fbpx

Csattanó maszlag - Datura Stramonium L.

Csattanó maszlag – Datura Stramonium L.

Csattanó maszlag leírása:

Datura Stramonium L.

A cikkben olvasható:

Leírása
Történelme
Előfordulása
Használata
Szedése
Termesztése
Hatóanyagai

(Régies vagy egyéb ismert nevei: csattantó maszlag, redőszirom, maszlagos redőszirom, pukkantó, pukkanó, pukkató, puttyantó, csattantó csudafű, csodafű, bariska, dögfű, poszafű, töviskés-disznó, tövisalma, ördögtrombita, perui alma, hold virág, bikásfű, tölcséres bilindek)

Halálosan mérgező

Halálosan mérgező

Ebszőlő-, burgonyafélék családja – Solanaceae

Szára körülbelül egy méternyire megnő (akár 180 cm is lehet gazdagabb talajon), igen ágas és kopasz. Levelei tojás alakúak, de erősen fogas szélűek, öblösen bevágottak, hegyezett végűek és rövid nyelűek elérhetik a 20-30 cm-es nagyságot. Rendesen a levelek hónaljában állnak a virágok. Virágai egyesével állnak és jó nagyok.
A virágon következő részek láthatók: a virág legkülsőbb részét a kehely képezi, mely zöld színű, csöves és ötfogú; ezen belül van a hatalmas nagy fehérszínű párta, mely tölcséridomú és szintén ötfogú. A pártában 5 porzó áll; ezek fonalas részek egy-egy sárga fejecskével. Utóbbiakban a virágpor fejlődik. A virágban legbelül van a magház. Ez egy kis gömbölyű tok, melynek a csúcsán a fonalas bibe áll.

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

Elvirágzás után a párta megsárgul és a porzókkal együtt elszárad, a kehely is elfonnyad és lehull, úgy, hogy a virágból csak a magház marad meg, melyből a toktermés keletkezik. Ez a tok igen feltűnő; körülbelül dió- vagy kis alma nagyságú és tele van szúrós tüskékkel.

A tok belseje 4 rekeszre van felosztva. Érett korában a tokja csúcsán felpattan és négyfelé nyílik, miáltal a benne keletkezett magvakat kiszabadítja. A magvak feketék vesealakúak és igen kemény héjúak.

Tüskés tokját a gyermekek bottal görgetik és – tüskés disznónak – nevezik. A maszlagos redőszirom egynyári növény, mely évről-évre kipergett magvai által szaporodik. A maszlagos redőszirom nálunk június közepétől akár szeptember végéig virágzik. Illata kellemetlen, a viráguk nyílásukkor, estére kellemes illatúak. Egész nyáron virágozhat, a virágok általában éjszaka nyílnak, amit az éjszakai lepkék is kedvelnek.

Csattanó maszlag története:

A csattanó maszlagot Angliában Gerarde a tizenhatodik század vége felé termesztette a Konstantinápolyból származó magvakból.

De Candolle D. Tatulat Közép-Amerika “őslakosának” tekintette, aztán a tizenhatodik században behozták Európába, és először Olaszországban, majd Délnyugat-Európában honosították, ahol ma is nagyon gyakori.

A korai időkben a csattanó maszlag segítette a boszorkányokat, a boszorkányok és varázslók üldözése idejében Angliában senkinek sem volt szerencsés, ha a kertjében a maszlagot termesztette. A Datura általános elnevezést a növény, a Dhatura arab elnevezéséből vették. A stramonium latin fajnév a nemzetség régi általános neve. Úgy gondolják, hogy a szó strumából származik, ami duzzadtat jelent.

Amerika

A d. stramonium Indiában vagy Közép-Amerikában őshonos. Misztikus szentségként használták mindkét lehetséges származási helyen. Az őslakos amerikaiak ezt a növényt szent ceremóniákban használják. Néhány törzsben Datura részt vett az emberek szertartásaiban. A sadhus, hinduizmusban is használják a növényt, mint szellemi eszköz, dohányzással, kannabisszal keverve használták hagyományokban.

Az ősidők óta széles körben használták a magyar spirituális vezetők azaz a táltosok is. Az Egyesült Államokban így nevezik: jimson gyom, gipsz gyom, angyal trombita, pokol csengő vagy ritkábban jamestown gyom; ezt a nevet kapta Jamestown városa miatt kapta.

