fbpx
Édesgyökér - Glycyrrhiza glabra

Édesgyökér – Glycyrrhiza glabra

Az igazi édesgyökér leírása

Glycyrrhiza glabra – Fabaceae (pillangósvirágúak)

(Régies vagy egyéb ismert nevei: cukorkóró, igazi édesgyökér, édesfa, köszvénykóró, idnámkóró, Szent János füve, ednámkóró, ebmankóró, tüskés higviric, vagy likviric, mézgyökér, mézrudacska, ördögoldal)

Nevét, a glycyrrhiza kifejezés a görög glykys (édes) és rhiza (gyökér) szavakból származik. Egy-két méter magas évelő növény. Szára merev tartású erősen elágazó. Levelei páratlanul szárnyasán összetettek (az akáchoz hasonló levelű), levélkéi átellenesek, tojásdadok, épszélűek, tompák. A levélhónaljban magányosan állnak a bimbóalakú melléklevelek. Virágzata fürt, május-júniusban virágzik. A szirmok kékesek, ibolyásak, vagy veresek. Termése 3 cm hosszú, kopasz sötétbarna hüvely. Magvai fénylők, barnák. A főgyökér alakja karóra emlékeztet, hosszú, akár karvastagságot is elérheti, többágú, belőle 2-3 arasznyi mélységben vízszintesen és emeletesen indásan kúszó, több méter hosszú, 1-3 ujjnyi vastag tarackok erednek.
Összekötözött édesgyökerek

Előfordulása:

Igen elterjedt Spanyolországban és Olaszországban, egyszóval Európának déli részén, Földközi-tenger partján. Azonkívül előfordul Észak-Afrikában, de található Közép-Ázsia belsejében is. Hazánkban a Tisza kiöntéseiben, holt medrében és más árterületekben, különösen Orosháza, Békéscsaba környékén, Békés és Csongrád megyében vadon található. Régebben az Alföldön sokfelé elterjedt.

Népi gyógyászatban több,mint 3000 éve ismerik, ahogy arról az asszír táblák és az egyipotmi papiruszok is tanuskodnak.

Kínaiak első nagy fűvészkönye szerint több mint 500 éve íródott Pen Cao Csing kiemelten foglalkozik ezzel a növénnyel, azóta is a kínaiak egyik legnépszerűbb gyógynövénye.

Az ókorban Hippokratész köhöség, asztma és más légzőszervi panaszok kiváló gyógyszereként dicsőítette. Vágott gyökér darabok

Begyűjtendő része:

A 2—4 cm vastag, egyméter hosszú, többfejű főgyökere és ujjnyi vastagságú folyóindája, mely a kereskedelemben radix Liquiritiae néven kerül forgalomba. A gyökér kívül szürkésbarna, csíkos, barázdás, belül sötétsárgaszínű, meglehetősen vastag kérgű, tömött, súlyos, íze édes. Még meg nem fásodott főgyökereit kell gyűjteni.

Hatóanyaga:

10% poliszacharid (glucidok), glycyrrhizin, kumarin, fitoszterol (ösztriol), cukor, aspargin, almasav, csersav és keményítő, nyálka, kevés illóolaj, zsír, gyanta, glikozida, flavonoidok (0,5-2%) – liquiritin -, szaponozidok (2-15%). Glicirrizinből hidrolízissel készül a glicirretinsav.Szeletelt gyökér

Gyógyhatása:

Kítűnő köptető, hörgő irritáció ellen, diétás italok és keserű gyógyszerek édesítője, enyhén hashajtó hatással rendelkezik. Köhögés ellen már a Kr.e. III. században is használták. A glycyrrhizin kb. ötvenszer egyesek szerint 150-szer édesebb, mint a cukor és kortizon-szerű hatása van, túl lehet adagolni és mérgezési tünetekhez vezethet.

A gyökérnek és a rizómának magas a nyáktartalma, vízzel elkeverve nagyon kellemes illatú és ízű.  Irritált nyálkahártyákra megnyugtatására ideális (hurutoldó hatás). Gyomor- és bélfekély, gyomorhurut, székrekedés, gyomorégés gyógyítására is ajánlják. Nyelőcső- és gyomorfekélyt gyógyító képessége orvosilag is igazoltan vetekszik a gyógyszerekkel. Segíti az epetermelést, csökkenti a koleszterinszintet. Egyes hashajtó gyógyszerek egyik alapanyaga, hatóanyaga csökkentheti a szomjúságérzetet.

