fbpx
Pompás nőszirom-Iris-germanica

Pompás nőszirom-Iris-germanica

Pompás nőszirom leírása:

Iris germanica L.

(Régies vagy egyéb ismert nevei: ékes liliom, német kardliliom)

Nősziromfélék — Iridaceae

Évelő növény, mely negyedméter magastól egy méterig is megnő. Elágazó gyökértörzséből a kardalakú levelek két sorban fejlődnek ki. Szára több virágú és a tőleveleknél hosszabb. Jellemző sötétkékszínű nagy virágai, melyeket alul két hártyaszerű fellevél takar. A virágok fellevélkéi közül a három külső lefelé hajlik, a három belső pedig felfelé áll. A lepellevelek közepén sárgaszínű szakáll látható. A gyökértörzse felül összenyomott, elágazó, hosszú darabokból áll ; kívül barna, belül barnás-fehérszínű, húsos állományú.

Előfordulása:Pompás nőszirom

Hazája a Földközi-tenger vidéke, azonban sok helyütt és így nálunk is kerti és drognövényként termesztik.

Begyűjtendő része:

A növény gyökértörzsét gyűjtik, mely helytelenül, rhizoma helyett radix Iridis, vagy radix Ireos néven kerül a kereskedelembe.

Hatóanyagai:

Körülbelül 2% illóolajat, Iridin nevű glycosidat, mintegy 16% keményítőt, cukrot és nyálkát tartalmaz.

Pompás nőszirom termesztése:Pompás nőszirom

Legcélszerűbb szaporítási módja a gyökértörzs feldarabolása és elültetése, de szaporítható magvetés útján palantazassal. Termelési hozam kat. holdanként 10—12 q (mázsa) száraz gyökértörzs.

Gyűjtése és szárítása:

A 2—3 éves gyökértörzset kora tavasszal vagy késő ősszel gyűjtik be, megtisztítják, meghámozzák és szellős helyen közönséges hőmérsékleten szárítják meg.

Feldolgozása és értékesítés:

A gyógyászatban csak kis mennyiségben használják. Kis pálcikákat faragnak belőle, amelyeket violagyökér néven fogzáskor csecsemők részére adnak. Fontos szerepe van azonban a kozmetikában, ahol az illatszergyártásban az arc- és fogporok készítéséhez nélkülözhetetlen.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

2021-02-04T17:18:36+00:00 által|
Go to Top