A csattanó maszlag központi idegrendszerre gyakorolt hatásait gyógyászati, rekreációs és bűncselekményi célokra használták.

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

India és Oroszország

Indiában és Oroszországban régen az őrölt vetőmagokat összekeverték vízzel, és a tolvajok az áldozatok kábítására használták, mielőtt elrabolták őket. A gyógyszer szedációt, akaratlanságot és amnéziát okoz, így az áldozatok együttműködnek, és nem alszanak.

Azok a gengszterek, akik egy ősi indiai vallási szervezethez tartoztak, amely Kali-t, a pusztítás istennőjét imádták, ugyanezt a keveréket használták az emberek rablásához és meggyilkolásához, bűnügyi méregként használják, a hivatásos mérgezőket Dhatureeas- nak hívják. Európában a csattanó maszlag magokat a reneszánsz idején ismerték meg, mint méreg.

Az ókorban az Apollo papjai Delphiben kis adagokban csattanó maszlag leveleket fogyasztottak, hogy inspirálják őket próféciák készítésekor.
Kínában a maszlagot lábbetegségek és a nyugtató hatásuk miatt írták fel, felhasználták a tuberkulózis által okozott puffadás, hiperaciditás és éjszakai izzadás esetén, csontok törésénél fájdalomcsillapításként.
Az ázsiaiak a leveleket fájdalomcsillapítóként, főzetként bőrproblémákhoz, porként pedig inhalálószerként használtak légúti problémákhoz.
Indiában magokat írtak fel az epilepszia és a szívbetegség enyhítésére. A szárított leveleket a cigarettákban használják asztma és hörgőkkel kapcsolatos panaszok kezelésére. Csattanó maszlag kivonatokat adtak a hörgők gyógyszereihez is.

Európa

Európában a szárított leveleket, mint a kezelés asztma és a köhögés az asztma kezelésére volt esetenként halálos kimenetellel. A mexikói indiánok levelek főzetét fogyasztották a szülési fájdalmak enyhítésére (később erre a célra szkopolaminot használtak).

Európában a maszlag magokat és kivonatokat mánia, rohamok, melankólia, reuma és őrület kezelésére használták.

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

A növényt fájdalomcsillapítóként, görcsoldóként is előírták, és rohamok, delírium tremens, neuralgia és reuma kezelésére fogyasztották.
Nagy-Britanniában szalonna zsírral együtt főzött maszlagból készült kenőcsöt használtak a gyulladások és égési sérülések kezelésére. A levéből hajhullás elleni szerként, míg a virágból származó lét fülfájáshoz használták fel. Állítólag a szegényebb törökök az ópium helyett Stramoniumot használtak a dohányzáshoz. Először a spanyolok említik meg a növényt a XVI. század közepe után, mint kerti dísznövényt. Németországi források is csak 1584 után tesznek róla említést.

Jamestown története

Érdekes történet a brit katonákról, akiket 1676-ban küldtek Jamestownba (Virginia), hogy leverjék Bacon lázadását. A csattanó maszlag salátába való belekeverése után arról számoltak be, hogy a katonák körülbelül tizenegy napig megőrültek, aztán a hatások végül elmúltak. Ez az eset valószínűleg a növény amerikai köznévének a jimsonweed, a James Town gyom rövidített változatának forrása.

Antropológiai szempontból a D. stramoniumnak a virginiai Algonquin indiánok általi felhasználása nagyszerű példát mutat a hallucinogéneknek a “liminalis” időszakban az “áthaladás rítusaiban” játszott szerepéről. A liminalitás fogalmát először Arnold Van Gennep a Passaga Rites-ben (1908) tárgyalta, később Victor Turner dolgozta ki.

A liminalis időszak az “áthaladás rítusának” egy része, amelynek során a beavatottakat eltávolítják a társadalmi közegből, és részt vesznek az adott társadalom reflexiójában és megismerésében. Victor Turner rámutatott annak fontosságára, hogy ezt a jelenséget tanulmányozzuk annak érdekében, hogy megértsük a társadalmi változás folyamatait a kultúrán belül generációnként. A Datura használata ebben a rítusban nyújt ilyen betekintést.