Köptető és köhögéscsillapító erje ismert, erőssíti az immunrendszert, hatásos a fogkő és a fogszuvasodás megelőzésében. Enyhe ösztrogén tartalma miatt védi a májsejteket (méregteleníti) és ellensúlyozza a szabadgyököket, ösztrogéntartalma miatt a változó kori panaszokat is enyhítheti. Fájdalomcsillapítóként és görcsoldóként is használatos. Az orbáncfűhöz hasonlóan jó antidepresszánsnak tartják.

Emésztési problémák ellen

Emésztési zavarok, mint felfúvódás, renyhe emésztés, bélgázképződés és böfögés,  esetében alkalmazták. Enyhítheti a szárazköhögést. A glycyrrhizin magas vérnyomást és vízvisszatartást (ödémásodást) okozhat!

Hasnyálmirigy-gyulladás esetében igen ajánlott (gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt), erősíti a hasnyálmirigy szöveteik, hatékonyabbá teszi ürülését megkönnyíti.

Két héttel a menstruáció előtt fogyasztva jól hat a premenstruációs tünetek ellen.

Kínaiak malária ételmérgezés, méhpanaszok és néhány daganatos betegség kezelésében is használatos. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy az édesgyökér a betegségeket okozó baktériumokkal (Staphylococcus és Streptococcus), valamint a hüvelyi fertőzést okozó gombával (Candida albicans) szemben is hatékonyan gyógyít.

Kísérleti állatokon mutatott melanoma (pigmentsejtes rák) elleni hatását az immunrendszer serkentésévével éri el.

A tüdőben felhalmozódott szennyeződéseket távozását elősegíti, táplálja a tüdőszövetet, főleg ha lenmaggal együtt alkalmazzák.  Tüdőszövetet romoboló folyamatok esetében, mint szilikózis, tüdőbaj, daganatos elváltozások esetén regeneráló szerként használható, légzőrendszerben megszűnteti a gyulladásokat.

Meghosszabbíthatja a mellékvesekéreg hormonjainak (kortizon és kortizol) hatásidejét. Sajnos, az aldoszteronhoz hasonló hatást vált ki, ez a hormon fokozza a víz- és nátriumvisszatartást és gátolja a kálium megkötését.

Veszélyes lehet!

Ezért nagyobb adagban fogyasztva mérgező, különösen szív- és májelégtelenség esetében tilos a használata! Várrandósság és szoptatás idején sem szabad! Pszeudoaldoszteronizmust okozhat!

Sószegény diátával együtt maximum 4-6 hétig alkalmazható! A maximális napi adag ne legyen több 50 mg glicirrizin-nél.

Nem ajánlott magasvérnyomás, terhesség, szívelégtelenség, zöldhályog (glaukóma), májelégtelenség és vesebetegeknek! Vízvisszatartást, arc és bokák feldagadását, fejfájást és elgyengülést, letargiát okozhat!

Kétéves kor alatti gyermekenek ne adjunk! Nagyobb gyermekek és 65 évnél idősebbek esetében enyhébb készítményt kell adni és csakis szükség esetén az erősebb. (Régebben a skarlátos gyermekek orvossága volt, valamint felhasználták fűszerként gyermekek és idősebb emberek tejes ételeinek ízesítéséhez.)

Édesgyökér tea készítése:

1-1,5 g tisztított gyökér egy csésze hideg vízbe téve majd 10-15 percig érdemes forralni. Napi adag maximum 2 csésze, lehetőleg étkezés közben. Egy liter vízhez átlagosan fél-egy teáskanyálnyi szárított gyökér ajánlott.

Édesgyökér szirup:

Édesgyökér, vadcseresznye és lenmag keverékéből kiváló szirupot készíthetünk köhögés ellen.

Apróra szelt gyökerét kompótokba és befőttekbe is tehetjük, de csak mértékkel, mert elkeserítheti.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel.

