fbpx

A gyömbér egy virágos növény, amely Délkelet-Ázsiából származik, valószínűleg először az ausztronéz népek honosították meg. Lágyszárú évelő, amely körülbelül egy méter magas egyéves pszeudosztemákat (hengerelt levelek alapjaiból képzett hamis szárakat) terem keskeny levélpengékkel. A virágzat halványsárga, lila szélű szirommal ellátott virágokat hordoz, amelyek közvetlenül a rizómából (gyöktörzsből, a szár föld alatti részéből) erednek külön hajtásokon. A bolygónk legegészségesebb (és legfinomabb) fűszerei közé tartozik. A Zingiberaceae családhoz tartozik, és szorosan kapcsolódik a kurkumához, a kardamomhoz és a galangálhoz. A rizóma az a rész, amelyet általában fűszerként használnak. A gyömbér használható frissen, szárítva, porítva, olajként vagy gyümölcsléként is. A receptek nagyon gyakori összetevője, néha a feldolgozott élelmiszerekhez és kozmetikumokhoz is hozzáadják.

Kalóriaszegény, 10 gramm friss gyömbér a következőket tartalmazza:
– 4 kalória
– 0,2 g fehérje
– 0,1 g zsír
– 0,8 g szénhidrát
– 0,2 g rost
Az emberek ősidők óta használják a gyömbért főzéshez és az orvostudományban is. Népszerű otthoni gyógymód a különböző egészségügyi problémák ellen.
Íme a gyömbér 11 egészségügyi előnye, amelyet tudományos kutatás is alátámaszt.

1. Gingerolt tartalmaz, amely erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik

A gyömbérnek magas a gingerol tartalma, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik

2. A hányinger, különösen a reggeli rosszullét számos formáját képes kezelni
Csak 1-1,5 gramm gyömbér segíthet megelőzni a különféle émelygéseket, beleértve a kemoterápiával összefüggő émelygést, a műtét utáni hányingert és a reggeli rosszullét.

3. Segíthet a fogyásban
Állatokon és embereken végzett vizsgálatok szerint a gyömbér segíthet a súlyhoz kapcsolódó mérések javításában. Ide tartozik a testtömeg és a derék-csípő arány.
4. Segíthet az osteoarthritisben (ízületi porckopás)
Vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a gyömbér hatékonyan csökkenti az osteoarthritis tüneteit, különösen a térd ízületi kopását.

5. Drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja a szívbetegségek kockázati tényezőit
A gyömbérről kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet és javítja a különböző szívbetegségek kockázati tényezőit a 2-es típusú cukorbetegségben.

6. Segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében
Úgy tűnik, hogy a gyömbér felgyorsítja a gyomor kiürülését, ami előnyös lehet az emésztési zavarokkal és a gyomorral kapcsolatos kellemetlenségekkel küzdők számára.

7. Jelentősen csökkentheti a menstruációs fájdalmat
Úgy tűnik, hogy a gyömbér nagyon hatékony a menstruációs fájdalom ellen, ha a menstruáció kezdetén szedik.

8. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet
Van néhány bizonyíték mind emberi, mind állati vizsgálatoknál, hogy a gyömbér fogyasztása az LDL (rossz) koleszterin, az összkoleszterin és a vér triglicerid szintjének jelentős csökkenéséhez vezethet.

9. Olyan anyagot tartalmaz, amely segíthet a rák megelőzésében
A gyömbér gingerolt tartalmaz, mely védő hatással rendelkezik a rák ellen. Itt azonban további vizsgálatokra van szükség.

10. Javíthatja az agy működését és védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen
Állatkísérletek arra utalnak, hogy a gyömbér megvédhet az életkorral összefüggő agykárosodásoktól. Segíthet a középkorú nők agyműködésének javításában is.

11. Segíthet a fertőzések leküzdésében
A gyömbér küzdeni tud a káros baktériumok és vírusok ellen, ami csökkentheti a fertőzések kockázatát.

