fbpx
Fagyöngy - Viscum album

Fagyöngy – Viscum album

Fagyöngy leírása:

Viscum album L.

(Régies vagy egyéb ismert nevei: élősdi fagyöngy, enyvbogyó, lép, gyöngyösmadárlép)

Fakinfélék – Loranthaceae

20—40 cm magas cserje, mely több faj változatban élősködik erdei és gyümölcsfa ágakon. Leggyakrabban öreg kőris-, alma- és galagonyafákon telepszik meg. Ágai zöldes-sárgák. Levelei bőrneműek, visszás lándzsásak, átellenesek. Virágai sárgaszínűek, a villaszerű ágak között ülnek.

Késő télen megjelenő sárga virágok, fehér bogyókká alakulnak, félig áttetszők, húsosak és éretten ragacsos, félig átlátszó péppel telítődnek meg. A kelta nép szent gyógynövénye volt.

Előfordulása:

Közép-Európában mint élősködő növény, alma, körte stb. fákon. Hazánkban a hegyvidékek erdei és gyümölcsfáin élősködik.

Fagyöngy

Fagyöngy

Begyűjtendő része:

A fagyöngy szára, mely stipites Visci néven ismeretes, azonkívül gyűjtendő fája, mely lignum Visci néven kerül forgalomba. A fagyöngylevél összetevőinek (főleg a viszkotoxinok és a lektinek) mérgező hatását kimutatták! A bogyók is tartalmaznak veszélyes hatóanyagokat, ezért a fagyöngy csak orvosi rendeletre szedhető!

Hatóanyaga és hatása:

Viscin, zsíros olaj, cukor, viszkotoxinok, lektinek. Epilepszia és más görcsös idegrendszeri betegségek, húgyúti rendellenességek és szívbetegségek kezelésére használják. A vérnyomás és a pulzus csökkentésére is hatékony a fagyöngy. Szorongást is enyhíti és remek altató. Asztmás rohamok, köhögés enyhítésére és fejfájásra, szédülésre és ízületi fájdalmak kezelésére is kiváló.

Külsőleg hatékony az isiász, köszvény tüneteire. Számos tanulmány ír arról, hogy a fagyöngyben található növényi lektinek, daganatellenes és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, onkológiai terápiákban alkalmazzák.

Németországban jóváhagyták a degeneratív és gyulladt ízületek kezelésére, valamint a rosszindulatú daganatok palliatív terápiájaként. A közeli rokonságban lévő amerikai fagyöngyöt ritkán használják a gyógyításban. Mind a két faj toxikus fehérjéket tartalmaznak, az amerikai őslakosok bénulásra, szájon át fogamzásgátlóként és szülés után a vérzés megszüntetésére használták.

Mellékhatásai:

Pupilla méretének változása, láz, hasmenés, lassú pulzus, hallucináció, hányinger, görcsrohamok és delírium. Nyugtatókkal, izomlazítókkal, vérnyomáscsökkentőkkel és alkohollal együtt tilos fogyasztani.

Gyűjtése és szárítása:

A fiatal, valamint az idősebb szárkészleteket begyűjtés után napon vagy padláson kell megszárítani.

Fagyöngy

Fagyöngy

Termesztése:

Termesztéséről nem kell gondoskodni, mert sajnos e fáinkra oly kártékony élősködő növényből jóval több terem, mint amennyi felhasználható. Egyik legalkalmasabb szaporítója a léprigó, mely a fagyöngy bogyóival táplálkozva, annak magvát nem emészti meg és ürülékével elhullajtva, egyben szaporodását elősegíti.

Feldolgozása és értékesítése:

A gyógyászatban főzet alakjában használják. A népies gyógyászatban nagyon elterjedt használata a legkülönbözőbb betegségek ellen, vérnyomáscsökkentésre is. Használják még madárenyv készítésére.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

Wikipédia: Fehér fagyöngy

2021-03-16T11:58:21+00:00 által|
Go to Top