kívül a gyógyszeripar még feldolgozza és felhasználja epilepszia, érelmeszesedés, szívbillentyű-elégtelenség és ödéma elleni gyógyszerekben is. Korábban elporítva nátha elleni szerként is használták, a levélpor tüsszentőpor, tubákok alkotórésze volt. A levelekből citromos vízzel zöld festék nyerhető ki, kínában élénkítőszerként használják.

Használják még húgyúti problémák, vízhajtóként, még ma is értékes gyógynövény több gyógyszerkönyvben.

Néhány ismertebb fajtái:

Convallaria majalis var. ’Prolificans’
Convallaria majalis var. ’Rosea’
Convallaria majalis ’Variegata’
Convallaria majalis ’Albostriata’
Convallaria majalis ’Silbercconflis’
Convallaria majalis ’Hardwick Hall’
Convallaria majalis ’Berlin Giant’
Convallaria majalis ’Bodeaux’
Convallaria majalis ’Flore Pleno’

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk
Andreas Wacker, Gyógynövények a homeopátiában, ISBN:978 963 7268 71 7
Rápóti Jenő-Romváry Vilmos, Gyógyító növények, ISBN:963 241 190 0
Kim Hurst, A természet kincsei, gyógynövények, ISBN:978 963 248 253 8
Galambosi Bertalan, 88 színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről, ISBN:963 231 455 7
Dr.Kolos Ede-Kolosné Pethes Edit, Hazai gyógynövényeink
Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9
Dr. Isépy István, Gyógynövények, ISBN:963 11 6369 5
Babulka Péter, Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket, ISBN:963 9237 66 3
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9
Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1
Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1
Gyógyító növények – Jethro Kloss, ISBN:978-963-689-351-41
Boruzs János, Hasznos tanácsok hazai gyógynövényekhez, ISBN:963 9246 18 109

 

2021-04-06T18:39:31+00:00 által|
Go to Top