Összegezve: a gyömbér tele van tápanyagokkal és bioaktív vegyületekkel, amelyek hatalmas előnyökkel járnak a test és az agy számára. Azon kevés szuperélelmiszerek egyike, melyek valóban méltóak erre a kifejezésre.

Ez a legegyszerűbb módszer a héj eltávolítására

A gyömbér hámozása akkor szükséges, ha valamivel idősebb, vagy nem egy biogazdálkodásból származik. Megmutatjuk, hogy miért van így, és hogyan lehet a legegyszerűbben eltávolítani a héját.
Szóval mikor is szükséges hámozni a gyömbért, és mikor nem?
A gyömbért antibakteriálisnak és gyulladáscsökkentőnek is tekintik. De a hatóanyagok többsége közvetlenül a héj alatt található meg. Emiatt érdemesebb a gyömbért hámozás helyett közvetlenül feldolgozni. Egyszerűen jól mossuk meg, vágjuk fel, és készítsünk magunknak gyömbéres teát.

• Az organikus, biogazdálkodásból származó gyömbért nem kell hámozni, ugyanis garantálva van, hogy nem kezelték szintetikus vegyi növényvédő szerekkel. Ennek ellenére alaposan le kell mosni és zöldségkefével meg kell tisztítani.
• Ha a gyömbér valamivel idősebb, akkor távolítsuk el a héját. Az öregebb daraboknak gyakran fás íze van, és ez az íz könnyen átkerülhet az ételbe, teába vagy limonádéba stb.
• Ha hagyományos mezőgazdaságból származik, akkor a gyömbért meg kell hámozni. Valószínűleg vegyszerekkel kezelték.
• Magunk is elültethetjük a gyömbért. Akkor érdemes például, ha a gyömbér csírázik, vagy nem tudjuk az egészet felhasználni.

A gyömbér héjának eltávolítása gyakran nem olyan egyszerű, mivel a gyömbér alakja és a sok kinövés megnehezíti a hámozást. Hogyan a legegyszerűbb:
• A legegyszerűbb módja egy zöldséghámozó használata.
• Ha inkább konyhakéssel dolgoznánk, akkor csak arra használjuk, hogy lekaparjuk a héját. A friss gyömbér bőre nagyon vékony, a gyömbér húsa pedig kemény, ezért a kaparás problémamentesen fog menni és a közvetlenül a héj alatt lévő értékes anyagokat sem távolítjuk el.
• Akár egy teáskanállal is könnyedén eltávolíthatjuk a puha, vékony héjat. Tartsuk erősen a kanalat, és egyszerűen kaparjuk el a héjat a szélével. Minden nehezebb helyre bejuthatunk így, és nem áll fenn a sérülés veszélye sem.

Pár tipp a gyömbér tárolásához, így marad sokáig friss

A legtöbb ételhez csak egy kis darab friss gyömbérre van szükség, így általában a megvásárolt gyömbér egy részével nem tudunk mit kezdeni. Adunk pár tippet a gyömbér tárolásához, hogy hosszú ideig friss maradjon.

1.tipp: Ne vásároljunk túl sok gyömbért
Egyszerűnek hangzik, mégis igaz. Nem szabad túl sok gyömbért vásárolni egyszerre. A legtöbb recepthez csak néhány szeletre van szükség, a többit gyakran elfelejtjük, és a kukában köt ki. Tehát vásárlás előtt gondolkozzunk el azon, hogy mennyi gyömbérre van szükségünk, és hogyan szeretnénk használni.
Ha a lehető leghosszabb ideig szeretnénk élvezni a friss gyömbért, ne vásároljunk régi gumókat. A régi gyömbért nagyon nehéz tárolni. A friss árukat az alapján lehet felismerni, hogy a gumó szilárdnak és nehéznek érezteti magát. A már nem annyira harmatos gyömbér lágyabb, ráncos a bőre.

