fbpx
Kömény, konyhakömény, köménymag  - Carum carvi L.

Kömény, köménymag  – Carum carvi L.

Köménymag, kömény leírása:

Carum carvi L.

Régi vagy más, ismert nevei: köménymag, konyhakömény, keménymag, fűszerkömény

Apiaceae – zellerfélék családja

A kömény egy vagy kétéves, lágyszárú növény. Az első évben csak egynéhány tőállású levelet hajt, a második évben virágzik és magját megérlelve, elszárad. Gyökere orsóalakú, kétnyári. A második évben kinő a szára, mely 30 cm vagy 1 m magasságot elér egészen kopasz és hosszán végig barázdás. A szár már tövétől kezdve ágas, belül üres, csöves. A levelek összetettek, háromszorosan szárnyasak, a végső czimpák keskenyek, szálasak, hegyesek. A levél főerén álló alsó levélkék keresztben állanak egymással. A tőállású levelek hosszúnyelűek, tövükön erősen van kifejlődve a levélhüvely, a száron állók nyeletlenek,  nyelük helyett a levélhüvely van kifejlődve.

Jellemző a köményre, hogy a levél tövében kétoldalt még két kisebb, nyeletlen, sallangokra felhasogatott levélszerű képlet, a két pálha van kifejlődve. A kömény virágai fehérek, igen aprók és nagy ernyőkké csoportosulnak.

A virágok kivételesen rózsaszínűek is lehetnek. A virág magházából a termés lesz (kaszat), mely hosszúkás, 4 -5 mm hosszú és hosszában két részre válik, melyek mindegyike egy-egy magot tartalmaz. A köménymag tulajdonképen egy termésfél, mely egy magot tartalmaz, fele a magéval szorosan össze van nőve. A kömény termésfele (amit a közéletben köménymagnak neveznek) hosszúkás alakú és hosszán végig 5 kiemelkedő borda vonul végig, a bordák között barázdák vannak, melyekben illanó olajat tartalmazó olajtartók vannak. A kömény április végétől június végéig virágzik. Magja júliusban érik.

 

Carum carvi var. annua Th – egyéves kömény

Mediterrán származású
Melegkedvelő
80-100 cm magas
Rövidebb gyökér
Szára kevésbé elágazó
Alig hoz tőleveleket
Virágzás: jún. vége, júl. eleje
Nagyobb a magja, nem pereg

Carum carvi var. biennis TH – kétéves kömény

Hazánkban is honos faj
Hűvösebb klímát igényel
60-80 cm magas
Erős karógyökér
Szára többszörösen elágazó
Fejlett tőlevélrózsa
Virágzás: ápr. vége, máj. eleje
Kisebb a magja, pereg

Drogjai:

Carvi fructus és Carvi aetheroleum konyhakömény kaszattermése és a belőle nyert illóolaj Ph.Hg.VIII. min. 30 ml/kg illóolaj a termésben
Carvi fructus szürkésbarna-barna színű csaknem hengeres ikerkaszat 3-6,5 mm hosszú, és 1-1,5 mm széles ált. magányosan álló, csupasz felszínű, sarló alakban görbült, mindkét végén hegyes a részterméseken öt kiálló borda húzódik, keresztmetszete többé-kevésbé szabályos ötszög mikroszkóppal: háti oldalon 4, míg a kapcs. oldalán 2 illóolajjárat van
Carvi aetheroleum 90 percen keresztül desztilláljuk – folyadék: víz, drogot porítjuk

Korábban:

 • Aqua et spiritus carvi, köményvizet és köményszeszt

Előfordulása:

A kömény réteken, legelőkön és gyepes helyeken terem. Az egész országban közönséges.

Kömény hatása:

A köménymag az emésztés elősegítésére, szelek elhajtására, kólika ellen, továbbá gyomor- és idegerősítő szernek használható. Népi gyógyászatban gyomor- és bélgörcs, puffadás, csecsemők görcsös hasfájása esetén fogyasztották. Fűszernek, illatszernek és a köménypálinka előállítására is használják a köménymagot, végül pedig az állatgyógyászatban is jut szerepe. Korábban történtek kísérletek (Hollandia) a burgonya csírázásának a megállítására, megfékezésére a d-karvon tartalmának köszönhetően. A d-karvon meggátolja, hogy el kezdjen csírázni a burgonya. A köménymag illóolajat a burgonya tároló helységébe juttatták be finom permet formájában. Sajnos, gazdasági okok miatt nem terjedt el ez a fajta “környezetbarát” eljárás, tárolási mód.