Huskanawing szertartás

Beverly Virginia történetében (1705) leírja a huskanawing szertartást. A szertartást tizennégy vagy tizenhat évenként

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

Algonquins gyakorolta, és magában foglalta a társadalom „legválogatottabb és legfényesebb” fiatalemberének erdőbe juttatását és a datura tartalmú mérgező gyógyszer (wysoccan) rituális beadását. A szertartás akkor volt szükséges, ha a fiatal férfiak reménykedtek, hogy nagyszerű férfiak vagy tisztek legyenek a társadalomban.

Néhány hónapig ketrecben vagy tartóházban tartva a helyi orvosok gondosan csak a wysoccan-t táplálták a fiúkat, így tizennyolc vagy húsz napig „keménynek és őrültnek” váltak, hogy „tökéletesen elveszítsék a korábbi életük emlékét”. Amikor elegendő adagot kaptak fokozatosan csökkentették a mennyiséget, és a fiatal férfiak lassan visszatértek érzékeikbe.

Mielőtt azonban a bájital hatása teljesen el nem múlt, a fiúkat visszavitték a falukba, és gondosan megfigyelték, hogy felfedezzenek-e emlékeket a fiúk korábbi életéről. Ha valaki mutatta az emlékezés jeleit, akkor az egész szertartást újra el kellett végezni, ezúttal nagymértékben veszélyeztetve a beavatottak életét.

Abraham Lincoln esete

Egyes leírások alapján úgy tűnhet, hogy a csattanó maszlag meglehetősen széles körben használt, viszonylag ártalmatlan hallucinogén növény, ez egyáltalán nem így van! Megfelelő ok van a csattanó maszlag sötét hírnevére, és valószínűleg az egyik legismertebb példa Abraham Lincoln anyjának, Nancy Hanksnek az esete, aki olyan tehén tejét itta meg, amelyik előtte ezt a növényt legelte. Halála óriási hatással volt Lincolnra, és az elnök élettartama végéig tartózkodott az alkoholtól.

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

Hatása az állatokra

Az emberi biztonságos felhasználásának kialakulása, hogyan is jöhetett létre? Az emberek hogyan tanulták meg a csattanó maszlag biztonságos használatát? Az egyik lehetséges válasz az állatok étkezési, viselkedési szokásaiban rejlik. A természettel sokkal szorosabban élő törzsi népek valószínűleg megfigyelték a maszlag különböző állatfajokra gyakorolt hatásait, és másolták szokásaikat.
A modern tudósok azt figyelték, hogy egyes éjjeli pillangók a virágból való táplálkozás után zavarodott, diszorientál lesz. Ennek ellenére a lepkék továbbra is megpróbálnak visszatérni a növénybe további táplálkozás céljából. A kolibri is kedveli a csattanó maszlagot, fogyasztása után narkotikus állapotba kerül, majd néhány órán keresztül holttestként merevedik meg. Más kutatások azt is kimutatták, hogy az állatok hallucinogén növényeket csak ritkán fogyasztanak, látszólag felismerve azt a tényt, hogy a tolerancia könnyen kialakulhat rendszeres használatuktól.

Érdekes módon néhány állatra a csattanó maszlag nincs hatással. A bogarak kifejlesztettek biokémiai védekezőképességet a növény erős vegyi anyagaival szemben, és úgy tűnik, hogy a hangyák ugyanezt tették. Gyakran

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

megfigyelték, hogy elviszik a magokat. A méheket szintén nem érinti, és ismert, hogy a madarak különféle fajai megeszik a magokat, ezáltal a növény diszpergálási mechanizmusaként működnek. Az állatok tanulmányozásának modelljeként az ókori vadászok és gyűjtők valószínűleg elkezdték a csattanó maszlag alkalmazását, és sokan beépítették a sámánista rituálékba, egy ilyen erőteljes és veszélyes hallucinogén beszedését.

Csattanó maszlag előfordulása:

Kétséges, hogy melyik országba tartozott eredetileg. Számos európai botanikus Észak-Amerikára utal, míg ott az régi világ részének tekintik. Nuttall úgy véli, hogy Dél-Amerikából vagy Ázsiából származik, és valószínű, hogy szülőföldje keletre található.

