fbpx
Anyarozs - Claviceps purpurea Tulasne

Anyarozs – Claviceps purpurea Tulasne

Anyarozs gomba leírása, hatása:

Claviceps purpurea Tulasne

(Régi ismert nevei: varjúköröm, vabafog, rozsanya, rozsüszög)

Gombák – Fungi

Aratás előtt az érő félben lévő rozskalászban képződik az anyarozs. Az anyarozs átlag 1-2, ritkán 4 cm hosszú és legfeljebb 6 mm vastag, fekete színű, kemény, szarvalakúan görbült test, mely a rozskalászból kiáll s a rozsszem helyett fejlődött ki a kalászban. Az anyarozs kívül fekete, illetve sötétvörös vagy sötét ibolyaszínű, belseje pedig fehéres. Állományra nézve igen kemény, száraz test és könnyen törik. Csúcsa összeaszott, szivacsos alkotású és mintegy sapkát képez a kemény anyarozs tetején. Kettévágva az anyarozs roppant tömött szövetűnek tűnik. Az anyarozs nem egyéb, mint a kalászban élősködő, Claviceps purpurea nevű gombának telelő alakja, mely keménységével, szívósságával és tömöttségével alkalmas a kitelelésre. Az ilyen áttelelő kemény gombatestet szklerócziumnak nevezik.

Tavasszal a kitelelt anyarozs tovább fejlődik, nevezetesen, ha nedves földre kerül kihajt, apró nyeles fejecskék nőnek ki belőle, melyek parányi szaporodási sejteket, spórákat fejlesztenek. E spórák fiatal rozskalászra kerülve ott kihajtanak, a rozsvirág magházába behatolnak és a rozskalásznak azt a sajátságos betegségét okozzák, melyet mézharmatnak szokás nevezni. Az anyarozs a rozson szokott előfordulni, de akad vadontermő fűfélén is, pl. az angol perjén, ecsetpázsiton, ritkábban a búzán és árpán is. Előfordulása hazánkban csökken a növényvédekezéssel összeköthetően. 

Tulajdonságai, gyógyhatása és használata:

Az anyarozs mérges test, mert benne többféle mérges anyag van. Nagyobb mennyiségben bevéve, ember és állat testében, mérgezést okoz (ergotizmus), égő fájdalmakkal kezdődik, merev görcsök, testrészek üszkösödése követi. Másik megnyilvánulása “Bizserkór”-nak nevezik, fájdalom mellett bizsergés is jelentkezik. Ezt követően epilepszia-szerű görcsök lépnek fel. Az anyarozs okozta mérgezés ellen az illetőnek hányatót, utána pedig fekete kávét vagy bort kell adni. Az anyarozsot a gyógyászatban secale cornutum név alatt használják. Régebben kivonatot, főzetet, labdacsokat készítettek belőle.

Ipari mértékben gyógyszergyártás alapanyaga, méhvérzés és keringési zavarok elleni gyógyszereket állítanak elő belőle. (Növénynek erős érszűkítő hatását vegyi eljárással értágító hatássá alakítják, így vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél alkalmazhatják)

Következő betegségek kezelésére használják:

  • Diabétesz (cukorbetegség)
  • Magzatelhajtás (terhesség megszakítás)
  • Szülés
  • Epilepszia
  • Fájdalom
  • Migrén

Az anyarozs hatóanyaga:

Az anyarozs több­féle könnyen bomló vegyületet tar­talmaz, mely vegyületeknek egymás­tól való elválasztása nagyon körül­ményes és azért az egyes munkák­ban a legkülönbözőbb elnevezéseit találjuk az anyarozs hatóanyagainak. A hatóanyagok közül a legfontosabbak, melyek az  anyarozs értékét adják: cornutin, ergotinin, ergotoxin, hisztamin, tyramin,  sphacelinsav, sphacelotoxin, továbbá tartalmaz még az anyarozs zsíros olajat, cholin-t, lecithin-t.

  • 1938, Albert Hoffmann szintetizálta először az LSD-t anyarozsból

Szedése:

Az anyarozsot június végén vagy júliusban, egy héttel az aratás előtt szedhetjük, mielőtt a kalász teljesen megérett volna. Az anyarozsot száraz időben szedjük. Csépléskor is gyűjthetjük az anyarozsot s kiszemelhetjük a rozstaaljból., de az így gyűjtött anyarozsszemek minősége nem olyan jó, mint a kézzel szedett, mert cséplés közben a szemek összetöredeznek és így már gyógyáruként nem használhatóak. Az összegyűjtött anyarozsot árnyékos helyen szétteregetjük, hűvös helyen megszárítjuk és zsákba töltve szárítjuk. A kétévesnél idősebb anyarozs már hatástalan.

Vadon nagyon kevés terem, növekszik a gyógyászati jelentősége, ezért mesterségesen oltják.

  • Dr. Békesy Miklós, Rozs mesterséges beoltásának feltalálója

 

Forrás:

Páter Béla, A vadontermő gyógynövények

Dr. Darvas Ferenc és Dr Magyary-Kossa Gyula,Hazai gyógynövények, termelésük, értékesítésük, hatásuk és orvosi használatuk

Borítókép forrása:

http://talanov.kirov.ru

2021-02-04T18:35:32+00:00 által|
Go to Top