fbpx
Homoktövis - Hippophae rhamnoides

Homoktövis – Hippophae rhamnoides

Homoktövis – Hippophae rhamnoides

A homoktövis őshonos növény, de valószínűleg csak a jégkorszakban vándorolt ​​Közép-Ázsiából Közép-Európába. Valószínűleg ez volt az egyik első fa, amely benépesítette azokat a nagy, kavicsos területeket, amelyeket a gleccserek hagytak hátra. Mivel a homoktövisnek sok fényre van szüksége, és a legcsekélyebb árnyékot sem tolerálja, az újonnan feltörekvő erdők kiszorították az ország belsejéből, és végül megfelelő termőhelyre a part menti régió kopár homokdűnéin, durva homok- vagy kavicsos ártereken, valamint a folyópartokon fekvő alpesi kavicsos területeken talált. A homoktövis az olajfűzfélék (Elaeagnaceae) családjának legfontosabb tagja.

16 izgalmas tény a homoktövisről

 1. Dzsingisz kán megesküdött a kis bogyó gyógyító erejére: hódításai során embereinél mindig volt egy üveg homoktövis olaj – az immunrendszer megerősítésére, valamint a sebek és emésztési problémák orvoslására.
 2. A homoktövis C-vitamin-tartalma óriási: fajtától függően 200 és 900 mg / 100 g gyümölcshús között változik. Összehasonlításképpen: a citrom vagy a narancsban található mennyiség nagyjából 50 mg / 100 g gyümölcshús. Összesen tíz vitamint azonosítottak a homoktövisben, beleértve a fontos A-C-E-vitamin komplexet.
 3. Az ókori görögök homoktövis bogyókat etettek lovaikkal, hogy ápolják őket és szőrük szépen ragyogjon. Innen eredhet a Hippophae rhamnoides név, ami valami olyasmit jelent, mint “fénylő ló” (hippos – ló, phaes – ragyogó, fénylő). A Rhamnus szó tüskét jelent.
 4. Kevésbé hízelgőnek hangzik, ahogy a hollandok hívják a homoktövist, finoman fogalmazva “kaki bogyóknak”. Ez azonban korántsem gonosz jelentésű, sokkal inkább a gyümölcs hashajtó hatására utal.
 5. Állítólag maga Lenin is kiállt a homoktövis mellett. Ezt támasztja alá egy 1920-ból származó rendelet a homoktövis termesztésének támogatásáról a Szovjetunióban. Novoszibirszk például „homoktövisvárossá” vált.
 6. Az NDK-ban az 1960-as évek közepén hozták létre az első homoktövis-ültetvényeket. Az itt élők örültek annak, hogy visszatértek a Szovjetunió homoktövis-tapasztalataira, mert a kis vitaminbombáknak kompenzálniuk kellett a trópusi gyümölcsök hiányát.
 7. Nap és homok – ez nemcsak a nyaralókat teszi boldoggá, hanem a homoktövist is. Tehát nem csoda, hogy különösen gyakran nő a parton.
 8. Ha saját homoktövist szeretne ültetni a kertbe, választhatja a „Friesdorfer Orange” fajtát. Ez nem olyan magas, mint a hagyományos fajták, és öntermő.
 9. A homoktövisnek nem ok nélkül van tövis a nevében: betakarításkor tanácsos a metszőollók mellett megfelelő kesztyűt is használni.
 10. Mivel a bogyók szilárdan ülnek az ágon gyakran éles tövisek között, és megérintéskor könnyen fel is szakadhatnak, az ágakat érdemes lefagyasztani a betakarítás után. Ezután a bogyókat könnyebb lesz leszedni a szárról.
 11. A homoktövisben megtalálható a kolin is, amely emulgeálja a zsírokat és a koleszterint, így azok nem rakódnak le a májban, az epehólyagban és az érfalakon.
 12. Érdekes lehet a vegetáriánusok és a vegánok számára: a homoktövislé ugyanis B12-vitamint is tartalmaz, amely általában állati eredetű termékekben található meg, mint a tej, tejtermékek, máj és a hús.
 13. A homoktövismag olaj segít a száraz, irritált és viszkető bőrnek, az ínygyulladás kezelésében is hatékony.
 14. Zúzott bogyóiból készült pép vérzéscsillapító és gyógyító hatású a sebekre.
 15. Rekedtség ellen is hat: néhány bogyóra öntsön forró vizet, hagyja állni 5-10 percig, szűrje le és gargalizálja, ha már nem túl forró.
 16. Az ezoterikusok szerint a homoktövis rendszeres használata kiegyensúlyozottá, jókedvűvé és elégedetté tesz. Ezenkívül a növény képes átadni a melegséget, az erőt, a kitartást, az életkedvet és a mérsékletességet.

