fbpx

Fagyöngy – Viscum album

Fagyöngy - Viscum album

Fagyöngy – Viscum album

Fagyöngy leírása:

Viscum album L.

(Régies vagy egyéb ismert nevei: élődi fagyöngy, enyvbogyó, lép, gyöngyösmadárlép)

Fakinfélék – Loranthaceae

20—40 cm magas cserje, mely több faj változatban élősködik erdei és gyümölcsfa ágakon. Ágai zöldes-sárgák. Levelei bőrneműek, visszás lándzsásak, átellenesek. Virágai sárgaszínűek, a villaszerű ágak között ülnek. Bogyói fehérek, félig áttetszők, húsosak, ragadósak.

Előfordulása:

Közép-Európában mint élősködő növény, alma, körte stb. fákon. Hazánkban a hegyvidékek erdei és gyümölcsfáin élősködik.

Fagyöngy

Fagyöngy

Begyűjtendő része:

A fagyöngy szára, mely stipites Visci néven ismeretes, azonkívül gyűjtendő fája, mely lignum Visci néven kerül forgalomba. A fagyöngylevél összetevőinek (főleg a viszkotoxinok és a lektinek) mérgező hatását kimutatták! A bogyók is tartalmaznak veszélyes hatóanyagokat, ezért a fagyöngy csak orvosi rendeletre szedhető!

Hatóanyaga:

Viscin, zsíros olaj, cukor, viszkotoxinok, lektinek.

Gyűjtése és szárítása:

A fiatal, valamint az idősebb szárkészleteket begyűjtés után napon vagy padláson kell megszárítani.

Fagyöngy

Fagyöngy

Termesztése:

Termesztéséről nem kell gondoskodni, mert sajnos e fáinkra oly kártékony élősködő növényből jóval több terem, mint amennyi felhasználható. Egyik legalkalmasabb szaporítója a léprigó, mely a fagyöngy bogyóival táplálkozva, annak magvát nem emészti meg és ürülékével elhullajtva, egyben szaporodását elősegíti.

Feldolgozása és értékesítése:

A gyógyászatban főzet alakjában használják. A népies gyógyászatban nagyon elterjedt használata a legkülönbözőbb betegségek ellen, vérnyomáscsökkentésre is. Használják még madárenyv készítésére.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

Wikipédia: Fehér fagyöngy

2021-02-04T17:32:30+00:00 által|
Go to Top