2.tipp: Tároljuk a hűtőszekrényen kívül
Ha a friss gyömbér gumó még hámozatlan és vágatlan, akkor a hűtőszekrényen kívül egy sötét és hűvös helyen tárolhatjuk. Erre a legjobb hely egy hűvös kamra. Több hétig is tárolhatjuk ott a friss gyömbért. Mielőtt elhelyezzük itt, csomagoljuk be teljesen egy papírtörlőbe, majd tegyük egy jól lezárható dobozba vagy papírzacskóba.

3.tipp: Tároljuk a hűtőszekrényben szeletelve
Ha a vágott gyömbért hűtőszekrényben szeretnénk tárolni, ügyeljünk arra, hogy a lehető legtömörebb legyen. A hűtőszekrényben magas a páratartalom, ami elősegíti az ételek penészesedését.

1. lehetőség: Annak érdekében, hogy a gyömbér felülete ne száradjon ki túlságosan, műanyag vagy alumínium fólia helyett újra felhasználható méhviaszos kendőkkel borítsuk be. Helyezzük a teljesen becsomagolt gyömbért zárható dobozba vagy papírzacskóba, majd pedig a hűtőbe.

2. lehetőség: Alternatív megoldásként enyhén megnedvesíthetünk egy konyharuhát, és ezzel becsomagolva a gyömbért a hűtőbe tesszük a többi zöldség mellé.
Ezekkel a módszerekkel akár három hétig is frissen tárolhatjuk a szeletelt gyömbért a hűtőszekrényben.

4.tipp: Fagyasszuk le a friss gyömbért

Ha mindig kéznél szeretnénk tudni egy adag friss gyömbért, akkor azt le is fagyaszthatjuk. Megmutatunk két módszert, hogyan járjunk el. Az így feldolgozott gyömbér nagyjából 3-6 hónapig eltartható a fagyasztóban.

1. gyömbér halmok

o Hámozzuk meg a gyömbért, majd finomra reszeljük le.
o Kanállal formáljunk kisebb halmokat belőle.
o Tegyük ezeket a halmokat egy tányérra, majd a tányért a mélyhűtőbe.
o Miután a kupacok megdermedtek, vegyük le őket a tányérról és egyesével becsomagolva őket mehetnek is vissza a mélyhűtőbe.

2. gyömbér szeletek

o Hámozzuk meg a gyömbért.
o Vágjuk számunkra megfelelő csíkokra vagy szeletekre.
o Tegyük egy fagyasztóba rakható dobozba, és fagyasszuk le.

5.tipp: Ültessük cserépbe

A gyömbér egyike azoknak a növényeknek, melyek képesek önmagukban visszanőni. Könnyedén életben tarthatjuk a friss gyömbért, ha darabokban elültetjük őket. Az elültetett gyömbér darabok kihajtanak, és nádszerű növényeket alkotnak. Egy idő után friss gyömbér gumókat takaríthatunk be konyhai felhasználásra.

6.tipp: Tartósítsuk pácolással

Annak érdekében, hogy a gyömbér ne romoljon meg hamar, ne fásodjon túl és kiszáradjon, pácolhatjuk is a gyömbért. Az ecetes lében pácolt meghámozott és felszeletelt vagy lereszelt gyömbér akár hat hónapig is eltartható. A savanyított gyömbér különösen népszerű a sushi ételek körében.