Külsőleg használva:

Ekcéma, herpesz, övsömör kezelésére alkalmas. Afták és száj fekélyes sebei esetében friss vagy szárított gyökér rágcsálása gyorsítja a gyógyulást és a szájüregre, ínyre puhító és gyulladáscsökkentő hatást gyakorol. Megnyugtatja a torok enyhe gyulladásást, viszketését, tisztítja a hangot és frissíti a leheletet.  Sebgyógyító és antibakteriális hatású a frissen szedett levelei. Egyesek szerint ecsetelésre kivilágosodnak a halványabb időskori májfoltok.

Gyűjtése és szárítása:

A kora tavasszal vagy késő ősszel begyűjtött gyökeret (minimum 3 éves gyökeret) megtisztítás esetleg mosás után, 10—15 cm hosszú darabokra felaprítva kell megszárítani, melyet legcélszerűbb sütőkemencében, enyhe hő mellett végezni, mert így rövidebb idő alatt nagyobb tömeget lehet megszárítani. Végezhető azonban a szárítás napon vagy padláson vagy műszárítóban, maximum 40°C-on, 10-12% nedvességtartalom eléréséig. A száraz gyökereket kötegelik vagy átadásig bálazsákokban tárolják. A gyökerek nagy részét hámozott állapotban hozzák forgalomba, amit a kiásás után kell a gyűjtőnek elvégeznie. A begyűjtés évében a virágokat érdemes visszavágni, a virágzás ugyanis kiszívja a gyökerek egy részének édes nedvét.

Ez szolgáltatja a hámozott édesgyökeret (radix Liquiritiae decorticatae). Érdemes azonban napfénytől védve szárítani (árnyékos helyen 6 hónapig), jól szellőző helyen és a gyökere akár 3 évig is eltartható. Ajánlott gyűjtési ideje újhold idején. Nyersen, közvetlenül is fogyasztható, de inkább szárítva, daraboltan vagy porítva.

Több fajta édesgyökeret is megkülönböztetünk, az egyik az eddig tárgyalt, a másik az orosz vagy mirigyes termésű glycyrrhiza glandulifera, a könnyen összetéveszthető ednámkóró vagy ebmankóró glycyrrhiza echinata, ennek virágfürtje rövid és a termése tüskés, glycyrrhiza violacea perzsa édesgyökér, valamint a glycyrrhiza pallida török édesgyökér.
Tárolása légmentesen zárható edényben, hűvös, száraz helyen ajánlott.

Termesztése:

A nedves, laza, homokos árterületet kedvelő növény szaporítása, illetve termesztése magvetéssel, tőosztással, illetve a gyökérsarjak feldarabolásával történik március-április vagy szeptember hónapokban. A növény térszükséglete 50×60 cm. A gyakorlatban csaknem kizárólagosan vegetatív úton szaporítják. A legjobb szaporítóanyagat a talajban vízszintesen futó l,5-2 cm vastag tarackszem gyökerek adják.

Gyökerei járulékos rügyek képzésére hajlamosak, ezért legtöbb esetben nem okoz gondot, ha a telepítendő gyökérdarabon kifejlett rügy nem látható. Legkedvezőbb, ha 15-25 cm hosszú darabokra vágják és 10-12 cm mélységbe, vízszintesen fektetve telepítik. Elterjedt a függőleges vagy ferde helyzetü ültetés is, 15-20 cm mélyre. A sortávolság 60-80 cm, a tőtávolság pedig 30-40 cm. Egy katasztrális hold betelepítéséhez 350 gr mag, vagy pedig 20.000 darab gyökérsarj szükséges, melynek hozama 15—20 q gyökér. A gyökerek háromévenként szedhetők.

Előkészületek

A magvakat elő kell áztatni vízben, és ősszel, üvegházban kell elvetni. Gyöktörzsosztással is szaporítható, amikor a növény teljes nyugalomban van. Meg kell nézni, hogy a gyöktörzsdarabon van egy-két hajtáscsúcs, sokáig eltarthat, mire kihajt. Tápdús talajt szereti a növény, sok napfényre és jó minőségű földre. Nedves, napos, déli lejtőket kedveli leginkább. Évelő, hazánkban is könnyen termeszthető, jól tűri a szárazságot, viszont a kemény fagyok elpusztíthatják a növényt.

A gyomtalanítás csak az első évben okoz gondot, mert utána az állomány beborítja a talajt. A gyomirtást elsősorban mechanikai úton lehet megoldani. Sem jelentős kórokozója, sem kártevője ezideig nem ismert.