Hippophae rhamnoidesHomoktövis kinézete és növekedése

A lombhullató homoktövis feltűnően oldalra terjeszkedik és általában szabálytalan koronát képez. Négy-öt méter magas és körülbelül három-négy méter széles lehet. E terjedő növekedés miatt a homoktövisnek kellően nagy szabad területre van szüksége a kertben, amelyet más fák nem árnyékolnak.

Hely és talaj

A homoktövisnek sok fényre van szüksége, a talajnak mélynek és nem túl savasnak kell lennie. Különösen a nehéz agyagos talajokat kell feloldani rengeteg homokkal, mert a homoktövis nem növekszik a levegőben szegény talajokban. Különösen a part mentén a homoktövis szélállósága és sótűrése miatt felülmúlja az összes többi fás növényt. Szimbiózisban él a sugárgombákkal is, amelyek nitrogénnel látják el és lehetővé teszik számára, hogy a tápanyagban szegény homokban éljen.

Ültetés és gondozás

A homoktövis kétlaki, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsök csak a nőstény növényeken képződnek. Egy hím növény akár 2-5 nőstényt is beporozhat. Mivel a virágokat a szél beporozza, így a hím növényt a fő szélirány figyelembevételével kell a nőstényhez képest elültetni.

A bokrokat nem kell öntözni vagy műtrágyázni, mert jól tűrik a szárazságot és a sugárgombákkal való szimbiózis révén kielégítik nitrogénigényüket. Más tápanyagok kétévente adhatók komposztként.

Metszés

Ha hagyjuk, hogy a homoktövis szabadon növekedjen, a korona az idő múlásával egyre szélesebbé válik. A gyümölcsök csak a korona külső területén képződnek, míg a korona belseje egyre kopaszabb és fásabb. Ennek ellensúlyozására a betakarított hajtásokat tél végén kétévente rövidre vágják, és szükség esetén a bokrokat is ritkítják.
A hím homoktövist körülbelül három-négy évente vágják vissza – de a virághajtásoknak csak körülbelül a felét, így a virágpor hiánya miatt nem lesznek terméshibák.

Homoktövis extractumBetakarítás és felhasználás

A vadon termő gyümölcs fajtától függően augusztus közepétől szeptember közepéig készen áll a betakarításra, de ha nem szüretelik, gyakran a következő tavaszig ragaszkodnak az ágakhoz. Amint a homoktövis bogyók elérték a jellemző narancssárga vagy narancsvörös színüket, megkezdődhet a szüret. Az olyan korai fajtákat, mint a „Frugana” és a „Hergo”, gyorsan be kell takarítani, mert a gyümölcs minősége gyorsan romolhat: akár két hét alatt is a gyümölcs elhalványul, és kissé avas ízű lesz.

