fbpx
Birsalma - Cydonia vulgaris Pers.

Birsalma – Cydonia vulgaris Pers.

Birsalma leírása:

Cydonia vulgaris Pers.

Rózsafélék – Rosaceae

A birs állítólag Kréta szigetéről való; 2—3 m magas bokor, vagy 4—7 m magas fa. Levelei rövidnyelűek, tompa végűek, tojásdadok és épszélűek. Virágai magányosan állók, rózsásfehérek. A birs termése almaszerű vagy körtealakú. A gyógyászat czéljára a birsalma jobb, míg befőzésre, íz és sajt készítésére a birskörte a jobbik. A birs belseje 5 rekeszű és sok magot tartalmaz. A mag vízbe téve élnyálkásodik. A birs gyümölcsének erős, kellemes illata és savanykás, fanyar, kevésbé édes íze van, nyersen nem eszik, csak befőzve.

A gyógyászatban úgy a gyümölcsöt, valamint a magját (semen cydoniorum) használják. A birs gyümölcsét érett korában leszedik és a napon megszárítják. A birsalmát vagy friss állapotban szállíthatjuk a gyógyszerésznek vagy pedig felszeletelve tűz fölött megaszalva. A birsalmából ízt főznek, továbbá forrázat készül belőle, melyet hasmenés, vérhányás és fehérfolyás ellen használnak. A magja ék- vagy fordított tojásalakú, éleit, vörösbarna, a száradás folytán többnyire többedmagával össze van ragadva. Magja szagtalan, szájba véve sikamlóssá válik; íze szelíd olajos. A vízbe tett magon fejlődő nyálka csillapítólag és hűsítőleg hat, azonkívül szemgyuladás és árpa ellen is szolgál. A birsmag csak korlátolt mérvben értékesíthető, mert újabban már ritkán alkalmazzák a gyógyászatban.
A gyógyászatban szerepel még az alma, még pedig a savanyú alma, továbbá a málna és az eperfa vagy szederfa gyümölcse is, de ezek csak friss állapotban értékesíthetők. Különleges kezelést nem igényelnek és jobbára csak kisebb mértékben helyezhetők el gyógyszerészeknél.

Birsalma

Birsalma

Előfordulása:

A Kaspi-tenger vidékén, Kaukázusban és Arábiában, azonkívül Dél- és Közép-Európában található. Hazánkban kertekbe ültetik, azonban helyenként elvadult.

Begyűjtendő része:

A birsmag, mely körülbelül 1 cm hosszú, beírna, elgörbült, összetapadó, semen cydoniae név alatt ismeretes.

Hatóanyaga:

Csersav, gyümölcssav és cukor.

Gyűjtése és szárítása:

A mag október-november hónapokban gyűjtendő és napon szárítandó.

Feldolgozása és értékesítése:

A mucilago cydoniae seminis készítményt állítják elő belőle és mint összehúzószert használják a gyógyászatban.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

2021-02-04T17:51:05+00:00 által|
Go to Top