fbpx
Fekete nyárfa - Gemmae populi

Fekete nyárfa – Gemmae populi

Nyárfarügy leírása:

Gemmae populi

Kisebb mértékben veszik a gyógyszerészek a nyárfa rügyét is, nagyobb része azonban maga szedeti minden tavasszal. Ezért csak kis mértékben értékesíthető, kereskedelmi czikket nem képez. Különösen a fekete nyárfa (Populus nigra L.) és a balzsamos nyárfa (Populus balsamifera L.) rügyei szerepelnek a gyógyászatban, de a többi, nálunk található nyárfákéi is használhatók e czélra.
A nyárfa rügyei hegyes kúpalakúak, 2 cm hosszúak, kívül fénylő, barna, szurkos, ragadós felületű pikkelyekkel borítottak. E pikkelyek tavasszal fényesek és erősen ragadnak. E rügyek a gyógyászatban gemmae populi név alatt szerepelnek, amennyiben illanó olajat, zsírt, gyantát, salicint, csersavat stb. tartalmaznak.

Nyárfarügy gyógyhatása:

Belőlök készül a nyárfarügykenőcs (unguentum populeum) zöld kenőcs, melyet hűsítőül gyulladt helyekre és sebekre kennek, továbbá köszvény és aranyér ellen is használják. Nyárfaszeszt is készítenek belőle, melyet zúzási és horzsolási sebekre alkalmaznak. A nyárfarügyeket február és márczius havában kell gyűjteni, t. i. akkor, amikor a felületük ragadóssá válik.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-02-04T17:50:41+00:00 által|
Go to Top