A homoktövis bogyók betakarítása viszonylag fárasztó és néha fájdalmas a hosszú tövis miatt, ezért feltétlenül viseljen kesztyűt. A betakarításhoz olyan fajták a legjobbak, mint a „Dorana” és az „Orange Energy”. Viszonylag hosszú gyümölcsszára van, és a bogyók könnyedén leszedhetők a szárról, nem szakadnak fel. Ha a bogyókat már megfelelően érett állapotukban szedjük le, akkor a gyümölcsök lerázással is betakaríthatók. Ehhez terítsünk egy lepedőt az egyes ágak alá, és rázzuk meg a gallyakat, vagy üssük meg őket fakanállal, amíg a bogyók le nem esnek.
A professzionális termesztés során a bogyókkal sűrűn borított hajtásokat gyakran egyszerűen levágják, és az ágakkal összenyomják a gyümölcslé előállításához. Ha befőttet akarunk készíteni, akkor az egyes bogyókat levelek vagy hajtásdarabok nélkül kell betakarítani. Ezt vagy speciális rezgőgépekkel, vagy a vágott gyümölcságak fagyasztásával és a fagyasztott bogyók lerázásával végezzük.

A homoktövis bogyókat ehetjük nyersen is, de a gyümölcsök rendkívül savanykásak. A gyümölcsöket ezért inkább homoktövislé vagy befőtt készítéséhez használják.

Homoktövis fajták

Ma már vannak olyan termesztett fajták, amelyek termés, gyümölcsméret és minőség tekintetében egyértelműen felülmúlják a vad homoktövist.

„Askola”:

Erőteljes fajta, egyenes koronával, rövid gyümölcságakkal és mérsékelt tövisekkel. A fajta augusztus végén érik, a gyümölcs nagyon sűrű. A gyümölcs közepes méretű, ovális vagy henger alakú és éretten mély narancssárga színű. Az „Askola” metszés után jól regenerálódik, de erős szélben az ágakat törés veszélye fenyegeti.

„Dorana”:

Viszonylag gyenge növésű fajta, függőleges koronával és közepesen erős tövisekkel. Az érett gyümölcs színe narancssárga, közepes méretű és ovális. A gyümölcs viszonylag sűrűn terem, és a C-vitamin-tartalma nagyon magas. A „Dorana” kézzel válogatható, így ideális az otthoni kert számára. A regenerálódás képessége meglehetősen mérsékelt, ezért kerülni kell az erőteljes visszavágást.

Homoktövis termése„Frugana”:

A fajta erős és meredeken egyenes növésű. A korona ritkán elágazó, a hosszú gyümölcságak pedig csak gyengén tövisesek. A közepes méretű, ovális gyümölcsök világos narancssárgák lesznek és augusztus közepétől érnek. Ez a fajta körülbelül két héttel a beérés után akár el is kezdhet romlani. A „Frugana” metszés után jól regenerálódik, de erős növekedése miatt széltörés veszélye fenyegeti.

„Hergo”:

Ez a fajta közepesen növekszik és szabályos koronát képez, kinyúló gyümölcságakkal és gyenge tövisekkel. A közepes méretű, világos narancssárga gyümölcsök szeptember elején érnek. A növény rendkívül termékeny, de a gyümölcsöket a teljes érés után 14 napon belül be kell takarítani, különben romlani fognak. Általában nem nőnek nagyon határozottan az ághoz, és könnyen lerázhatók. A „Hergo” vízigénye viszonylag magas, és metszés után jól regenerálódik.

„Leikora”:

Erősen növekszik, a korona viszonylag sűrű és tömör, gyenge tövisekkel. A mély narancssárga, közepes nagyságú gyümölcsök hengeres vagy könnycsepp alakúak. Csak szeptember közepén és végén érnek, és nagyon szorosan nőnek a hajtáshoz. A „Leikora” metszés után jól regenerálódik, de csak a metszést követő harmadik évben hoz ismét magas hozamot. A robusztus fajta kiválóan alkalmas díszgallyak előállítására, lejtők megerősítésére és közterületen is használható.

