fbpx
Fekete nyárfa - Populus nigra

Fekete nyárfa – Populus nigra

Fekete nyárfa leírása:

Populus nigra L.

Régies vagy egyéb ismert nevei: fekete jegenye, topolyafa

Fűzfafélék – Salicaceae

20—25 méter magasságot is elérő fa, melynek koronáj a lekerekített kúpalakú. Levelei csaknem háromszögűek, mindkét lapjukon zöld színűek, rügyei fényesek. Portokjai pirosak, bibéje sárga. Törzse akár a másfél-két méteres vastagságot is elérheti. Nevét törzse feketésszürke színéről kapta, akár a 200 éves kort is elérheti. Magas a széndioxid megkötő képessége, ezért jelentősen csökkenthetné az üvegházhatást. Nehézfémekkel szennyezett talaj könnyebben tisztul ennek a fának a segítségével. Több fajta rovarnak és vele szimbiózisban élő gombafajtáknak biztosít életteret. A szélsőségeket igen jól viselő fafajta.

Előfordulása:

Az északi félgömb vizei, folyók mellett fekvő helyeken házánkban erdők szélén, vizek partján, utak mentén fordul elő (főleg a Maros mentén). Időszakonként elárasztott (árterek), homokos-kavicsos talajréteget kedveli (kötöt talajt nem). A kihalás fenyegeti ezt a fajt, a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listáján is szerepel.

 

Begyüjtendő része:

A fa ágain tenyésző rügyek, amiből gyulladáscsökkentő, antibakteriális anyagokat vonnak ki.

Hatóanyaga:

Illóolaj, mézga, viasz és gumi, rügyében flavonoidok, szalicilsav-származékok.

Fekete nyárfa gyűjtése és szárítása:

A kifeslés előtt begyűjtött rügyek kizárólag padláson szárítandók, ahol 1—2 ujjnyi vastag rétegben terítendők fel. A száradás ideje alatt a rügyeket naponként hosszú léccel, vagy fordított gereblyével kell forgatni. Szárítása addig tart, amíg az egyes rügyek könnyen törhetővé válnak. Virágzásának ideje március-áprilisra esik, kétlaki,  a szél által porozza be a virágokat (vattaszerű pamacsok).

Feldolgozás és értékesítés:

Haj kenőcsök készítésére használják s általában a kozmetikában dolgozták fel. Készítenek még teát és sebek külső kezelésére, izmok gyulladására, aranyérre kenőcsöt (ritkán allergiás reakciót válthat ki). Rügyét és kivonatait felhasználták még felső légúti-, húgyúti-, prosztatagyulladások ellen, láz csillapító és izzadás fokozó, reumás kezelésekben.  Hollandiában ebből a fajtából készítik a facipőt (klompenboom), de heavy metál gitárokat és snowboard deszkát is gyártanak. Jól faragható, vályúk, teknők és gyufagyártás és cellulózgyártásra alkalmas.

Német erdészek az év fájának választották 2006-ban. Sajnos, a kihalás fenyegeti!

További alfajtái:

  • Populus nigra subsp. nigra
  • Populus nigra subsp. betulifolia
  • Populus nigra subsp. caudina
  • Populus nigra var. afghanica

 

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

2021-06-24T16:17:54+00:00 által|
Go to Top