Gyalogfenyő-boróka - Juniperus communis

Gyalogfenyő-boróka – Juniperus communis

Boróka bogyó leírása:

Juniperus communis

(Régies vagy egyéb ismert nevei: közönséges boróka, apró bors, vagy borsika, pattogó, tüskésfenyő, gyalogfenyő)

Fenyőfélék – Abietaceae

A gyalogfenyő-boróka legfeljebb 3 méter magas cserje, kivételesen faalakot is ölt s ekkor 10 méter magasra is nő. Sokszor igen szép gúla alakú, néha pedig lecsepelült a szára. Levelei keskenyek, tűalakúak, hegyesek és igen szúrósak. Rendesen 3 levél áll egy magasságban a száron. A boróka levelei télen is zöldek; 4—5 évig is élnek, míg a szár kérgének hámló pikkelyeivel együtt le nem hullanak. A virágok a levelek hónaljában állnak. A boróka kétlaki cserje, azaz az egyik bokron csakis porzós, a másikon pedig tisztán csak termő virágok vannak.

A porzós virágok apró barkákat képeznek és apró, sűrűn álló pikkelylevelekből állnak, melyek mindegyike alsó oldalán többnyire 3 porzacskót visel. E porzacskók Boróka bogyófelszakadva bőven fejlesztik a sárga virágport. A termő virág igen rövid, majdnem gömb alakú, és midőn benne a magvak kiképződnek, bogyóvá lesz. A borókabogyó a csúcsán ki van kanyarítva, ami azt jelzi, hogy 3 termőpikkely összenövéséből lett. A borókabogyó az első esztendőben zöld színű s csak a másodikban érik meg, amikor feketés sötétbarna színt ölt és letörülhető kék deres hamvval be lesz vonva. Az érett bogyó gömb alakú, legfeljebb 9 mm. átmérőjű és 3 kemény falú magot tartalmaz. Húsa barna színű, íze zamatos, a benne lévő illanó olaj következtében. A boróka április—májusban virágzik, és a bogyók a kővetkező évben érnek meg.

Boróka bogyóA Boróka bogyó előfordulása:

A Boróka hegyvidékeink erdőségeiben, a fenyvesekben terem. Leginkább az erdők szélén és tisztásain található. Napos dombokon és erdőszéleken egész Európában és Orosz-Ázsiában található. Magasabb helyeken kisebb és fekvő lesz, ellenben Norvégia, Svédország belsejében 10—12 cm magasságig megnőve századokig is elél. Hazánkban erdőkben, dombos területeken, szórványosan az egész országban megterem.

Boróka bogyó gyógyhatása, használata:

A borókabogyókat fructus juniperi név alatt árulják és gyógyszertárban fenyőbogyóízt (roob juniperi) és borókaolajat (oleum juniperi) készítenek belőlük. Az illóolajat vízgőzzel való desztillálás útján állítják elő belőle. Magukat a bogyókat is használják a gyógyászatban, sőt még a boróka fáját is (lignum juniperi), melyből szintén olajat (oleum juniperi e ligno) készítenek A bogyóknak kesernyés-édes ízük van, izzó parázsra dobva nagyon zamatos, balzsamos illatot árasztanak. A borókabogyók gyomorerősítőnek és vízelethajtónak, a vizeletet gyenge ibolyauszagúvá teszik. A borókabogyó az emésztőszerveket szelíden izgatja, elősegíti a nyálkahártyák működését, valamint a bőr kigőzölgését és a vizelet kiválasztását. A borókabogyókból készül a borovicska vagy fenyővíz nevű pálinka, végül még fűszernek is használják a borókabogyókat. Bogyóit, hajtásait és leveleit füstölésre is használják.

Boróka bogyóBoróka bogyó hatóanyaga:


Illóolaj, melyből hazai növényünk 0,5 —1,5%-ot tartalmaz, tartalmaz ezenkívül különböző növényi savakat és 6—8% szőlőcukort.

Boróka bogyó szedése:

A boróka bogyókat(baccae juniperi néven is hívták) érésük idején vagyis a második év őszén kell szedni. A boróka bogyója borsónagyságú, gömbölyű, húsos, tetején hármas forradással, nyersen fekete-ibolyaszínű, fénylő.  A boróka bogyók szedése jövedelmező s kivált a hazánk északi vidékén lakó szegény népnek jövedelmi forrása. A szedett bogyókat vagy minden kezelés nélkül el lehet adni vagy lassan egyenletesen megszárítandók. A jól száradt boróka bogyó fekete színű és fénylő. A zöld, barna vagy vörös bogyók értéktelenek s ezért kiszedendők. A zöld boróka bogyók ugyan legtöbb illanó olajat tartalmaznak, azért erősebb az illatuk és zamatosabb az ízük, de nincs meg az édes ízük. A bogyók kosárba rakva szállíthatók.

Előfordulása
Gyógyhatása
Hatóanyaga
Gyűjtése

Forrás:

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

2021-02-04T16:08:31+00:00 által|
Go to Top