„Orange Energy”:

A fajtát „Habego” néven is ismerik. Erősen növekszik, és széles, egyenes koronát alkot, terjedő, közepesen tüskés oldalágakkal. A sárga-narancssárga, ovális gyümölcsök feltűnően nagyok és nagyon közel vannak az ághoz. Szeptember közepén és végén érnek. Az „Orange Energy” alkalmas az otthoni kertbe, mert megbízható termést hoz, és a gyümölcsök könnyen szedhetők. Jó regeneráló képességgel rendelkezik, hajtásai a vázában is nagyon dekoratívak és tartósak.

Betegségek és kártevők

Nagyon könnyen ápolható, betegségek és kártevők ritkán támadják meg.

Hippophae rhamnoidesA homoktövis alkalmazása

Nemcsak a kopár földterületek számára nyújt segítséget azzal, hogy akár három méter hosszú és sűrű gyökereivel megköti a talajt, hanem számos betegség ellen segítséget nyújt, és nagy pluszt jelent az egészséges táplálkozásban. (Puszták rekultivációjára is szokták ültetni.)

Jellemzői: hashajtó, gyulladáscsökkentő, nyálkahártya-védő, fájdalomcsillapító. Olyan összetevői vannak, mint a karotinoidok, vas, fehérje, szabad aminosavak, gamma-linolénsav, kálium, kalcium, réz, magnézium, palmitinsav, sztearinsav, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, P-vitamin, cink.

A következő betegségek elleni küzdelemben is segítséget nyújthat:

étvágytalanság, vérzési hajlam, fekély, hasmenés, megfázás, epebetegség, lépbetegség, tavaszi fáradtság, köszvény, bőrproblémák, szívgyengeség, keringési problémák, máj gyengeség, hegek, neurodermatitisz (idegi alapú bőrgyulladás), vese problémák, pattanások, sugárzás okozta károsodás, tumorok, vitaminhiány, sebek, ínygyulladás.

A táplálkozásban

HomoktövisA savanykás homoktövis bogyók valóságos lédús vitamincsepegtető gyümölcsök, ásványi anyagokat, flavonoidokat és karotinoidokat tartalmaznak. A C-vitamin-szükségletet már napi 12 gyümölccsel teljesíthetjük. A homoktövis gyümölcsök tartalmazzák az összes B-vitamint is, amelyek nélkülözhetetlenek a test számos funkciójához.

A háborús években és a háború utáni időszakban a homoktövis fontos szállítója volt a C-vitaminnak. Koncentrált összetevőinek köszönhetően természetes étrend-kiegészítőnek is tekinthető.

Rudolf Steiner antropozófiai tanítása szerint a homoktövis a szél- és napnövények közé tartozik, képesek elnyelni a fényenergiákat. A homoktövis értékes olajat képes tárolni a rostjaiban és a magokban, mint például az olívabogyó.

A bogyókban található rengeteg aktív szerves anyag egészséges és energiát ad testünknek.

Ehetjük akár a magában is a homoktövist, ha bírjuk a savanyúbb ízeket, de remekül kiegészítik a müzlit, turmixokat, desszerteket, süteményeket, mézet vagy gyümölcsleveket is. Zöldségekhez vagy tofuhoz és húsételekhez is jól passzolnak.

A télre való készletezés legegyszerűbb módja a bogyók fagyasztása. Fagyasztva a vitaminok nagy mértékben megmaradnak.

Homoktövis és sárgarépaleves

A bogyókból enyhén savanyú sárgarépa és homoktövis levest is főzhetünk, ami egy igazi energiabomba, hiszen vitaminokban gazdag, és remek receptté válhat a tél közeledtével. Az immunrendszerünk garantáltan hálás lesz a fogyasztásával. A magas sárgarépa tartalom kiadósabbá teszi, és mivel a homoktövis nem főtt benne, a hőérzékeny C-vitamin nagy része megmarad!

