fbpx
Mezei katáng - Cichorium Intybus

Mezei katáng – Cichorium Intybus

Mezei katáng leírása:

Cichorium Intybus

Fészkesek – Asteraceae

Régi vagy ismertebb népies nevei: katángkóró, cikória, vadcikória, jajkóró, kattan, kattankóró, kávékattang, napranéző, napra járó, nap járó fű, nap után járó fű, bodácskóró, mennyei lajtorja, napra forduló, napkövető.

A görögök, rómaiak és már az egyiptomiak is használták, akárcsak a gladiátorokat gyógyító orvos (Galénosz) vagy a kelták. Májat, vesét, epét méregteleníti, de a köszvény, reuma, ízületi betegségek ellen szintén hatásos.

Javítja az étvágyat, segíti a bélműködést, enyhe hashajtó hatással rendelkezik, magasvérnyomás ellen is itták. Rendkívül jó méregtelenítő, vértisztító és lázcsillapító. Gyomorrontás, gyomorgyengeség, bélrenyheség, magas húgysav kiválasztó, emésztést segítő.

Mezsgyékben, utak mentén, mezőkön, legelőkön könnyen rátalálhatunk szinte az egész ország területén. Kora tavassztól késő őszig gyűjthetjük a gyökerét, virágzása akár a tél beálltáig is elhúzódhat.

Előfordulása:

Meg nem művelt homokos talajon, utak mentén és mezsgyékben, mint vadontermő növény, főleg Ázsiában és Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon (1500 méterig). Termesztik Németországban, Ausztriában és nálunk. Hazánkban legelőkön, utak mentén, úgyszólván az egész ország területén található.

A görögök és rómaiak is felhasználták, termesztették.  Pliniusz és Theophrasztosz szerint fűszerként használták. Az egyiptomiak gyomorerősítőként fogyasztották és konyhanövényként tartották, a franciák szintén évszázadok óta termesztik. Linnaeus svéd botanikus virágóráján is felhasználta, mert a növény reggel kinyílik, délben pedig bezáródnak. Régebben varázserőt is tulajdonítottak neki, a virágokat vízbe áztatták és segítségével beleláthattak a jövőbe. Kelták mítoszában Freya, aki az út mentén urára végtelenül hosszan várakozott az istennő e növénnyé változott, így lett a hűség, megértés és barátság szimbóluma. Galénosz, a “gladiátorok orvosa” a “máj, és nem kevésbé gyomor barátjának” tartotta.

Mezei katángMezei katáng gyűjtése:

A kora tavasszal vagy késő ősszel kiásott gyökereket földtől, esetleg a rátapadt sártól megtisztítva, kerülve az erős fényt/napot, vagy sütőkemencében szárítandók meg. A növényt lehetőleg kaszáljuk vagy ollóval/metszőollóval/sarlóval föld felett vágjuk le. Virágzása elhúzódhat akár a téli időszakig, napos időben szépen kinyílnak, később pedig összezáródnak.

Negyedmétertől-ötnegyedméterig is megnő. Többéves növény, szára merev, ágai szétterpesztettek, érdesek. Tőlevelei rózsában állanak, öblösen kacurosak. Szárlevelei aprók, lándzsásak, szárölelők. Nagy nyelves virágai égszínkékek, ritkán fehérek. (A pitypang és endívia rokona)

Fokozott figyelemmel gyűjtsük, forgalmas utak mentén nem szabad (!), igyekezzünk minél levelesebb növényt begyűjteni. A föld feletti részeket szedés után mihamarabb szükséges felaprítani.

Az orsóalakú alig elágazó gyökér, mely friss állapotban átvágva, tejnedvet bocsájt ki és húsos, megszárítva kemény szarunemű. A kereskedelemben radix cichorii név alatt ismeretes. A gyökér  körülbelül 3:1 arányban, föld feletti részek 4-4,5:1 arányban száradnak. Gyökerét tavasszal és ősszel újhold környékén érdemes gyűjteni (15 cm-s darabokra vágva), míg magját kora ősszel, szárazabb időszakban, leveleit (virágzás előtt és 2 évesnél idősebb növényről a legjobb) és virágait tavasztól-őszig folyamatosan lehet.

