fbpx
Erdei mályva - Malva sylvestris

Erdei mályva – Malva sylvestris

Erdei mályva leírása:

Malva silvestris

Régies vagy egyéb ismert nevei: nagypapsajt, csúszóka

Mályvafélék – Malvaceae

Az erdei mályva kétnyári vagy évelő növény. Szára felálló, 20 cm-től egy méterig megnő, kerek, elágazó és szőrös. Rendesen egy tőből több szár indul ki. Levelei nyelesek, a nyél 5—10 cm, hosszú; a levél lemeze nagyjából köralakú, tenyeresen 5—7 karélyú, fogasszélű és zöld színű. A levéllemez válla gyengén szívalakúan kimetszett, a karélyok mélyen bevágottak. Virágai a levelek hónaljában kettesével vagy többesével csomósán állnak, nyelesek, nyelök 1,5—4 cm. hosszú és a kehelylyel együtt szőrös. A virágnak kettős kelyhe van, amennyiben a rendes 5-osztatú kelyhen kívül még egy 3 zöld levélkéből álló külső kehely is van. A párta piros v. rózsaszínű sötétebb erekkel. A szirmok száma 5, melyek 3—4-szer akkorák, mint a kehely, 2 cm hosszúak is lehetnek, szélökön mélyen bevágottak. A porzók száma sok és a szálaik csővé nőtt össze. A virág magházából kerekalakú, összelapított, rendesen tízrekeszű, a papsajtnak nevezett lapos, korongalakú, sokrekeszű termés keletkezik. Az erdei mályva júniustól kezdve szeptember végéig virágzik.

Előfordulása:

Az erdei mályva az egész országban el van terjedve, utak mentén, parlag helyeken, erdő szélén, mezőn és romtalajon nő. Európában és Orosz-Ázsiában, az északi vidékek kivételével, puszta helyeken, útszéleken és sövények mellett tenyésznek.

Erdei mályva gyógyhatása, használata:

Az erdei mályva minden része sok nyálkát tartalmaz, s ezért használják a virágait és leveleit a gyógyászatban. Virágait flores malvae, leveleit pedig folia malvae név alatt árulják. A mályva virágaiból teát főznek, melyet torokbaj ellen használnak, leveleit pedig csillapító és puhító szernek, továbbá borogatásokra, beöntésekre és fürdőkre használják. Házi szerként alkalmazzák légcsőhurutoknál. A levelek a species emollientes, a virágok a species althaeae készítménynek alkotórészét képezik.

Gyűjtése és szedése:

Az erdei mályva virágait július és augusztus havában tanácsos szedni, mert akkor nyílik legtömegesebben. Jobb őket júliusban teljes kinyílásuk után leszedni. A virágokat derült időben kell gyűjteni, az egész virágot tépjük le a kehellyel együtt. Miután a mályva levelei is értékesek, azért az egyszerűség kedvéért az egész növényt levághatjuk és hazaszállíthatjuk, ahol azután külön szedjük a virágokat és külön a leveleket.  A gyűjtött virágokat ponyvára terítjük és gyorsan megszárítjuk a napon, hogy szép színöket megtartják, 5 kg frissből lesz 1 kg száraz virág. A szárított mályvavirág kékes színű. Virágai össze nem tévesztendők a kereklevelű papsajt virágaival, melyek jóval kisebbek, továbbá egyéb vadon termő mályvafélével.
Levelei is értékesek. Míg a kereklevelű papsajt a kisebb mályvaleveleket szolgáltatja, addig az erdei mályva a nagy leveleket adja, mind a kettőt folia malvae néven árulják. Az erdei mályva leveleit szintén virágzás idején szedik, július és augusztus hónapban. A leveleket meg kell tisztítani a szárrészektől, ponyván a napon vagy szellős padláson gyorsan meg kell szárítani, mert zöld színök épségben maradásától függ az értékök 5 kg friss-ből lesz 1 kilogramm száraz levél.

Hatóanyaga:

Növényi nyálka, a virágban pedig ezenkívül csersav és festőanyag található.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula, Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-06-24T12:07:29+00:00 által|
Go to Top