fbpx
Mezei árvácska - Viola tricolor

Mezei árvácska – Viola tricolor

Árvácska leírása:

Viola tricolor

(Régies vagy egyéb ismert nevei: Háromszínű ibolya, Császárszakáll, Papszakáll, Császárvirág, Macskaszem)

Az árvácska többnyire csak egynyári növény, de lehet kétnyári is. Gyökere egy-, legfeljebb kétévi. Szára dúsan elágazó, a földön heverő és felemelkedő vagy felálló is lehet, rendesen háromélű, kopasz v. ritkán szőrös. Levelei szétszórtan állnak, szélük karélyos. A tőlevelek virágzáskor sokszor már hiányzanak; tojásdadok vagy szívalakúak és hosszúnyelűek, a felsők rövidnyelűek lándzsásak vagy szálasak. Minden levél tövében két-két ú. n. pálha, azaz levélszerű függelék van, mely szárnyas sallangú s a középső hasábja sokkal nagyobb a többieknél. Kiváló nagyra nőnek a pálhák a kövér földön termő árvácskán, akkor egész levélkéknek tűnnek.

Virágai a levelek hónaljából indulnak ki, igen hosszú kocsányúak, a kocsányjuk a virág alatt meg van görbülve, azért bókoló a virág. A virág részel: kívül az ötlevelű zöld kehely mely elvirágzás után is megmarad; ezenfelül van a párta, mely 5 színes sziromból áll; ezen 5 szirom közül 4 kisebb és felfelé áll, az 5-ik pedig nagyobb és lefelé néz. Ez utóbbinak hátsó oldalán sarkantyú látható, mely méztartóul szolgál. A szirmok színe és nagysága nagyon változó, lehet sárga vagy kék, sőt háromféle színű is lehet, amikor a virág túlnyomólag sötét lilaszínű, torka pedig sárga színű, lilás erekkel. A szín a fehértől a sárga és lila mindenféle árnyalata lehet. Az árvácska u. i virágait illetőleg nagyon változó faj, melynek több fajváltozatát különböztetik meg. Kertben való tenyésztés által az árvácska megnemesbül, virágai nagyobbakká és díszesebbekké válnak. Ezáltal létesült a kerti árvácska. Az árvácska jóformán egész nyáron virágzik, vagyis májustól egészen októberig.Árvácska

Előfordulása:

Ez árvácska az egész országban el van terjedve. Szántókon, kertekben, parlag helyeken, ugar földön található.

Használata:

Ez árvácskát herba jaceae (s. violae) tricoloris név alatt árulják a gyógyfűkereskedelemben. Leveleiből vértisztító és egyúttal gyengén hajtó teát készítenek, melyet főleg apró gyermekeknek szoktak adni kiütés és vele járó görcs ellen. Friss állapotban a levelének nyálkás és csípős íze van, illanó olajat is tartalmaz. A frissen szétdörzsölt levelének a baraczkmaghoz hasonló szaga van. Bevéve, a macska vizeletéhez hasonló szagot ad. Nagyobb mennyiségben bevéve hányást okoz.

Szedése:

Az árvácskát virágzáskor kell szedni és gondosan meg kell szárítani. A háromszínű virággal bíró s a kék virágú a kedveltebb, ezt jobb hatásúnak mondják, mint a sárga virágút, ezért lehetőleg a kék virágút szedjük. Ha már teljes virágzásban áll az árvácska, akkor már gyengül a hatása, azért még a virágok teljes kinyílása előtt szedendő. Szedéskor az árvácskát nem gyökerestől tépjük ki, mert így sok piszkot csinálunk, hanem töviben, a legalsó levél alatt, elvágjuk és hazaszállítjuk. Szárítás végett vagy a napra terítsük ki vagy a padláson teregessük széjjel vékony rétegben.

Forrás:

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

2021-02-04T18:25:40+00:00 által|
Go to Top