Hatóanyagai:

Inulin (főleg a gyökérben 20-60% – cukorszerű anyag), pektin, cukor, illóolaj, mézga, cserzősav és keserűanyagok, azonkívül cichorin, klorogénsav, magnézium, réz, vas, kalcium. Az inulin hatásosan csökkenti a vércukor, vér triglicerid- és koleszterin szintet (utóbbit gyengén), szeszkviterpén lakton, fenolsavak, továbbá C-vitamin, karotin, mész, foszfor, cikóriasav (föld feletti rész), cikoriin, és diterpéneket tartalmaz.

A gyökerének drogja: 10-15% inulin, 0,1-0,2% intibin, 4,5-9,5% fruktóz, 4,7-6,5% pentozán, kolin, laktucerol, gumi és laktopikrin tartalmú tejnedvet tartalmaz.

Füvének drogja: inulin, fruktóz, kolin, gyanta, cianidin-származékok, 0,1-0,2% cikoriin glikozidus keserűanyagot tartalmaz.

Gyökerében lévő inulin prebiotikumként viselkedik, kedvező közeget biztosít a belek megfelelő működéséhez, hasznos baktériumok fejlődéséhez. (Inulin cukorbetegek által is fogyasztható édesítőszer)

Mezei katáng gyógyhatása:

Elsősorban a májat (sárgaság ellen), epét és veséket méregteleníti, tisztítja (az ezerjófűhöz hasonlóan). Köszvény, reuma, ízületi betegségek ellenszere. Étvágygerjesztő szeszkviterpén laktonja is segíti a bélműködést, ezért fogyasztó teakeverékek egyik alkotóeleme. (Szeszkviterpén laktonokkal elértek gyomorfekély kezelésben jó eredményeket). Diabéteszesek a szomjúságérzet enyhítésére, izzadás csökkentésre fogyasztják. Egyesek szerint a léppel kapcsolatos panaszokat is enyhíti. Enyhe hashajtó hatású és magas vérnyomás ellen fogyasztották (tisztítja a veséket ezáltal a vese eredetű magas vérnyomást). Erőteljes méregtelenítő, vértisztító és lázcsillapító. Gyomorgyengeség és gyomorrontás esetén javallt a fogyasztása.

Felfúvódás, bélrenyheség, bélgázképződés ellen egyaránt.  Epeköveket is képes oldani, epetermelést fokozza. Föld feletti részei vízhajtó hatású (fenolsavak miatt) kiválasztja a húgysavat a testből. Nehezen emészthető, zsíros ételek fogyasztása után vagy közben a teája elősegíti az emésztést. Folyamatos fogyasztása sem okoz egészségügyi problémákat. (Egyesek szerint a cikória túlzott fogyasztása retinafunkciók károsodásához vezethet)

Bélfalakra rakódott zsírokat, felhalmozódott beltartalmat, mely elzáródáshoz, puffadáshoz vezethet leoldja és távozásra készteti. (Székletürítés szabályzására rendszeresen fogyasztható) A hasnyálmirigy alulműködésének és az időskori cukorbetegség kezelésének egyik lehetséges gyógyszere (leviszi a vércukrot!).

Anémiával (vérszegénység) vagy felszívódási problémákkal küzdők segítsége lehet, növeli az emésztőenzimeket, gyomorsav mennyiségét, ami a tápanyagok lebontásában van szerepük.

