fbpx
Aloe vera

Aloe

Aloe vera leírása

Az aloe vera olyan gyógynövény, amelyet napjainkban gyakran használnak a kozmetológia területén. Bár felhasználásának különféle indikációi vannak, kontrollált vizsgálatokra van szükség a tényleges hatékonyság meghatározásához. Az aloe vera növényt, annak tulajdonságait, hatásmechanizmusát és klinikai felhasználását röviden leírom.

A növényt évszázadok óta ismert és használt egészségi, szépségápolási, gyógyászati ​​és bőrápolási tulajdonságai miatt. Az aloe vera név az arab „Alloeh” szóból ered, ami „ragyogó keserű anyag”, míg a „vera” latinul „igaz”. 2000 évvel ezelőtt a görög tudósok az aloe verát univerzális csodaszernek tekintették. Az egyiptomiak aloe-t „a halhatatlanság növényének” nevezték. Manapság az aloe vera növényt különféle célokra használták a bőrgyógyászatban.

Történelme

Több kultúrában használják évezredek óta gyógyászati ​​célokra: Görögországban, Egyiptomban, Indiában, Mexikóban, Japánban és Kínában. Nefertiti és Kleopatra egyiptomi királynő rendszeres szépségrendje részeként használta. Nagy Sándor, és Kolumbusz Kristóf katonai sebek kezelésére használta. Az első utalás az aloe verára angolul John Goodyew 1665-ben fordította Dioscorides De Materia Medica című orvosi értekezését. Az 1800-as évek elejére az aloe verát hashajtóként alkalmazták az Egyesült Államokban, de az 1930-as évek közepén fordulópont következett be, amikor sikeresen alkalmazták krónikus és súlyos sugár dermatitisz kezelésére.

Aloe vera leírása

Az aloe vera botanikai neve Aloe barbadensis. Az Asphodelaceae (Liliaceae) családjába tartozik, és bokros vagy arboreszcens, évelő, xerophytikus, zamatos, borsó-zöld színű növény. Főleg Afrika, Ázsia, Európa és Amerika száraz régióiban nő. Indiában Rádzsasztánban, Andhra Pradesben, Gudzsarátban, Maharástrában és Tamil Naduban található.

Aloe veraAnatómia – felépítése

A növény háromszög alakú, húsos, fogazott szélű levelekkel, sárga csöves virágokkal és gyümölcsökkel rendelkezik, amelyek számos magot tartalmaznak. Minden levél három rétegből áll:

1) Egy belső átlátszó gél, amely 99% vizet tartalmaz, és a többi glükomannánból, aminosavból, lipidből, szterolból és vitaminokból áll.

2) A latex középső rétege, amely a keserű sárga nedv, antrakinonokat és glikozidokat tartalmaz.

3) 15–20 sejt külső vastag rétege, amelyet kéregnek neveznek, védő funkcióval rendelkezik, és szintetizálja a szénhidrátokat és a fehérjéket. A kéreg belsejében érkötegek találhatók, amelyek felelősek olyan anyagok szállításáért, mint a víz (xilem) és a keményítő (phloem).

Aktív komponensek tulajdonságai:

Az aloe vera 75 potenciálisan aktív alkotóelemet tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, cukrokat, lignint, szaponinokat, szalicilsavakat és aminosavakat.

Vitaminok:

A- (béta-karotint), C- és E-vitamint tartalmaz, amelyek antioxidánsok. B12-vitamint, folsavat és kolint is tartalmaz. Az antioxidáns semlegesíti a szabad gyököket.

Enzimek:

8 enzimet tartalmaz: aliáz, alkáli foszfatáz, amiláz, bradikináz, karboxipeptidáz, kataláz, celluláz, lipáz és peroxidáz. A bradikináz segít csökkenteni a túlzott gyulladást, ha helyileg a bőrön alkalmazzák, míg mások segítenek a cukrok és zsírok lebontásában.

Ásványi anyagok:

kalciumot, krómot, rézet, szelént, magnéziumot, mangánt, káliumot, nátriumot és cinket biztosít. Ezek elengedhetetlenek a különböző enzimrendszerek megfelelő működéséhez a különböző anyagcsere útvonalakon, és kevés antioxidáns.

Cukrok:

Monoszacharidokat (glükóz és fruktóz) és poliszacharidokat (glükomannánok / polimannóz). Ezek a növény nyálkahártyarétegéből származnak, és mukopoliszacharidokként ismertek. A legkiemelkedőbb monoszacharid a mannóz-6-foszfát, és a leggyakoribb poliszacharidokat glükomannánoknak [béta- (1,4) -acetilezett mannannak] nevezik. Acemannant, egy kiemelkedő glükomannánt is találtak. Nemrégiben egy antiallergén tulajdonságú glikoproteint, alprogénnek neveznek, és új gyulladáscsökkentő vegyületet, a C-glükozil-kromont, izolálták az aloe vera gélből.