Hozzávalók 2 fő részére:

 • 200 g homoktövis bogyó
 • 600 g sárgarépa
 • ½ póréhagyma
 • 1 alma
 • 2 evőkanál növényi olaj
 • 750 ml víz
 • só és bors
 1. Pürésítsük a homoktövis bogyókat kevés vízzel, szűrjük át egy szitán, és gyűjtsük össze a pépet és a levet.
 2. A póréhagymát karikákra szeleteljük, az almát és a sárgarépát pedig darabokra.
 3. Egy serpenyőben kevés olajon rövid idő alatt megpirítjuk a vágott zöldségeket, és felöntjük a vízzel.
 4. Fűszerezzük sóval, borssal, és pároljuk körülbelül tizenöt percig.
 5. Pürésítsük és keverjük hozzá a homoktövis pépet.

Homoktövis méz

HomoktövisA homoktövis méz akár az édes gyümölcslevesek egyik változata is lehet, amelyet könnyen elkészíthetünk a gyümölcsből. Mindössze friss homoktövisre, mézre és egy kis vízre van szükség.

Elkészítése:

 1. Tegyük a megtisztított homoktövis bogyókat egy fazékba.
 2. Öntsünk annyi vizet hozzá, ami a bogyókat majdnem ellepi.
 3. Zárt fedéllel forraljuk fel és pároljuk körülbelül három percig.
 4. Szűrjük át a bogyókat egy szitán, hogy csak a magok maradjanak.
 5. Mérjük meg a pépet, és alaposan keverjük össze ugyanannyi mézzel, amíg homogén massza nem képződik.

Az így nyert homoktövis méz tiszta élvezet, müzliben vagy túróhoz is remek választás.

Homoktövis Caipirinha

HomoktövisKevés olyan koktél van, amely olyan jól képviseli a nyarat, a strandot és ezt az életérzést, mint a Caipirinha. A legismertebb történet szerint az első változatát 1918 körül készítették São Paulo környékén és a spanyolnátha ellen használták. Habár ezt a változatot még mézzel és fokhagymával készítették, azóta a Caipirinha a világ minden táján ismert koktéllá vált és Brazília nemzeti italának is tekinthetjük.

Miért is ne cserélhetnénk fel a lime savanyú ízét a hasonlóan (ha nem még inkább) savanyú homoktövisére? Még egy kis extra színt is csempészve így a koktélba.

Hozzávalók:

 • 3 evőkanálnyi homoktövis bogyó
 • 5 cl cachaça (helyettesíthető vodkával is)
 • 1 evőkanál barna cukor
 • tört jég

Mossuk jól meg a bogyókat, rakjuk egy pohárba a cukorral, és egy törőfával jól nyomkodjuk szét. A poharat feltöltjük tört jéggel, rátöltjük a cachaçát és egy bárkanállal felkeverjük, majd friss tört jeget teszünk az ital tetejére.

Tipp: ha nincs tört jegünk, használjunk akár egy csavaros tetejű lekváros üveget és jégkockát. Az üveget lezárva jól össze tudjuk rázni az összezúzott bogyókat és cukrot a cachaçával és átönteni sem muszáj, már ihatjuk is az üvegből egy szívószállal.

Gyógyító alkalmazások

HomoktövisSok kultúrában a homoktövist évszázadok óta használják gyógyszeres alkalmazásra. Eredetileg a Himalájából származik, és a tibeti orvostudományban, valamint a hagyományos kínai orvoslásban is értékes gyógynövény, többek között a neurodermatitisz és a daganatok ellen is használják.

Az orvostudományban különösen értékes homoktövis olajat használnak.

Három különböző típusú homoktövis olaj létezik:

 • a pépből, húsából
 • a héjából
 • a magokból kinyert olaj.

A pépből kivont olajat elsősorban a bőr gyógyítására és ápolására használják. Több antioxidánst és palmitoleinsavat tartalmaz, mint a többi olaj. A palmitoleinsavat a bőr könnyen felszívja és felhasználja. Regeneráló hatása van, és különösen értékes a száraz, érdes bőrre.

