fbpx

Mandulafa – Amygdalus communis

Főoldal>>Gyógynövények hatásai, neveinek listája>>Mandulafa – Amygdalus communis
Mandulafa - Amygdalus communis

Mandulafa – Amygdalus communis

Mandulafa leírása:

Amygdalus communis L.

A mandolafa (népies nevén * A szerk.) a Kaukázusból és északi Afrikából származik. Bokorszerű vagy 5-6 m magas fa. Levelei lándzsásak, fűrészesek. A mandolafa nagyon hasonlít az őszibaraczkfához s ez utóbbitól főleg abban tér el, hogy leveleinek fűrészfogai mirigyes szőrűek, a levél nyele hosszabb, mint a levéllemez fél szélessége. Virágai kettesével állnak, halavány rózsaszínűek és a levelek kizöldülése előtt, februártól áprilisig nyílnak. A mandolafának gyümölcse száraz csontos magú gyümölcs, azaz a gyümölcs falának külső rétege nem leveses, hanem száraz, ízetlen s ezen belül van a csontkemény réteg, mely a magot magában foglalja. A mandola gyümölcse tojásdad alakú, bársonyos, érett korában hosszanti barázdája mentén felnyúlik, a mikor a barázdás-gödrös felületű, vékonyabb vagy vastagabb, kemény héjú csontmag kiszabadul, melynek feltörése után az igazi maghoz juthatunk.Mandulafa virág

A mandolának két változatát különböztetik meg, ú, m,: az édes és a keserű mandulát (var. dulcis és var. amara). Mind a kettőt használják a gyógyászatban, előbbit amygdalae dulces, utóbbit amygdalae amarae néven. Mandolából készül a mandulaolaj (oleum amygdalarum), a keserűből pedig még a keserű mandolavíz (aqua amygdalarum amarum) is készül. A mandolaolajat rekedtség, tüdő- és hörgőgyuladás, fülbaj, továbbá a bőr felcserepesedése ellen használják. A keserű mandolavíz kéksavat tartalmaz és azért mérges! Idegcsillapítólag hat. Mandulafa virágAz édes mandolából nyerik még a mandolatejet és a mandolakorpát is. Mind a kétféle mandolából szörpöt is készítenek (syrupus amygdalarum). Az édes mandola keresettebb, tehát drágább. A kereskedelemnek szánt mandolát úgy a külső lágy buroktól, valamint a kemény héjától is meg kell tisztítani. Külsőleg alig lehet a kétféle mandolát egymástól megkülönböztetni, inkább csak az íze után.

Mandula

Forrás:

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-02-04T17:56:09+00:00 által|
Go to Top