fbpx
Koriander - Coriandrum sativum L.

Koriander – Coriandrum sativum L.

Koriander leírása:

Coriandrum sativum L.

(Régies vagy egyéb ismert nevei: koriándrom, koriánder, zergefű, cigánypetrezselyem, sobrák)

Ernyősök – Umbelliferae

A koriander keletről származó, egynyári növény, melyet nálunk is, termése végett fűszernövényül termesztenek. Levelei erős poloskaszagúak. Termése gömbölyű, 3—4 mm átmérőjű, világos barna vagy sárga vörösös színű, felülete kopasz és barázdás. Érett állapotában kellemes zamatos szagú és csípős fűszeres ízű. Illanó olajat tartalmaz, melynek révén fűszernek, továbbá czukrászatban és a gyógyászatban használják.

A gyógyászatban gyomorerősítő és szélhajtó orvosságnak, azonkívül pedig ízjavítónak használják. Termése fructus coriandri néven szerepel a gyógyfűkereskedésben. A koriándrom júniusban virágzik, termése pedig augusztusban érik. Érett termése könnyen pereg, azért nem szabad az aratásával addig várni, míg az összes megért. Learatva kévékbe kötik és vagy a renden vagy a csűrben megszáradni és útjára engedik. Azután kicsépelik és kitisztítják.

Előfordulása:

Eredeti hazája a Földközi-tenger vidéke, ahol vadon is  megterem. Németországban, Hollandiában, Oroszországban és hazánkban termesztették nagyobb mennyiségben.

Begyűjtendő része:

A termése, mely helytelen elnevezéssel semen coriandri sativi néven kerül a kereskedelembe. Helyes elnevezése fructus coriandri sativi.

Hatóanyaga:

Illóolaj, amelyből körülbelül 1%-ot tartalmaz.

Koriander termesztése:

Éghajlat és talajban nem válogatós. Magvetés útján szaporítják. A magvakat körülbelül 50 cm sortávolságra március-április hónapokban vetik el s egyszeri kapáláson és gyomláláson kívül különösebb gondozást nem igényel. Vetőmagszükséglet kat. holdanként 10-12 kg. Termelési hozam kát. holdanként 5-6 q (mázsa) mag. Gyűjtése és szárítása oly módon történik, mint a fekete mustáré.

Feldolgozása és értékesítése:

Használják gyógyászati célra, fűszerként, s a likőr és illóolajgyártásban. Az illóolaj alkalmazása mind nagyobb mértékben terjed el és ezért termesztésével hazánkban is mindinkább foglalkoznak (1906).

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-04-08T22:39:49+00:00 által|
Go to Top