Alphonse de Candolle a Geographie Botanique (1855) című véleményében azt állítja, hogy a D. stramonium őshonos  a Kaszpi-tenger határain vagy a szomszédos régiókban, de Indiában nem; bőségesen nő vadon Oroszország déli részén, a Fekete-tenger határaitól keletre, Szibériáig. Magjai nagyon sokáig életképesek, a növény tehát minden régióban szaporodik, és ma az egész világon elterjedt, kivéve a hidegebb vagy az Északi-sarkvidéket, igen invazív faj, az egész világ melegebb éghajlatain elterjedt.

A csattanó maszlag emberlakta helyeken terem, valahol dísznövényként tartják. Előfordul utak mentén, kertekben

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

kerítések mellett, szemétdombokon, trágyatelepek körül és parlag helyeken. Eredetileg nem volt nálunk elterjedve és állítólag csak a czigányokkal terjedt el. A czigányok vándorlásaik közben magukkal vitték ezen növény magját és elvetették a putrijuk mellett, mert már ők is használták ezt a növényt gyógyításra és kuruzslásra.

Európában a XVI. században terjedt el, először botanikus, később házi kertekben. (Megfigyelések útján úgy gondolják, hogy a magokat madarak hordozzák és ürülékükkel terjesztik.) Egyes forrás szerint a török időben került be hozzánk Ázsiából.
A mezőn nem igen terem a maszlagos redőszirom, legfeljebb utak mentén, trágyás helyeken, de annál inkább megtalálható ez a növény a községek belsőségei körül. Kukoricában, burgonyában, répában azaz ruderális területeken jellemző.

Mérges volta és ellenméreg: A csattanó maszlag igen mérges növény! 

Leginkább a levele és a magja mérges. Igen sokszor megesik, hogy a gyermekek tokjával játszanak és tudatlanságukban megeszik a magját (édeskés íze van), ez által pedig megmérgezik magukat. Ha az ember lenyeli a maszlagos redőszirom magját vagy levelét, akkor, akként tőr ki rajta a mérgezés, hogy az ilyen ember bódult lesz, mintha ittas volna, azután félrebeszél, elveszti eszméletét és emlékező tehetségét. Az álom gyötri folyton; azután görcsöket kap, keze-lába megbénul és megmerevedik, meg is őrülhet az ember ilyenkor, továbbá hideg verejték lepi el a testét és az egész teste remegni kezd. Végtelen szomjúság gyötri az embert, hasa ég, megdagad és végül ezen kínok után beáll a halál.

Mindezért nagyon vigyázni kell, hogy meg ne mérgeződjünk ezzel a növénnyel. Ha valaki megmérgeződött volna ettől a növénytől, akkor adjunk neki minél előbb hánytatót. Adjunk neki tejet vagy pedig olajat, avagy olvasztott zsírt langyos vízzel bőven keverve, utána pedig nagy mennyiségű savanyú italt adjunk neki, pl. eczetes vizet (hánytatáshoz).

Szintén elterjedt, másik hazai mérgező növényünk a maszlagos nadragulya és a beléndek.

Csattanó maszlag használata:

A csattanó maszlag fontos gyógynövény volt. A gyógyszertárban leginkább a levelét használ(t)ják, mert az

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

tartalmazza nagy mennyiségben azt a mérget, melyből erős hatású orvosságot készítenek. Leveleit herba vagy folia strammonii néven árusítják (-tották). A maszlagos redő szirmot főleg idegbajok, köszvény és erős fájdalmak ellen szokták használni.

Leveleiből szivart (asztma cigaretta) is készítenek, melyeknek szívása gyógyítólag hat mellbajok ellen (szívritmus zavarok egyes formái ellen is). Napjainkban asztmás rohamok kezelésére, valamint Parkinson kór tüneti kezelésére használják. Antikolinerg, paraszimpatolitikus hatású. Csökkentik vagy gátolják a hörgők (bronchusok), a gyomor-bél rendszer, az epeutak, a húgyutak görcseit.

Gyermekek számára akár 15 szem mag már HALÁLOS lehet!