A magolaj sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, beleértve a gamma-linolénsavat is. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, és különösen alkalmas ekcémában szenvedő emberek számára.

Az olajokat technikailag bonyolult eljárásokkal állítják elő. A sok értékes összetevő, valamint a vitalizáló és regeneráló hatása miatt az értékes homoktövis olajjal készített krémek, kenőcsök egyre népszerűbbek.

Otthon is könnyű homoktövis olaj-kivonatot készíteni, amely ugyanolyan értékes a bőr számára.

Homoktövis olaj házilag

HomoktövisElőállításához egy kis türelemre lesz szükségünk. A homoktövis bogyókat szeptember és december között be tudjuk takarítani. Szükség lesz még a bőrtípusunknak megfelelő növényi olajra is, hogy támogassa a homoktövis pozitív hatásait.

A következőkre lesz pontosan szükség:

 • friss vagy szárított homoktövis bogyók
 • bőrtípusnak megfelelő növényi olaj
 • egy üres csavaros tetejű üveg
 • teaszűrő vagy kávészűrő szűréshez
 • borostyánszínű, barna üvegpalackok a kész olaj tárolásához
 1. Zúzzuk össze a bogyókat egy mixerben, vagy botmixer segítségével.
 2. A pépet szűrjük át, tartsuk meg a levet és a pépet is.
 3. Friss bogyók esetében a héjból és magból származó maradékot hagyjuk 24 órán keresztül száradni, majd tegyük az üvegbe, és öntsünk rá 60 ° C-ra melegített növényi olajat.
 4. Miután kihűlt, zárjuk le az üveget, és hagyjuk hűvös, sötét helyen állni 10-14 napig. Óvatosan rázzuk fel minden nap, hogy a hatóanyagok jobban oldódjanak.
 5. Miután ez letelt, szűrjük le a homoktövis olajat, és töltsük a barna üvegekbe. Címkézzük és tároljuk sötét, hűvös helyen.

Tipp: a félretett homoktövis levet tartsuk meg, és használjuk fel ízesítéshez. Hígíthatjuk vízzel és mézzel, vagy más édesítőszerrel, adhatjuk limonádéhoz, teához, vagy akár sziruppá is dolgozhatjuk.

A homoktövis olaj külső felhasználása

HomoktövisA homoktövis olaj felhasználható belsőleg és külsőleg is. A sok értékes összetevőnek köszönhetően nagyon sokoldalú. A homoktövis olaj javíthatja az arcszínt, és elősegítheti a bőr rugalmasságát. Serkenti a sejtek regenerálódását, és a vitaminok támogatják a bőr saját védelmét. Ehhez naponta egyszer vagy kétszer gyengéden masszírozzuk az érintett bőrfelületeket a homoktövis olajjal.

A homoktövis enyhíti az irritált bőrt, a pattanásokat, a neurodermatitiszt és a leégést, és elősegíti a bőr regenerálódását.

Az olajat házi homoktövis krém készítéséhez is felhasználhatjuk.

 

 

A homoktövis olaj belső felhasználása

Tekintettel az összetevők bőségére, természetesen a belső használat is ajánlott. A homoktövis olajat felhasználhatjuk például salátákhoz, akár gyümölcs, akár zöldség. Nem szabad túl sokat melegíteni, különben a legjobb összetevők közül néhány elveszíti hatékonyságát.

Tipp: Ezen egészséges összetevők felszívódásának másik módja a homoktövis tea, amelyet könnyen elkészíthetünk magunknak.