Antrakinonok:

12 antrakinont tartalmaz, amelyek fenolos vegyületek hagyományosan hashajtóként ismertek. Az aloin és az emodin fájdalomcsillapítóként, antibakteriális és vírusellenes szerként hat.

Zsírsavak:

4 növényi szteroidot tartalmaz; koleszterin, kampeszterin, β-sziszoszterin és lupeol. Mindezeknek gyulladáscsökkentő hatása van, és a lupeol antiszeptikus és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Hormonok:

Auxinek és gibberellinek, amelyek segítenek a sebek gyógyulásában és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Egyéb:

A 22 szükséges aminosavból 20-at és a 8 esszenciális aminosavból 7-et tartalmaz, valamint szalicilsavat is, amely gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A lignin, inert anyag, ha lokális készítményekben szerepel, fokozza a többi összetevő behatoló hatását/felszívódását a bőrbe. A szappanok, amelyek szappanos anyagok, a gél körülbelül 3% -át alkotják, és tisztító és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

Aloe vera hatása

Gyógyító tulajdonságok:

A glükomannán, egy mannózban gazdag poliszacharid és a gibberellin, egy növekedési hormon, kölcsönhatásba lépnek a fibroblaszt növekedési faktor receptorával, ezáltal serkentik annak aktivitását és proliferációját, ami viszont jelentősen növeli a kollagén szintézist a helyi és az orális aloe vera után. Az aloe gél nemcsak növelte a seb kollagéntartalmát, hanem megváltoztatta a kollagén összetételét (több III. Típusú) és növelte a kollagén térhálósodásának mértékét. Ennek köszönhetően felgyorsította a seb összehúzódását és növelte a keletkező hegszövet törési szilárdságát. Beszámoltak a hialuronsav és a dermatán-szulfát fokozott szintéziséről egy gyógyító seb granulációs szövetében orális vagy helyi kezelést követően.

Hatások a bőr UV-sugárzásnak és gamma-sugárzásnak való kitettségére: Az aloe vera gélről beszámoltak, hogy védőhatással bír a bőr sugárzása ellen.  A pontos szerep nem ismert, de az aloe vera gél beadását követően egy antioxidáns fehérje, metallotionein keletkezik a bőrben, amely a hidroxil gyököket elszívja, és megakadályozza a szuperoxid-dismutáz és a glutation-peroxidáz elnyomását a bőrben. Csökkenti a bőr keratinocita eredetű immunszuppresszív citokinek, például az interleukin-10 (IL-10) termelését és felszabadulását, és így megakadályozza a késleltetett típusú túlérzékenység UV-indukálta szuppresszióját.

Gyulladáscsökkentő hatás:

Az aloe vera gátolja a ciklooxigenáz útvonalat és csökkenti az arachidonsav prosztaglandin E2 termelését. Nemrégiben az új gyulladáscsökkentő vegyületet, a C-glükozil-kromont, izolálták gélkivonatokból.

Hatása az immunrendszerre:

Az alprogén gátolja a kalcium beáramlását a hízósejtekbe, ezáltal gátolja a hisztamin és a leukotrién antigén-antitest által közvetített felszabadulását a hízósejtekből.  Egy olyan egereken végzett vizsgálatban, amelyeket korábban egér szarkóma sejtekbe ültettek be, az acemannan stimulálja az interleukin-1 (IL-1) és a tumor nekrózis faktor szintézisét és felszabadulását az egerek makrofágjaiból, ami viszont immunrohamot eredményezett, amely nekrózis és a rákos sejtek regressziója. Több kis molekulatömegű vegyületek is, amely képes gátolni a kibocsátás a reaktív oxigén szabad gyökök aktivált humán neutrofilek.

Hashajtó hatások:

A latexben jelen lévő antrakinonok erős hashajtók. Növeli a bél víztartalmát, serkenti a nyálka szekrécióját és fokozza a bél perisztaltikáját.

Vírusellenes és daganatellenes hatás:

Ezek a cselekvések közvetett vagy közvetlen hatások következményei lehetnek. A közvetett hatás az immunrendszer stimulálásának, a közvetlen hatás pedig az antrakinonoknak köszönhető. Az antrakinon-aloin inaktiválja a különféle burkolt vírusokat, mint például a herpes simplex, a varicella zoster és az influenza. A közelmúltban végzett vizsgálatok során egy poliszacharid-frakció kimutatta, hogy gátolja a benzopirén elsődleges patkány hepatocitákhoz való kötődését, megakadályozva ezzel a potenciálisan rákot kiváltó benzopirén-DNS adduktok képződését. A glutation-S-transzferáz indukciójáról és a forbol-mirisztikus acetát tumor-elősegítő hatásainak gátlásáról szintén beszámoltak, amelyek az aloe gél rák kemoprevencióban történő alkalmazásának lehetséges előnyére utalnak.