Klinikai tesztek sajnos még nem készültek, hagyomákon és szakirodalmi adatokon alapul a hatása. Az Eu puffadás és szélszorulás ellen alkalmasnak tartja.

Felhasználási formái:

 • fűszer – leginkább elterjedt formája
 • teakeverék – édesköménnyel, ánizzsal és kamillával
 • forrázat, májproblémák, epe(vezeték) gyulladás, epekövesség, gyomorsavkiválasztási zavarok ellen:
  • dózis: 0,5-2 gr drog 1,5 dl vízzel leforrázva napi 3 alkalommal, maximum 2 hétig! (adatok hiányában 12 éves kor alatt és terhesség/szoptatás esetében nem javasolt)
 • illóolaj, májproblémák, epe(vezeték) gyulladás, epekövesség, gyomorsavkiválasztási zavarok ellen:
  • dózis: 0,15-3 ml naponta (adatok hiányában 18 éves kor alatt és terhesség/szoptatás esetében nem javasolt)

Hatóanyagai:

Illóolaj, melyből 3—7%-ot tartalmaz, zsír, cukor, keményítő ; tartalmaz továbbá d-karvon, limonen-t.

Carum carvi var. annua Th – egyéves
1-3 % illóolajtartalom
d-karvon: 48-55 %
fehérje
zsírosolaj

Carum carvi var. biennis TH – kétéves
3-7 % illóolajtartalom
d-karvon: 60-70 %
fehérje
zsírosolaj

Termesztése:

A kötöttebb nyirkosabb, jó vízgazdálkodású,tápanyagban gazdag, mesze talajt és széltől védett fekvést kedvelő növény termesztése magvetéssel történik. Tekintetbe véve azt, hogy a kömény egy vagy kétéves, gazdasági szempontból esetleg lehet más egyéves növénnyel, korianderrel, mustárral, árpával stb. egyidőben elvetni. A növény térszükséglete 40—50 cm. Egy kát. hold bevetéséhez 4—5 kg mag szükséges, melynek hozama 6—8 q mag. Emellett még 20—30 q szalmatermés van, ami alomnak, vagy juhtakarmánynak felhasználható.

Fajtái:

‘Maud’ (TH – kétéves)
Trágyázás nitrogénigényes őszi talajelőkészítéskor: P2O5: 50-70 kg/ha, K2O: 50-80 kg/ha, tavasszal: N: 50-70 kg/ha

Szaporítása az egy- vagy kétéves fajtáinak

Carum carvi var. annua Th – egyéves

 • helybe vetéssel
 • márciusban, MAXIMUM 2 cm mélyre
 • 20-24 cm sortáv
 • 12-15 kg/ha vetőmagigény

Carum carvi var. biennis TH – kétéves

 • helybe vetéssel
 • márciusban, MAXIMUM 2 cm mélyre
 • 24-36 cm sortáv
 • 11-14 kg/ha vetőmagigény

Növényvédelem:

Kömény gubacsatka, köménymoly az első lárvák megjelenésekor, tőlevélrózsás állapotban permetezni, lisztharmat is megjelenhet az egyéves köménynél.

Ápolás:

Vegyszeres gyomirtás – vetés előtt és után szükség szerint FOLTOS BÜRÖK nehogy megjelenjen a táblábann (ha a drogban bürök jelenlétét mutatják ki, akár több tonnát is megsemmisítenek – izombénító méreg, régen kivégzésekhez is használták)

Betakarítás:

Általában egymenetes betakarítás gabonakombájnnal, teljes érettségi állapotban (kétévest is, még annak ellenére is, hogy erősen pereg)

A köményt teljes érése előtt le kell aratni, illetve szedni, mert könnyen pereg. Otthoni betakarítás esetében, mikor az egész növény sárgulni kezd, sarlóval levágjuk és kévékbe kötve, meleg helyen, lehetőleg a napon, utól érni engedjük. Ha teljesen megért a köménymag, ponyván kicsépeljük és megtisztítjuk a magot. A tiszta magot ponyván hagyjuk és többször forgatjuk, hogy teljesen megszáradjon, azután felzsákolva, elszállítjuk.

Feldolgozás:

Elsődleges feldolgozás a szárítás MAX 40°C-on (ahogyan általában az illóolajat tartalmazó növényeknél), tisztítás kocsánymaradvány eltüntetése, az egyévesnél jelent komolyabb problémát.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-06-23T12:20:21+00:00 által|
Go to Top