Házi homoktövis krém

A homoktövis bogyói, amelyek rengeteg C-vitamint tartalmaznak, egészségünk érdekében többféle módon felhasználhatók. Nemcsak lekvárt, likőrt vagy teát készítettek már belőlük, hanem sokféle ápolószert is, például zuhanyfürdőt, testápolót vagy kézkrémet. A homoktövis és más természetes összetevők tápláló és revitalizáló bőrkrémjét szintén nagyon könnyű elkészíteni. Ha tisztán dolgozunk, és csak kis mennyiségeket készítünk, akkor tartósítószerek és egyéb megkérdőjelezhető összetevők nélkül is megtehetjük.

HomoktövisA homoktövis krémhez szükségünk lesz:

 • 40ml homoktövis olaj
 • 10g lanolin (természetes emulgeálószer, gyógyszertárakban vagy online is kapható)
 • 5g méhviasz (gyógyszertárból vagy rendeljünk online)
 • 40 ml homoktövis tea
 • 5g shea vaj (egészséges élelmiszerboltokból vagy az internetről)
 • üres kenőcsös üvegek a kész kenőcs tárolásához

A vitalizáló és regeneráló homoktövis olaj különösen alkalmas az érzékeny, irritált és öregedő bőr ápolására. Vitaminokban gazdag, és segít javítani a bőr tónusát és rugalmasságát. A shea vaj is támogatja ezt a hatást, mert megnyugtatja a bőrt és hosszan tartó nedvességet biztosít. A homoktövis tea a vízben oldódó B, B12 és C vitaminokat adja a krémhez.

Hippophae rhamnoidesElkészítés:

 1. Tegyünk egy pohárba homoktövis olajat, méhviaszt és lanolint, és lassan melegítsük vízfürdőben, amíg a viasz teljesen fel nem olvad.
 2. Öntsünk homoktövis teát egy másik pohárba, és vízfürdőben ezt is kezdjük el melegíteni. A tea hőmérsékletének meg kell egyeznie az olaj-viasz keverékkel, körülbelül 40 ° C körüli értékekkel.
 3. Vegyük ki a poharat az olaj-viasz keverékkel a vízfürdőből, és keverjük hozzá a shea vajat.
 4. Öntsük a teát cseppenként az olaj-viasz keverékbe, folyamatos keverés közben, amíg homogén massza nem keletkezik. Ez egy botmixerrel a legegyszerűbb.
 5. Addig keverjük a krémet, amíg hűlni nem kezd.
 6. Öntsük a kész krémet az üvegekbe, és hagyjuk kihűlni.

A krémet több hétig hűtőszekrényben lehet eltartani. A hosszú eltarthatóság érdekében azonban elengedhetetlen a tiszta munkamódszer. Néhány csepp tokoferollal (E-vitamin olaj) kissé meghosszabbíthatjuk az eltarthatósági időt.

Hippophae rhamnoidesA krém alkalmazása:

A benne lévő vitaminok javítják a bőr saját védelmét és elősegítik a sejtek regenerálódását. Ugyanakkor a homoktövis segít javítani az arcszínt és a rugalmasságot.

A homoktövis megkönnyebbülést nyújthat a nagyon érzékeny és irritált bőr, a neurodermatitisz és a pattanások ellen is.

A tartalmazott karotinoidok antioxidáns hatásúak és védik a bőrt a káros UV-sugárzás és fény okozta öregedéstől.

Masszírozzuk a krémet gyengéden az érintett bőrfelületekre egy-két percig naponta egyszer vagy kétszer.

Homoktövis tea

A homoktövis tea erősíti az immunrendszert és védi a test egészségét. A homoktövis narancssárga bogyói különösen magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Ez olyan magas, hogy könnyen felülmúlja a népszerű C-vitamin bombát, a citromot. Ezért a homoktövis jó társ a hidegebb hónapokban is. Kevésbé ismert, hogy a bogyós gyümölcsökben gazdag E-, K-, B12-vitamin és A-provitamin, valamint ásványi anyagok is találhatók.