C-vitamin, ásványi anyag tartalma miatt minden időszakban ajánlott fogyasztani, de leginkább téli időszakban (fiatal leveleket, bimbókat szirmokat salátában). Friss levele főzve vagy nyersen fogyasztható, ásványisó- és vitamintartalmának teljes felhasználásának érdekében, leveleket érdemes még vashiány ellen (főzve, leszűrve, lehűtve olajjal és sóval ízesítve – főzőlevet is célszerű elfogyasztani – )

Ínséges időkben gyökeréből készítették a cikóriakávét (magyar találmány), kávébab nagyságra összevágták, sütőben megpirították, jellegzetes színét, ízét a cukortartalmának karamellizálása adja.

Mezei katáng tea: 15-30 g szárított gyökeret, levelet, virágot 1 liter vízben 5 percig szükséges forralni. Napi ajánlott adag egy csésze délben és este étkezés előtt. (máj- vesebántalmak, felfúvódás, böfögés, bélrenyheség ellen) Vagy egy kávéskanálnyi szárított gyökeret 2,5 dl vízben 10 percig főzünk, majd fedetten hagyjuk hülni  és fogyasztható.

Cichorium IntybusTermesztése:

A jó termőerőben lévő, kissé agyagos talajt kedvelő növény termesztése magvetéssel történik. A növényeket 25-30 cm sortávolságra ültetjük. Egy katasztrális hold bevetéséhez 2-3 kg mag szükséges. Egy katasztrális hold hozama 120-150 q (mázsa) nyers gyökér. Tavasszal érdemes elvetni a magját, vagy rögtön gyűjtés után talajba vagy csíráztató tálba, amit a gyökér kifejlődése után ki is lehet ültetni.

Cichorium IntybusFeldolgozása és értékesítése:

Azelőtt a legtöbb gyógyszerkönyvben hivatalos volt. Ma már főleg a népies gyógyászatban és egyes különleges gyógyszereknek alkotórészéül használják. Pótkávé készítéséhez csakis a termesztett cikóriát lehet használni, mert a vadontermő gyökerek nem fejlődnek ki oly erősen és hatóanyagban is szegényebbek. Leveleit, különösen Németországban, salátakészítésre használják. Takarmányozási céllal is termesztették, sörfőzők pedig barna sörbe keverték, hogy kávészerű ízt érjenek el.

 

GYIK

Mire jó a mezei katáng tea?

Májat, vesét, epét méregteleníti, de a köszvény, reuma, ízületi betegségek és magasvérnyomás ellen itták. Javítja az étvágyat, bélműködést, enyhén hashajtó. Vértisztító, lázcsillapító, gyomorrontás, gyomorgyengeség, bélrenyheség ellen is hatásos.

Hogyan készítsek teát?

15-30 g szárított gyökeret, levelet, virágot 1 liter vízben 5 percig szükséges forralni, vagy egy kávéskanálnyi szárított gyökeret 2,5 dl vízben 10 percig főzünk, majd fedetten hagyjuk hülni és ihatjuk.

Mennyit ajánlott fogyasztani belőle?

Napi ajánlott adag egy csésze délben és este étkezés előtt.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk
Dr. Michael A. Weiner, Gyógynövény Biblia, ISBN: 963 7495 29
Rápóti Jenő-Romváry Vilmos, Gyógyító növények, ISBN:963 241 190 0
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Kim Hurst, A természet kincsei, gyógynövények, ISBN:978 963 248 253 8
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Dr.Kolos Ede-Kolosné Pethes Edit, Hazai gyógynövényeink
Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9
Babulka Péter, Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket, ISBN:963 9237 66 3
Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9
Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1
Herbárium – Dr.Kmeth Sándor, ISBN:-978-615-80075-2-61
Házi füveskönyv – Vicky Chown&Kim Walker, ISBN:978-963-433-225-13
Gyógyító növények – Jethro Kloss, ISBN:978-963-689-351-36
Alexandra, Gyógnövények kincsestára, ISBN:978 963 357 507 9
Boruzs János, Hasznos tanácsok hazai gyógynövényekhez, ISBN:963 9246 18 130

2021-06-24T10:34:50+00:00 által|
Go to Top