Három ismertebb termesztett fajtája van, a spanyol édesgyökér (kereskedelemben kapható) – glycyrrhiza glabra, az orosz édesgyökér var. glandulifera, valamint a perzsa édesgyökér var. violacea. Hasonló felhasználású a kínai édesgyökér g. uralensis és a mandzsúriai édesgyökér g. pallidiflora.

Glycyrrhiza glabra
Az édesgyökér feldolgozása és értékesítése

A gyógyászatban a succus, gelatina, pasta Liquiritae (szalmiák cukor) előállítására szolgál. Ezenkívül készíthető belőle főzet is. Species althaeae, species pectorales, továbbá pulvis gummosus általánosan használt gyógyszerek alkatrészét képezi. Édes íze miatt a cukorkagyártásban a fekete cukrok (bakancsszíj stb.) előállítására használják.  – Az édesgyökér besűrített vizes kivonata a medvecukor –

Színezéshez, barna sör (Porter és Ale), dohánypácok készítéséhez, de üdítőitalokban, teákban és gyógynövénylikőrökben is találkozhatunk vele. Ízesítője a híres ír Guiness sörnek, az olasz sambuco likőrnek.

A “pontefracti sütemény” vagy más néven pomfret a 16. század Anglia népszerű süteménye, amit gumiarábikumból és édesgyökérből készítettek, ma is készítenek hasonlót a szigetország ezen részén. Állítólag Napóleon is tartott hasonló édességet magánál, amit édesgyökérből készítettek.

Jótékony ugyan, de vitatott a felhasználása. Egyesek szerint már több ezer éve használják köhögés, megfázás, bőrkiütések, ízületi gyulladások, fekélyek, májgyulladás, és fertőzések ellen az egész világon.

Bírálói elismerik hatásosságát, viszont azt is gondolják, hogy “potenciálisan az életet fenyegető mellékhatása van” és ez veszélyessé teszi a használatát, ugyanis nagy mennyiségben ártalmas lehet. Az alábbi leírásban részletesebben is bemutatom a növény tulajdonságait.


Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk
Dr. Michael A. Weiner, Gyógynövény Biblia, ISBN: 963 7495 29
Rápóti Jenő-Romváry Vilmos, Gyógyító növények, ISBN:963 241 190 0
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Reader’s Digest, Fűszerek és gyógynövények nagykönyve, ISBN:978 963 289 055 5
Kim Hurst, A természet kincsei, gyógynövények, ISBN:978 963 248 253 8
Galambosi Bertalan, 88 színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről, ISBN:963 231 455 7
Reader’s Digest, A természet fűvészkertje, ISBN:978 963 9562 01 1
Dr.Kolos Ede-Kolosné Pethes Edit, Hazai gyógynövényeink
Bernáth Jenő, Gyógy- és aromanövények, ISBN:963 286 258 9
Earl Mindell, Gyógyfüvek bibilája, ISBN:963 7495 77 0
Dr. Isépy István, Gyógynövények, ISBN:963 11 6369 5
Dr. Zelenyák János, A gyógynövények hatása és használata
Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények, ISBN:963 545 041 9
Ingrid és Peter Schönfelder, Gyógynövényhatározó, ISBN:963 684 124 1
Ladocsi Teréz, Fűszerkalauz, ISBN:963 234 454 5
Varró Aladár Béla, Magyar fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása, ISBN:963 9125 45 8
Varró Aladár Béla, Magyar fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása, ISBN:963 9125 45 8
Járainé-Regéczy, Fűszernövények, ISBN:963 11 2125 9
Herbárium – Dr.Kmeth Sándor, ISBN:-978-615-80075-2-39
Gyógyító növények – Jethro Kloss, ISBN:978-963-689-351-66
Alexandra, Gyógnövények kincsestára, ISBN:978 963 357 507 9
Alexandra, Fűszerek kézikönyve, ISBN:978 963 297 917 5
Boruzs János, Hasznos tanácsok hazai gyógynövényekhez, ISBN:963 9246 18 64
Michael Castleman, Gyógynövény enciklopédia, ISBN: 963 583 051 23

 

 

2021-06-22T12:03:30+00:00 által|
Go to Top