(Gyógyászati adag és a halálos mennyiség között néha csekély az eltérés)

Hallucinogén hatás miatt kábítószerként is használták/használják ez 4-24 óráig tartó, öntudatlan, delíriumszerű nem kellemes állapotot okoz! A legtöbb esetben kórházban végződik a használata, nagy a halálos túladagolás veszélye. Legveszélyeztetebbek a gyermekek a mag édessége, elfogyasztása miatt.

Az egész növény mérgező, de a magok tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot; sem a szárítás, sem a forrás nem rombolja a mérgező tulajdonságokat.

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

Mérgezés tünetei: (hatás 2-6 óra elteltével, később jelentkezik, amikor már a veszélyes anyagok nehezen eltávolíthatóak és a tünetek napokig is tarthatnak, egyes források szerint 30-60 perccel a szedése után már jelentkezik és a tünetek 24-48 óráig tartanak, néhány esetben beszámoltak 2 hétről is)

 • szapora ér-, szívverés, hyperthermia, tachycardia
 • görcsök
 • remegés
 • izgatottság
 • fénykerülés, (pupillatágulat)
 • száraz nyálkahártyák (szomjúság)
 • kólikás nyugtalanság
 • tompultság
 • aluszékonyság
 • bénulás
 • kollapszus
 • hideg verejték


Házilagos használata nem ajánlott! Kizárólag orvosi felügyelettel!

Csattanó maszlag szedése:

A maszlagos redőszirom leveleit a gyógyszertár részére július havában kell szedni (a VII. és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyben

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

hivatalos erős hatású drogként szerepel ). A maszlag levelei akkor értékesek, a mikor virágzásban van a maszlag és a míg még éretlen tokok vannak rajta. A tisztán szedett leveleket padláson, csűrben vagy pajtában kell meg szárítani, úgy, hogy zöld színüket megtartsák. Célszerű a leveleket zsinórra felfűzni úgy mint a dohányt és úgy megszárítani. Ezáltal értékesebb árut kapunk.
A megszárított maszlaglevelek értéke színük szerint változik. Négy kiló friss levélből szárítás után egy kiló lesz. A leveleket egy nyáron többször is szedhetjük egy és ugyanazon növényről. (Ezt azonban ma már nem ajánljuk!)
A megszáradt leveleket ládába csomagoljuk, hogy össze ne porladozzanak. Zsákba is gyűjhetjük a leveleket, de így veszítenek az értékükből, mert összetörnek. Azért, ha nagyobb árt akarunk elérni, akkor a gondosan szárított leveleket ne gyömöszöljük zsákba.

A frissen szedett leveleknek erős kigőzölgésük van, az egész növény különben is nagyon erős és kellemetlen szagú. A friss levelek kigőzölgése szédülést és főfájás okozhat, azért vigyázzunk a levelek szárításánál és zárt helyen ne szárítsuk a leveleket, hanem csakis szellőző helyen.

A maszlagos redősziromnak a magját is használják a gyógyszertárban, semen stramonii név alatt.

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag magjai

A magját ősszel kell gyűjteni (egy növény 500-5000 darab magot hoz). A magot csak érett korában kell szedni, mert csak a fekete színű magnak van értéke. Legjobb a magszedésre szeptember hava. E czélból levágjak az érett tüskés tokokat és ponyván szétterítjük azokat szellős helyen. Az érett tok felpattan. Amint a tokok így fel-fel pattogtak, kicsépeljük belőlük a magvakat.

A jól megszáradt magvakat zsákba töltjük és így szállítjuk el. Ha a maszlagos redőszirom levelét vagy magját szárítjuk vagy szállítjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy az össze ne keverődjék másféle gyógyfűvel, mert a maszlagos redőszirom nagyon mérges és ha kevésbé mérges vagy egyáltalában nem mérges gyógyfűhöz keveredik, akkor abból igen könnyen nagy baj származhatik!

A trópusi tájékról származó, gazdagabb hatóanyag-tartalmú indián- vagy mételmaszlagot (Datura innoxia) termesztették, amit az ipar felhasznált nagyobb szkopolamintartalma miatt görcsoldó és aszmatikus fájdalmakat csillapító gyógyszerek készítéséhez.