Hidratáló és öregedésgátló hatás:

A mukopoliszacharidok segítenek megkötni a nedvességet a bőrben. Az aloe stimulálja a fibroblasztot, amely előállítja a kollagén és elasztin rostokat, így a bőr rugalmasabbá és kevésbé ráncossá válik. Összetartó hatással van a felszínes hámló epidermális sejtekre is azáltal, hogy összeragadja őket, ami megpuhítja a bőrt. Az aminosavak megpuhítják az edzett bőrsejteket, a cink pedig összehúzó hatású a pórusok összehúzására. Hidratáló hatásait a munkahelyi expozícióval járó száraz bőr kezelésében is tanulmányozták, ahol az aloe vera gélkesztyűk javították a bőr integritását, csökkentették a finom ráncok megjelenését és csökkentették az erythemát. Akneellenes hatása is van.

Antiszeptikus hatás:

Az aloe vera 6 fertőtlenítőszert tartalmaz: Lupeol, szalicilsav, karbamid-nitrogén, fahéjsav, fenolok és kén. Mind gátló hatást gyakorolnak a gombákra, baktériumokra és vírusokra.

Klinikai felhasználások:

Az aloe vera klinikai alkalmazását leginkább anekdotikus adatok támasztják alá. Bár ezeknek a felhasználásoknak a többsége érdekes, az ellenőrzött kísérletek elengedhetetlenek a következő betegségek hatékonyságának megállapításához.

Tudományos bizonyítékokon alapuló felhasználások:

Ezeket a felhasználásokat embereken vagy állatokon tesztelték. A biztonság és a hatékonyság nem mindig bizonyított.

Feltételek:

Seborrheás dermatitis, psoriasis vulgaris, genitális herpesz,  bőrégés, cukorbetegség (2-es típusú), HIV-fertőzés, rákmegelőzés, fekélyes vastagbélgyulladás sebgyógyulás (az aloe eredménye a sebgyógyulás kapcsán néhány olyan tanulmány vegyül, amelyek pozitív eredményekről számolnak be, mások pedig nem mutatnak előnyöket vagy esetleges súlyosbodást ), nyomási fekélyek, mukozitisz, sugárzási dermatitis, acne vulgaris, planus lichen, fagyás, aftos szájgyulladás, és székrekedés.

Hagyományon vagy elméleten alapuló felhasználások:

Az alábbi felhasználások hagyományon vagy tudományos elméleteken alapulnak. Gyakran nem vizsgálták alaposan emberen, és a biztonságosság és hatékonyság nem mindig bizonyított.

Feltételek:

Alopecia, bakteriális és gombás bőrfertőzések, krónikus lábsebek, parazita fertőzések, szisztémás lupus erythematosus, ízületi gyulladás és tic douloureux.

Mellékhatások

Külsőleg:

Vörösséget, égő érzést, szúró érzést és ritkán generalizált dermatitist okozhat érzékeny egyéneknél. Az allergiás reakciókat többnyire az antrakinonok okozzák, mint például az aloin és a barbaloin. A legjobb, ha először egy kis területre alkalmazza, hogy tesztelje az esetleges allergiás reakciót.

Szájon át:

hasi görcsök, hasmenés, vörös vizelet, hepatitis, függőség vagy a székrekedés súlyosbodása. Beszámoltak arról, hogy a hosszan tartó alkalmazás növeli a vastagbélrák kockázatát. A hashajtó hatás elektrolit-egyensúlyhiányt (alacsony káliumszintet) okozhat.

Ellenjavallat:

Ellenjavallt a Liliaceae család növényeire ismert allergia esetén.

Terhesség és szoptatás:

Az orális aloe nem ajánlott terhesség alatt a méhösszehúzódások elméleti stimulálása miatt, és szoptató anyáknál valamikor emésztőrendszeri distresszt okozhat az ápoló csecsemőben.

Kölcsönhatások:

Az aloe bőrrel történő felvitele növelheti a szteroid krémek, például a hidrokortizon felszívódását. Káliumcsökkentő hatása miatt csökkenti a digoxin és a digitoxin hatékonyságát, és fokozhatja a káros hatásokat. Az aloe vera és a furoszemid együttes alkalmazása növelheti a kálium kimerülés kockázatát. Csökkenti a vércukorszintet, és így kölcsönhatásba léphet orális hipoglikémiás gyógyszerekkel és inzulinnal.

Így, bár az aloe vera tulajdonságainak és felhasználásának széles spektruma van, némelyikük mítosz lehet, más része pedig igazi varázslat. A jövőben ellenőrzött vizsgálatokra van szükség az aloe vera hatékonyságának igazolásához különböző körülmények között.

2021-06-23T12:34:37+00:00 által|
Go to Top