A gyömbér ültetése: mit kell figyelembe venni a termesztés során
Annak ellenére, hogy a gyömbér nem nálunk honos, egyáltalán nem nehéz elültetni, csak van pár dolog, amit figyelembe kell vennünk a termesztésekor.
Miért érdemes magunknak gyömbért ültetni?
A gyömbér nemcsak egyedi ízű, de számos egészségünket elősegítő tulajdonsággal rendelkezik. Szinte minden szupermarketben megkaphatjuk, azonban az ott vásárolt darabok nagy távolságot tettek meg idáig. Valószínűleg a saját magunk által termesztett gyömbérnél nem nagyon fogunk frissebbet találni. Ráadásul újra és újra visszanő.
A gyömbér ültetéséhez szükségünk lesz:
– darab gyömbérre növényi csomóval
– egy edényre vagy lábasra/fazékra
– szerves virágföldre
– frissen tartó fóliára vagy alternatív megoldásként egy pohárra
– befőttes gumira vagy zsinórdarabra
– egy éles késre

Hogyan ültessünk gyömbért?

Fontos, hogy olyan gyömbért használjunk, ami a lehető legfrissebb, legfeszesebb, hogy még mindig ki tudjon majd hajtani.
1. Vágjuk a gyömbér gyökerét körülbelül 5 cm széles darabokra. Bizonyosodjunk meg arról, hogy minden darabon van egy úgynevezett “növényi csomó”, különben ezek hiányában a gyökerek nem tudnak kihajtani. A sejtek később eloszlanak ezeken a növényi csomópontokban, és a növény képes lesz tovább nőni ezeken a helyeken.
2. Fogjuk a darabokat, és vágott oldalával lefelé helyezzük a virágfölddel töltött edénybe.
3. Vékonyan takarjuk le őket virágfölddel.
4. Ha fel akarjuk gyorsítani a csírázási folyamatot, építhetünk magunknak egy mini üvegházat úgy, ha az edényt letakarjuk fóliával és befőttes gumival az edényhez rögzítjük. A környezetvédelem észben tartása érdekében azonban azt javasoljuk, hogy inkább tegyünk egy megfelelő méretű poharat fejjel lefelé a virágföldre, ahová a gumót ültettük. Csak az számít, hogy elegendő nedvesség alakuljon ki, így ha az első hajtások megjelentek, távolítsuk el a poharat vagy a fóliát.
5. Ügyeljünk arra, hogy a növény meleg és világos helyen legyen, de közvetlen napfény ne érje.
6. Ha rendszeresen öntözzük őket mészben szegény vízzel, növényünk gyorsan virágzik majd és 60–120 centiméterre is megnőhet.
Betakarítás: Amikor a levelek megsárgulnak, a gumónk elérte a tipikus, intenzív ízét, és ki lehet ásni.

Gyömbér tea készítése

A gyömbér teát könnyű elkészíteni. Pozitív hatással van a náthára, utazási betegségre, migrénre és emésztési problémákra.
– Mossuk meg jól a gyömbér gyökerét.
– Ne hámozzuk meg a gyömbért. A héjban sok fontos összetevő rejlik, amelyek a gyömbért oly egészségessé teszik.
– Vágjunk le egy kb. 3-5 cm-es darabot. Vágjuk a darabot vékony szeletekre, vagy reszeljük le finoman reszelővel.
– Tegyük egy nagy csészébe és öntsünk rá forró vizet.
– Kb. 10 percig hagyjuk állni és készen is van. Ha reszelve van, leszűrhetjük, ha akarjuk.
Ízesíthetjük mézzel vagy frissen facsart citrom levével, ami még több C-vitamint biztosít és még jobban erősíti az immunrendszert.
De a különféle gyógynövények is különleges ízt adhatnak a házi gyömbér teának:
– borsmenta
– kakukkfű
– citromfű
– curry
– rozmaring

Gyakori hibák a készítés során:

Még akkor is, ha nem egy nagy művészet magunknak gyömbér teát készíteni, ezeket a hibákat kerüljük el:
• Túl korán vágjuk fel a gyömbért: az értékes összetevők elvesztésének elkerülése érdekében vágjuk fel a gumót közvetlenül felhasználás előtt.
• Helytelen vízhőmérséklet: a gyömbér teát forrásban lévő vízzel kell elkészíteni – ellentétben például a zöld teával, amelynek csak 60–90 fokos hőmérsékletre van szüksége.
• Meghámozzuk a gyömbért: mint már említettük, vannak értékes összetevők a héjban, amik a hámozás során elvesznek.
• Rossz gyömbér: Fontos lenne a bio gyömbér használata, különösen azért, mert a héját is használnunk kellene. Ellenkező esetben a növényvédő szerek is belekerülhetnek a teánkba.

