fbpx

Gyöngyvirág "gyógyvirág" és "gyilkos" is egyben

Főoldal>>Gyógynövények hatásai, neveinek listája>>Gyöngyvirág – ” a májusi gyilkos”
Gyöngyvirág - Convallaria majalis

Gyöngyvirág – Convallaria majalis

Gyöngyvirág leírása:

Convallaria majalis L.

(Régies vagy egyéb ismert neve: májusi gyöngyvirág)

Liliomfélék – Liliaceae

10—20 cm magas évelő növény. Töve tarackot hajt, csak két-három tőlevele van, melyek tojásalakúak, hosszúkásak, épszélűek, vastag
párhuzamos erezetűek. Harangalakú, fehér virágai laza fürtöt alkotnak és oldalt lecsüngők. Jellemző, kellemes illatuk van.

Előfordulása:

Európa ritka, lombos erdeiben terem. Hazánkban lombos-erdőkben, cserjések szélén, irtásokban nagy mennyiségben vadon terem és kertekben is termesztik.

GyöngyvirágBegyűjtendő része:

Levelei, melyek folia convallariae és virágai, melyek flores convallariae néven jönnek a kereskedelembe.

Hatóanyaga:

Convallarin, convallarin-glycosidák, illatos olaj és sárga festőanyag.

Termesztése:

Kerti ágyasokban augusztus hónapban rhizomák szétosztása utján szaporítható; leginkább a félárnyas, középkötött talajt kedveli.

Gyöngyvirág

Gyűjtése és szárítása:

A május-június hónapok között virágzó növény virágait száraz időben, a harmat felszáradása után kell begyűjteni. Legcélszerűbb azt kosárba lazán elhelyezve szedni, mert az összegyömöszölt virág megtörik és sárga, illetve barnaszínűvé válik. Az ily’ módon begyűjtött virág enyhe hőnél gyorsan szárítandó meg, legcélszerűbben szellős padláson vagy a sütőkemence felett. — A levelek közvetlen virágzás előtt gyűjtendők és szellős padláson vékony rétegben szétterítve, közönséges hőmérsékleten szárítandók meg.

 

Feldolgozása és értékesítése:

A levelek a gyógyászatban kivonatok és főzetek alakjában használtatnak; alkalmazz(t)ák továbbá a digitalis pótszereként is. A virágok főként az illatszergyártásban használatosak. De ezen kívül a gyógyszeripar még feldolgozza és felhasználja epilepszia, érelmeszesedés, szívbillentyű-elégtelenség és ödéma elleni gyógyszerekben is.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

 

2021-02-05T12:45:58+00:00 által|
Go to Top