fbpx
Kislevelű hársfa - Tilia ulmifolia Scop

Kislevelű hárs – Tilia cordata

Kislevelű hárs leírása:

Tilia cordata

Hársfafélék – Tiliacea

A kislevelű hárs 20-25 m-nyi magasságot is elérhet. Koronája sűrű, dús ágazatú. Levelei két sorban állnak az ágakon, hosszúnyelűek, ferdén szív alakúak és nem részarányosak, hanem inkább részaránytalanok, ferde vállúak. A levél hegyezett végű, fűrészes szélű, színe sötétzöld, fonákja kékeszöld színű s a bordák elágazása helyén vörösbarna szőrzetű, egyébként pedig kopasz a levél. Virágai 7—15-ével közös virágzatot alkotnak, melynek kocsányja a támasztó murvalevéllel hosszabb darabon össze van nőve. A virágnak ezen murvalevele 6—8 cm. hosszú, megnyúlt nyelv alakú, zöldessárga színű, elébb hártyás, utóbb ha megszáradt, papírszerű, egész végig, magérésig rajta marad a kocsányon és csak az érett terméssel együtt hull le. Az egyes virágok nyelesek, sárgás színűek, kellemes illatúak. A kislevelű hárs június-júliusban virágzik, levelei pedig májusban zöldellnek.

Előfordulása:

Kislevelű hársA kislevelű hárs hazánk egész területén el van terjedve a lombos erdőkben, ahol a többi fanemek között elszórtan nő, azonkívül sétatereken és kertekben és megtaláljuk, országutakat és utcákat is fásítanak vele. A nagylevelű hárs (Tilia platyphylloa Scop.) abban különbözik az előbbitől, hogy levelei nagyobbak, mindkét lapjuk zöld színű, visszájuk sűrűn puhaszőrű, a szőrök színtelenek. A virágzat csak 2—3 virágból áll. A nagylevelű hárs átlag két héttel előbb virágzik, mint a kislevelű. Virágai még illatosabbak és sárgásbarnák. A nagylevelű hárs erdeinkben vadon is terem (pl. Aradmegyében), de sokkal ritkább, mint a kislevelű, az ország legnagyobb részében csak ültetvényekben található.

Kislevelű hárs gyógyhatása, használata:

Kislevelű hársMind a két hárs virágait szedik és megszárítják, mert izzasztó és vértisztító teának szokták használni. A gyógyfűkereskedelemben flores tieiae néven szerepel a hársfavirág. Különböző hurutos bántalmak esetén használják, ezenkívül sokféle teakeveréknek alkotórésze. A szárított hársfavirágnak jellemző, de egészen más szaga van, mint a friss virágnak. A hársfavirág illóolajat és sok nyálkát tartalmaz.

Hársfavirág

Hársfavirág

Hatóanyaga:

Illóolaj, nyálka, kevés cukor és viasz.

Szedése:

A hársfavirágot teljes nyílása idején kell szedni, tehát június-júliusban, legjobb azt június elején szedni, de szedhető egészen augusztusig. A hársfavirágot a támasztó murvalevéllel együtt szokás gyűjteni és megszárítani. A szedett virágokat vékony rétegben ponyvára terítve padláson vagy más árnyékos helyen megszárítják. 3—4 kg friss virágból lesz 1 kg száraz virág. A gyógyszertárban főleg csak a kis- és nagylevelű hárs virágait veszik. Ezeket nevezik fekete hársfavirágoknak. A többi hársfajok virágai kevésbé értékesek, azért nem szedendők.

Kislevelű hársElőfordulása
Gyógyhatása
Hatóanyaga
Gyűjtése

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-03-23T19:40:33+00:00 által|
Go to Top