fbpx
Izlandi zuzmó - Cetraria islandica Achar

Izlandi zuzmó – Cetraria islandica Achar

Izlandi zuzmó leírása:

Cetraria islandica Achar

(Tüdőzuzmó)

Zuzmók – Lichenes

Az izlandi zuzmó a magasabb hegyeken, a havasokon terem, ahol nagy kiterjedésű, sűrű telepeket képez és egész rétegeket alkot. Az izlandi zuzmó 10 centiméter magas, sokszorosan elágazik, elágazása villás, ágai széles, fodros lebenyeket képeznek, melyek széle be van hajtva. Széle czafrangos s az egyes lebenyek felülete vályuszerűen összehajló, megszáradva egész csővégöngyölődik  össze. Színe a zöldes szürkétől a gesztenyebarnáig változó, az oldalai fehér gödrös foltokkal vannak tele, a teteje sötétbarna színű, töve pedig vérpiros.

Nyirkos állapotban a tüdőzuzmó hajlékony, bőrnemű, ellenben megszáradva porcogós kemény. Az izlandi zuzmó többnyire csak meddő ágakat hoz létre, de magasabb hegyeken és északi vidéken szaporodási szerveit is létesíti. Ágainak végén egyes szélesebb karéjainak szélén egy centiméter átmérőjű, lapos, kerekded, tálalakú, keskeny felhajló szélű, gesztenyebarna színű terméstestek, termésserlegek, (apotheciumok) keletkeznek, melyekben finom por, a szaporodásra szolgáló spóratömeg képződik. Az izlandi zuzmó télen nem pusztul el, hanem egész éven át frissen marad.

Előfordulása:

Az izlandi zuzmó nálunk a magasabb hegységek szikár erdeiben, azok tisztásain s a havasokon található moha és fű között. Északi hidegebb vidéken a síkságon nő moha, fű és hanga között. A havasokon és az északi vidékeken rendesen nagy kiterjedésű telepeket, párnákat képez és vastag rétegben borítja a földet és a sziklákat.

Izlandi zuzmóGyógyhatása, használata:

Az izlandi zuzmót a gyógyászatban lichen islandicus név alatt használják.Az izlandi zuzmó az úgynevezett zuzmó keményítőt (lichenin) tartalmazza, melynek folytán vízben főzve kocsonyát ad; emellett keserű anyag (cetrarin) is van benne, mely keserű ízét okozza. Íze nyálkás, keserű, gyengén összehúzó. A tüdőzuzmó csillapítólag, erősítőleg hat, amellett tápláló és leginkább a nyálkaelválasztást befolyásolja jótékonyan. Ezért szokták főleg tüdőbaj ellen használni (ták), manapság inkább köhögés elleni szirup alapanyaga.

Hatóanyaga:

Cetrarsav, lichenin. Ezenkívül kevés nyálka, kovasavas kálium és mész.

Szedése és tárolása:

A tüdőzuzmó télen – nyáron egyformán található s ezért bármely évszakban szedhető. Szedése alkalmával tisztán gyűjtsük, moha és fűszálak nélkül. Zsákba tömve hazaszállítjuk, ott szétszedjük, átválogatjuk és szétteregetve megszárítjuk. A régi barna színű tüdőzuzmó értéktelen. A megszáradt tüdőzuzmót zsákba tömve szállítjuk.

Feldolgozása és értékesítése:

Gyomorjavító teakeverék alkatrészét képezi, azonkívül száraz cukros izlandi zuzmós kocsonyát, pasta lichenis islandici-t, syr. lichenis islandici-t készítenek belőle.

Forrás:

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

 

 

 

2021-04-08T22:53:29+00:00 által|
Go to Top