fbpx
Körömvirág - Calendula officinalis

Körömvirág – Calendula officinalis

Körömvirág leírása:

Calendula officinalis L.

Fészkesek – Compositae

Körülbelül félméter magas egyéves növény. Hengeres szára, bársonyosan szőrös s ezen a levelek váltakozó állásban helyezkednek el. A levelek visszás tojásalakúak, puha szőrökkel borítottak. Virágai sárgaszínű fészekvirágzatot alkotnak; úgy a karimavirágok, mint a sziromlevelek sárga színűek, míg a karimavirágok háromfogúak és nyelvesek, addig a korongvirágok hengeresek és ötfogúak.

Előfordulása:

Hazája a Földközi-tenger vidéke, nálunk mint kerti növényt termesztik és helyenként elvadult állapotban is található.

 

 

KörömvirágBegyűjtendő része:Körömvirág

A sárga színű sziromlevelek gyűjtendők be, ritkábban az egész herbát használják.

Hatóanyaga:

Calendulin, keserűanyagok és almasavas sók.

 

Gyűjtése és szárítása:

Júniustól egész késő őszig virágzik. A sziromleveleket a virágok teljes kinyílása előtt, száraz időben kell gyűjteni. A gyűjtést oly módon végezzük, hogy az egész virágzatot letépjük és a sziromleveleket egyenként tépjük ki. Mivel a virág sárga színe, nagyon könnyen megbarnul, azért a begyűjtött anyagot azonnal meg kell szárítani. A szárítást enyhe hőnél kell végeznünk és a megszáradt növényt száraz helyen kell elraktároznunk. Ha az egész herbát gyűjtjük be, úgy a gyűjtést a virágok teljes kinyílása előtt kell eszközölnünk.

Termesztése:

A talajban nem válogatós növényt magvetés útján szaporítják. A magvakat március-április hónapban vetik el 45 cm sortávolságra. Egy katasztrális holdra 4—5 kg vetőmag szükséges. Termelési hozam 2,5—3 q virág.

KörömvirágFeldolgozása és értékesítése:

A calendulát ma már az orvosi gyakorlatban ritkábban használják. Főképpen a homeopátiában és a népies gyógyászatban alkalmazzák. Ezenkívül egyes különleges főzet alkatrészét képezi és festvényeket készítenek belőle. Használják még a calendulát az árnika hamisítására is.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

2021-02-04T17:44:33+00:00 által|
Go to Top