Hogyan készítsünk házi gyömbérolajat?

A külsőleg alkalmazott gyömbérolaj nemcsak a szellemet ébreszti fel, hanem a benne lévő gyömbérnek köszönhetően elősegíti a vérkeringést és segít az izmok ellazulásában is. És a legjobb: könnyedén elkészíthetjük magunknak.
Gyömbérolaj összetevői és a recept:
A következő összetevőkre van szükség elkészítéséhez:
– 250 ml bio olívaolaj
– 100 gr friss gyömbér
– reszelő
– sütőálló forma/edény
– üveg
– sűrű szűrő

1. Alaposan hámozzuk meg a gyömbért
2. Reszeljük le egy sütőálló formába
3. Adjuk hozzá az olívaolajat és alaposan keverjük össze
4. Helyezzük a formát a sütőbe és alacsony hőmérsékleten (kb. 60 fokon) „süssük” 2 órán át
5. A kész olajat szűrjük át egy tiszta üvegbe
6. Hagyjuk két hétig állni az üvegben, mielőtt használnánk
A gyömbérolaj akár fél évig is eltartható.
A gyömbérolajat külsőleg különböző módon fel lehet használni:
– borogatás
– aromás fürdő
– masszázsolaj más olajokkal hígítva
Itt meg kell jegyeznünk, hogy az otthoni gyógymódok nem feltétlenül alkalmasak mindenki számára. Például a masszázsolajként használt gyömbérolaj bőrirritációt okozhat, ha nincs megfelelően hígítva. Ha kétségei vannak efelől, forduljon orvosához.
Egy illóolajjal higított masszázsolaj megfelelő arányai: minden 100 ml alapolajhoz (jó minőségű, lehető legtermészetesebb olaj, mint például a kókuszolaj, az olívaolaj, a jojóba olaj vagy a mandulaolaj) hozzá kell adni 10-20 csepp illóolajat.

Gyömbér pácolása, finom sushi gyömbér receptje

A szójaszósz és a wasabi mellett a savanyított gyömbér (ún. gari) abszolút elengedhetetlen kelléke a sushinak. Sushi kedvelőknek jó hír, hogy magunk is könnyen elkészíthetjük otthon ezt a fajta hozzávalót.
– 400 gr friss gyömbér
– 200 ml rizsecet (nagyobb szupermarketekben, vagy ázsiai boltokban beszerezhető)
– 4 evőkanál cukor
– 8 evőkanál víz
– 2 teáskanál só

1. Hámozzuk meg a gyömbért és vágjuk vékony szeletekre. Egyszerűbb, ha egy zöldségszeletelőt használunk.
2. Nyújtsuk szét a szeleteket és szórjuk meg a sóval. Hagyjuk őket így kb. egy órán át.
3. A rizsecetet a cukorral és a kevés vízzel forraljuk fel egy edényben, majd vegyük is le a tűzről, amint felforrt.
4. Egy másik edényben forraljunk fel kevés vizet és rövid ideig blansírozzuk (pár percig főzzük) a gyömbér szeleteket.
5. Mehetnek a blansírozott és jól lecsepegtetett szeletek az ecetbe.
6. Tiszta, csavaros üvegbe rakjuk a szeleteket az ecettel.
7. Felhasználás előtt legalább egy hétig hagyjuk állni.
Sötét, hűvös helyen akár 6 hónapig is eltartható.

2021-03-21T11:59:43+00:00 által|
Go to Top