Csattantó maszlag termesztése:

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

Bár vadon nagy mennyiségben termet, termesztésével annak dacára is foglalkoztak hazánkban. Termesztése magvetéssel történik március vagy április hónapokban. Talajban nem válogat, de tápdús talajban fejlődik legjobban (nitrogén jelző). A mésztartalmú talajt jobban kedveli, nitrogén műtrágya hozzáadásával lehet növelni a az alkaloidok koncentrációját a csattanó maszlagban. A növény térszükséglete 40×50 cm. Egy katasztrális hold bevetéséhez 2-3 kg mag szükséges, mely 0-8 q levelet és 4-5 q (mázsa) magot hoz. Fagyokat, hidegebb időszakot nehezen tűri (elpusztul), tavasszal a magjai csíráznak ki (magjának csírázása 20°C fok hőmérsékleten indul meg,) főleg tavasszal, nyáron.

A növényeket magvakból is ki lehet keltetni, melegágyba vetve februárban vagy márciusban, áprilisban, hűvös üvegházban lévő dobozokba; a palántákat, ha elég nagyok, kis cserepekbe lehet tenni, amelyekben sok fény és levegő szükséges nekik, amíg júniusig, amíg ki nem nyílnak.

Csattanó maszlag hatóanyagai:

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

Daturin (hyoscyamin és atropin keverék), hyoscyamin, atropin, szkopolamin (alacsony tartalom), kísérő anyagok lehetnek: szteránvázas witanolidok, hidroxikumarinok és flavonidok, almasav, gyanta és keményítő. Tropán alkaloidokat tartalmaz, mely hallucinogén tulajdonsággal rendelkezik és súlyosan mérgező.  A hioszciamin, amely szárításkor részben atropinná alakul át. A magvakban 25% zsíros olaj is található. A levelek gazdagok kálium-nitrátban (görcsoldó hatás).

A toxinok mennyisége növényenként változó. A növények között akár 5:1 arányú eltérés is előfordulhat, és egy adott növény toxicitása az életkorától, a növekedési helyétől és a helyi időjárási viszonyoktól függ. Emellett egy adott növényen belül a toxinkoncentráció részben, sőt levélről-levélre is változik.
Ha a növény fiatalabb, a szkopolamin és az atropin aránya körülbelül 3:1, a virágzás után ez az arány megfordul, és a szkopolamin mennyisége folyamatosan csökken a növény öregedésével. A hagyományos kultúrákban a datura nagy tapasztalata és részletes ismerete kritikus volt a sérülés minimalizálása érdekében. Az egyes magok körülbelül 0,1 mg atropint tartalmaznak, és felnőtt embereknek körülbelül halálos adagja > 10 mg atropin vagy > 2–4 mg szkopolamin.

 

Összetevők Mennyiség
A mag ásványi összetétele (mg / 100 g)
Kalcium 231
Króm 0,22
Réz 1,64
Vas 130,05
Kálium 654
Magnézium 289
Mangán 13.40
Nátrium 17.50
Cink 5,95
Finomítatlan magvak elemzése (%)
Nedvességtartalom 7.7
Rost 17.8
Zsír 18.1
Nitrogén 3.1
Szénhidrát 31.9
Keményítő 1.1
Cukor 2.1
Redukáló cukor 0.3
Szőlőcukor 0.16
Aminosav-tartalom a zsírtalanított magokban (g / 16g)
arginene 6,54
isoleucine 3.22
leucine 5.31
lysine 3.19
methionine 1,38
Fenil-alanin 3,47
threonine 3.14
tryptophan 0.51
valine 3,62

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények (1906)

Borítókép forrása:https://upload.wikimedia.org

Bhakta Prasad Gaire, Bachelor in Pharmaceutical Sciences

https://botanical.com

Andreas Wacker, Gyógynövények a homeopátiában, ISBN:978 963 7268 71 7

Rápóti Jenő-Romváry Vilmos, Gyógyító növények, ISBN:963 241 190 0

Galambosi Bertalan, 88 színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről, ISBN:963 231 455 7

Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9

Babulka Péter, Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket, ISBN:963 9237 66 3

Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata

Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9

Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1

Bernáth Jenő-Németh Éva, Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása ISBN:978 963 286 493 8

Képek forrása:

https://weedid.cals.vt.edu

https://en.wikipedia.org/wiki

2021-04-06T15:48:26+00:00 által|
Go to Top