Remek módszer e sok egészséges összetevő megszerzésére a homoktövis tea. Ajánlott terhes nők számára és szoptatás alatt is, mivel ez idő alatt a nőknek fokozottabb vitaminigényük van. A homoktövis tea koffeint sem tartalmaz, így habozás nélkül élvezhető.

Készítsünk homoktövis teát

A homoktövis bogyók ideális betakarítási ideje szeptember és december között van. A bogyókat megszáríthatjuk, és a következő évig csavaros edényben tárolhatjuk. Használhatunk friss vagy szárított bogyókat a teához.

Hippophae rhamnoidesHogyan készítsük el:

 1. Tegyünk egy teáskanálnyi homoktövis bogyót egy csészébe vagy teaszűrőbe.
 2. Öntsünk rá 200 ml forrásban lévő vizet.
 3. Hagyjuk lefedve a teát öt-tíz percig, ízléstől függően.
 4. Távolítsuk el a fedelet, és hagyjuk, hogy a fedélre lecsapódott pára belefolyjon a teába, ez illóolajokban gazdag.
 5. Távolítsuk el a teaszűrőt, vagy szűrjük le a teát és élvezzük a teát melegen.

A homoktövis tea magában kissé savanyú. Ha ez nem tetszik, ízesítsük mézzel, vagy más édesítőszerrel, vagy hozzáadhatjuk a bogyókat egy teakeverékhez, narancshéjjal, gyógynövényekkel vagy csipkebogyóval.

Tipp: A legjobb, ha fém teaszűrőt használunk, mert a papírból vagy szövetből készültek sokszor felszívhatják az aromát és torzíthatják az ízét.

A homoktövis tea erre is képes

Hippophae rhamnoidesA homoktövis vitalizáló hatást fejt ki. Magas C-vitamin koncentrációja miatt támogatja az immunrendszert. A kúra alapú alkalmazás ellensúlyozza a fertőző betegségeket. A test egy betegség alatt vagy után gyorsan regenerálódhat, és visszanyerheti teljes teljesítőképességét. Ilyenkor igyunk naponta két-négy csésze homoktövis teát egy-két hétig.

Míg a C-vitamin immunstimuláló hatású, a benne található karotinoidok antioxidáns hatásúak. Védik a bőrt a fény és UV sugárzás által kiváltott öregedéssel szemben.

A homoktövis tea segíthet a tavaszi fáradtságban, keringési rendellenességekben és gyomorproblémákban is. Élénkíti a testet és a lelket, és javítja az általános közérzetet.

 

Forrás:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn

https://en.wikipedia.org/wiki/Hippophae

https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00232/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

https://www.rxlist.com/sea_buckthorn/supplements.htm

https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-019-1065-9

https://www.weleda.co.uk/natural-ingredients/lead-plants/sea-buckthorn

https://www.irishtimes.com/life-and-style/food-and-drink/the-sea-buckthorn-berry-a-ridiculously-frustrating-fruit-1.2007003

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks#1

https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oilhttps://en.wikipedia.org/wiki/Hippophae

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

https://www.rxlist.com/sea_buckthorn/supplements.htm

https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-019-1065-9

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00232/full

https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-10010065

https://www.gaiaherbs.com/blogs/herbs/sea-buckthorn

https://de.wikipedia.org/wiki/Sanddorn

https://www.mein-schoener-garten.de/pflanzen/sanddorn

https://www.ndr.de/ratgeber/garten/nutzpflanzen/Sanddorn-pflanzen-pflegen-und-ernten,sanddorn141.html

https://heilkraeuter.de/lexikon/sanddorn.htm

http://www.zweikuesten.de/18-fakten-ueber-sanddorn-die-ihr-bestimmt-noch-nicht-wusstet/

https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/687/31/Sanddorn.html

https://www.essen-und-trinken.de/sanddorn

https://www.kob-bavendorf.de/Service/kulturbeschreibungen/wildfruechte-und-sonstige-obstarten/sanddorn

 

2021-08-24T17:18:01+00:00 által|
Go to Top